Ga naar hoofdinhoud

CK Zuid-Holland: Desperado-dochter Jane maakt favorietenrol waar

Liveblog
Dressuurkampioene van Zuid-Holland: Jane (v. Desperado)
Met tweemaal 90 punten op de stamboekkeuring behoorde de Desperado-dochter Jane al tot de best scorende merries van het seizoen en ook aan de hand maakte ze haar sterrenstatus waar. Ze werd uitgeroepen tot Zuid-Hollands kampioen en stelde zich in Rotterdam kandidaat voor de NMK-titel. Maar liefst zes dressuurmerries mogen Zuid-Holland vertegenwoordigen in Ermelo. . 

Op de stamboekkeuringen waren al diverse zeer goed bewegende driejarige merries naar voren gekomen en dat positieve beeld werd vandaag op de Centrale Keuring in Rotterdam bevestigd. De zes meest complete driejarige merries mochten terugkomen voor de kopgroep en allen kregen ze een uitnodiging voor de NMK.

Prachtig gemodelleerde Jane

De imponerende, prachtig gemodelleerde Jane (Desperado uit Zandra ster van Metall, fokker H.J. van Oort uit Eck en Wiel) van Ad Valk en Katja Kelders toonde zich de ware kampioen. “Deze extra gemodelleerde merrie heeft een zeer goede voorhand en stapt met goede ruimte, souplesse en lichaamsgebruik. Dat beeld zien we ook in draf, waarbij ze iedere keer weer opvalt met haar prachtige silhouet, zelfhouding, souplesse en voorbeengebruik”, besprak Marian Dorresteijn de blikvanger.

Julia en Jendelin E

Bij de driejarigen bezette de scherpe, rassige Julia (Jazz uit Sandritana van Hof Olympia ster pref van Sandro Hit) van fokker Stoeterij Broere uit Alblasserdam de tweede positie. Zij viel op met haar goede achterbeengebruik, souplesse, kracht en houding in beweging. Ook een zeer goede indruk maakte Jendelin E (Charmeur uit Wendelin elite EPTM-dres sport-dres pref van Sir Sinclair, fokker H. Ebbers uit Ottersum) van Jeroen Hendriks, Berlinde Middelbrink, Tim Coomans en J.W. Hendriks. Deze jeugdige, sterk gemodelleerde merrie draaft met veel veer en beentechniek.

Dochter van Terlia en zus van Ierland

Ook naar Ermelo mag vanuit Zuid-Holland de hoogbenige, met veel gemak bewegende Javea (Bon Bravour uit Terlia keur IBOP-dres van Krack C) van fokker IPS Horse Group en mede-geregistreerde Ad Valk. Dat geldt ook voor  de nummer 5,  de patent dravende en aansprekende Java (Dream Boy uit Zaragoza keur IBOP-dres van Jazz) van Stoeterij Broere. Ook zij heeft bekende familieleden: volle broer Ierland was reservekampioen op de KWPN hengstenkeuring 2016 en haar moeder is een volle zus van de KWPN-goedgekeurde Bristol.  Het laatste NMK-ticket was voor de zeer rassige, met tritt dravende Jamaica (Blue Hors Zack uit Valencia ster pref van Krack C) van fokker J. Muilwijk uit Groot Ammers.

Itasca kampioen oudere merries

In de kampioenskeuring won Jade het van het kopnummer van de oudere merries, de met een zeer goed achterbeengebruik bewegende Itasca (Westpoint uit Utelle ster pref van Montecristo) van Stoeterij Broere, die goede zaken deed op de Centrale Keuring. Deze patente vosmerrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft goede verbindingen. Ze stapt ruim en vlijtig, en draaft met goede souplesse en beentechniek.

Apache levert veulenkampioen

In de dressuurrichting greep het goed dravende merrieveulen Madonna (v.Apache) van C. Heemskerk uit Rijnsburg zojuist de kampioenstitel op Centrale Keuring van Zuid-Holland. De kopnummers van de merrie- en hengstveulens kwamen in beide fokrichtingen terug voor de kampioenskeuring. Bij de dressuurveulens ging het tussen Mitho B(High Five U.S. uit Iniesta B v. Desperado) van fokker Frieda Blitterswijk uit Nieuwland en Madonna (Apache uit Virginia II v.  Silvano N) van fokker C. Heemskerk uit Rijnsburg. “De High Five is een fantastisch bewegend veulen, die veel houding maakt en goede tritt heeft. Het is een jong veulen maar toch zetten we op dit moment onze vraagtekens bij de ontwikkeling”, sprak jurylid Marian Dorresteijn, die daarmee de voorkeur uitsprak voor het Apache-veulen Madonna. “Dit mooi gemodelleerde veulen is goed bespierd dat met veel lichaamsgebruik beweegt. Ze is goed ontwikkeld en laat een goede techniek in de benen zien in beweging. We nodigen dit veulen graag uit voor Ermelo.”

Springen

Mylord Carthago-dochter kampioene van matige collectie springpaarden

Op de Centrale Keuring van Zuid Holland – voor het eerst op de  prachtige locatie van de Rotterdamsche Manège in het Kralingse Bos – kon zojuist de eerste kampioen gehuldigd worden. Aansluitend aan de stamboekkeuring voor springmerries greep de Mylord Carthago-dochter India  van Stoeterij Broere uit Alblasserdam de titel. Zuid-Holland is een dressuurpaardenprovincie bij uitstek en de deelname bij de springmerries was dan ook niet groot. De kwaliteit was niet dusdanig dat er merries door konden worden gestuurd naar de NMK.

In het kampioenschap ging het tussen het kopnummer van de driejarigen, Jascalla Grandia (Eldorado van de Zeshoek uit Seronette  v. Calvados) van fokker S.L. Grandia uit Bleiswijk, en de beste van de vier- tot en met zevenjarigen: India (Mylord Carthago uit Toulouse prest van No Limit) van fokker Stoeterij Broere uit Alblasserdam. De laatste kreeg de voorkeur van de juryleden.

De springkampioene van Zuid-Holland: India (v. Mylord Carthago)

Geen merries door naar NMK

Ine van Deurzen: “Beide merries zijn vanmorgen na een nette verrichting bij het vrij springen ster verklaard, en beide hebben aansprekende modellen en hard fundament. Waar India het meest mee weet te overtuigen is haar langgelijnde model, en daar geven wij de voorkeur aan.” Beide merries verdienden vanmorgen het sterpredicaat met 75 punten voor exterieur en vrij springen, waardoor er geen ticket voor de Nationale Merriekeuring vergeven kon worden.

Hampshire VDL levert veulenkampioen

Tot kampioen bij de springveulens werd het Hampshire VDL-veulen Maverick VDJ (uit Donatella v. Quasimodo Z) van fokkers John Ruizeveld en Piet van der Jagt uit Zuid-Beijerland verkozen. “Dit is voor ons het meest complete springveulen. Hij is voldoende ontwikkeld, evenredig gebouwd en goed bespierd. Hij beweegt lichtvoetig en galoppeert met gemak en balans”, lichtte juryvoorzitter Ine van Deurzen toe. Maverick VDJ won het van het beste merrieveulen, Milamone (Grandorado TN uit Ezimone v. Unaniem) van R.A.C. Braspenning uit Clinge. Dit aansprekende veulen is voldoende ontwikkeld, galoppeert met balans en kan hierin al gemakkelijk changeren.

De veulenkampioen springen van Zuid-Holland: Maverick VDJ (v. Hampshire VDL)

Catalogus met startlijst en programma
Uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook