Ga naar hoofdinhoud

Drenthe laat dressuurprovincie Brabant zien hoe het moet

Liveblog
Familie Tolner uit Hooghalen fokte de kampioen en het als derde geplaatste dressuurveulen.

"Een rubriek met ontzettend veel kwaliteit", dat was de mening van de jury over de dressuurveulens in Drenthe. Maar liefst negen dressuurveulens mogen door naar Ermelo, aangevoerd door de voor de Star Sale geselecteerde Franklin-zoon Metallic (mv. Davino V.O.D.). Drenthe laat 'dressuurprovincie' Brabant, waar de veulens dit jaar tegenvielen, even zien hoe het moet. 

Eerlijkheidshalve moet daar wel bij gezegd worden dat de Noordelijke provincies nog werken met voorselecties voor de Centrale Keuring. Op een van die voorselecties, die in Rolde, won overigens een stalgenoot van Metallic, Malibu, ook een zoon van Franklin. Deze Malibu (mv. Dancing Hit) werd nu op de Centrale Keuring als derde geplaatst. Alom succes voor familie Tolner uit Hooghalen dus. “Een veulen met een zeer mooi model, veel ras en zeer veel beweging”, zei de jury over de kampioen Metallic.

Reservekampioen voor Glock’s Toto jr

Glock’s Toto jr levert met Marlhousja B. (mv. Ampere) van J. Baas uit Kallenkote de reservekampioen. Verder mogen ook naar de NVK: Madison (Ferdinand x Jazz), Manchurian MB (Incognito x Apache), Maranello (Glock’s Toto jr. x Houston), Mackintosh (Giovanni x Olivi), Mayra-Sarina (Governor x Flemmingh) en Mc Tobi RB (Glock’s Toto jr x Westpoint).

De dressuurkampioene van Drenthe, Jinosa (v. Everdale)

Everdale-dochter dressuurkampioen

Bij de driejarige dressuurmerries werd Jinosa (Everdale x Rousseau) van A.H. van Dijk uit Donderen bovenaan gezet. De merrie werd ook in Donderen geboren bij T. Huizing en heeft ook al een IBOP-score achter haar naam: 75 punten. “Een attente merrie met veel ras, een sterk gemaakt model, veel schakelvermogen en afdruk”, aldus Marian Dorresteijn. In het algemeen kampioenschap won ze van de nummer 2 van de oudere merries, Gerliane.

Vier driejarige dressuurmerries werden uitgenodigd voor de kopgroep, alleen Jinosa ontving een NMK-uitnodiging. In de kopgroep stonden ook Jolie Geuzenhof (Wynton x Rubin-Royal OLD) van S. Maakenschijn uit Chaam, Jacklynn (Desperado x Johnson) van A. Wetzelaer uit Dwingeloo en een nog naamloze merrie van Blue Hors Zack x Johnson van Wim ten Pas en Matty Marissink.

Dream Boy-dochter kampioen oudere merries

“Royaal ontwikkeld, aansprekend en met een mooie gesloten bovenbouw. In beweging bleef ze steeds in de goede houding en liet veel afdruk zien. Daarnaast heeft ze ook een goede IBOP afgelegd”, dat waren de woorden van juryvoorzitter Marian Dorresteijn over het kopnummer van de vier tot en met zevenjarige stermerries dressuur. Deze Incredible Summer (Dream Boy x Scandic) kan niet meedingen naar het algemeen kampioenschap.

De vosmerrie is weliswaar gefokt in Schoonloo bij A. Somer, maar staat nu geregistreerd bij Nadia van Delft in het Brabantse Haren. Ze verdiende met haar optreden wel een uitnodiging voor de NMK. Voor de regionale kampioenstitel werd gevraagd de nummer twee, Gerliane (Armani x Houston) van fokker J.M. Zomer uit Kerkenveld.

De springkampioene van Drenthe, Jewel Miss (v. Namelus R)

Springpaarden

Namelus R-dochter Jewel Miss Drents kampioene

De Namelus R-dochter Jewel Miss (mv. Atlantic VDL, fokker: M. Strating, Eelde) van Annemarie Lagrand uit Peize werd op de Centrale Keuring van Drenthe op CH De Wolden aan kop gezet bij de driejarige springmerries en won even later ook het algemeen kampioenschap. “Een langgelijnde merrie die goed gesprongen heeft en zich constant liet zien”, aldus de jury. Bij de veulens stond een register A-veulen aan kop. Deze Mister Mikado (v. Dallas VDL, niet KWPN goedgekeurd) kan dus helaas niet naar de NVK.

In totaal mochten zes driejarige springmerries zich melden in de kopgroep en alle zes mogen ze door naar de NMK. De 1,70m metende Jewel Miss ging aan kop. Zij werd op de stamboekkeuring met 80-80 beoordeeld. Ook naar de NMK mogen (in plaatsingsvolgorde) de op de stamboekkeuring met betere springpunten beoordeelde (85 pt) Judeska Molga van de Crumelhave (Emir R x Odermus R) van R. van Minnen uit Daarle en fokker D.E. de Kruijf uit Zuidwolde, Jewel BB (Etoulon x Cavalier) van O. Bakker uit Gieterveen, Ja Zo Chique DN (Fabriano VDL x Ahorn) van fokker Derk Noordhuis en L. Enting uit Westerbork, Jiris Lady (Indoctro x Zuidhorn) van H. Bouma uit Schoonebeek en Jesaille (Spartacus x Canturano) van J.A. Bannink uit Dalerveen.

De fokker van de Drentse veulenkampioen, A. Veenhof met zijn kampioensveulen

Veulenkampioen voor Dallas VDL, vijf andere veulens naar NVK

Voor de stoere veulenkampioen van Dallas VDL, Mister Mikado (mv. Up to Date x Goodtimes), houdt het keuringsavontuur op in Zuidwolde. Fokker A. Veenhof (wonende aan de Veenhof 3 in Gieten) omwikkelde zich daarom voor de foto maar even met de KWPN-kampioensdeken. Mister Mikado werd door de jury omschreven als een stoer, lang gelijnd hengstveulen met een goede galop. De vijf andere veulens in de kopgroep kregen wel een NVK-ticket. Dat zijn (in plaatsingsvolgorde) Merlijn H (Up to Date x Caretino), Muchacho A (Emir R x Indoctro), Maribelle (Heathrow x Vleut), Modelia (Durango VDL x Cantos) en Milonka (Emir R x Burggraaf). Een succesvolle keuring voor het toptalent Emir R dus, met twee veulens en een driejarige merrie door naar de KWPN Kampioenschappen.

Gehele groep oudere merries bevorderd, dochter V.Alba 69 aan kop

De gehele groep vier- tot en met zevenjarige stermerries springen op de Centrale Keuring van Drenthe op CH De Wolden is bevorderd tot voorlopig keur dan wel keur. Cor Loeffen: “Elf merries in een rubriek met zeer veel kwaliteit. Met aan kop F-Alba. Een goed ontwikkelde merrie, die het sportpredikaat springen al achter haar naam heeft staan. Ze is zeer rijtypisch, staat voldoende in het rechthoeksmodel en heeft goede verbindingen in rug- en lendenpartij. Daarbij beweegt ze makkelijk.”

F-Alba is een dochter van V.Alba 69 uit Begas-Bo (v.Odermus). De schimmel is gefokt bij de familie Ubels in Anderen en staat geregistreerd bij M. Ubels in Gieterveen. Naast F-Alba mag ook de nummer twee, bijschrijving Falonie RWL (Comme Il Faut uit Tafalonie ster v. Lux) naar de NMK. Zij is gefokt bij René Vroom uit Ruinen en staat geregistreerd bij Hein Peeters uit Diever en Bennie Wezenberg uit IJsselmuiden en liep onlangs naar een hoge IBOP-score van 81 punten. Eerder dit jaar kwam Falonie RWL ook al in het nieuws, als moeder van de SBS-goedgekeurde Je MaintiendraiJe Maintiendrai (v. I’m Special de Muze) was de officieuze kampioen van de keuring, hij werd als enige driejarige springhengst beoordeeld met twee keer drie sterren.

Klik hier voor de catalogus
Klik hier voor de uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook