Ga naar hoofdinhoud

CK Zuid-Holland: Kampioensmerrie én eretitel voor Jan de Bruijn

Jesjena (v. Apache) met voorbrenger Jordy Andeweg, fokker Jan de Bruijn en Ad Valk.
Jan de Bruijn uit Schelluinen werd eerder vandaag al in het zonnetje gezet als Zuid-Hollandse Fokker van het Jaar. De fokker van onder andere kampioenshengst Indian Rock (v. Apache) mocht aan het einde van de dag nog een keer naar voren komen. Zijn vierjarige Jesjena (de volle zus van Indian Rock uit NMK-kampioene Crisjena) liep namelijk de kampioene bij de driejarigen, Kensie Ballerina (v. Governor) er uit. 

Volgens juryvoorzitter Marian Dorrestein is Jesjena een goed naar boven gebouwde merrie die uitblinkt in haar verbindingen. De merrie liep al naar 84 punten in haar merrietest en laat in beweging veel kwaliteit zien. “Jesjena heeft een fijne manier van stappen en in het draven laat ze veel gemak zien. De beweging loopt altijd van achteren naar voren door en ze heeft geen snelheid nodig om te imponeren.”

Kensie Ballerina

Bij de driejarigen won Kensie Ballerina van Tim Coomans. Dit fokproduct van W. den Besten uit Oldebroek scoorde eerder op de stamboekkeuring al 80/80. “Ze stapt correct en heeft in de draf veel ruimte en heeft veel expressie in haar voorbeen. Kensie Ballerina heeft veel buiging in de gewrichten en gaat met kracht en macht door de baan heen.” Moeder Wensie RP stamt af van Krack C en gaf ook het leven aan het succesvolle Young Riders- en U25-paard Esperanza (Jasmien de Koeijer).

Kandence (Negro x Sir Donnerhall) van fokker familie Moesman uit Noordorp behaalde op de stamboekkeuring dezelfde score en mocht zich nu achter Kensie Ballerina opstellen. “Een naar boven gebouwde merrie die indruk maakte met haar prachtige front en zelfhouding.” Beide merries mogen naar de NMK.

Kensie Ballerina (v. Governor) – Foto: Horses.nl

Just For You-dochter Nalenci TC op kop

Door de warmte waren er wat afmeldingen op de veulenkeuring in Rotterdam. Desondanks toch twee gegadigden voor de Nationale Veulenkeuring in Ermelo. Nalenci TC (v.Just For You) overtuigde met haar rassige, opwaartse type en werd zo kampioene van Zuid-Holland. Juryvoorzitter Marian Dorresteijn beschrijft Nalenci TC (Just For You uit Trendy ster pref van Kennedy, fokker Tim Coomans uit Oud-Beijerland als een compleet veulentje met een aansprekende voorhand en een mooie hals. “Nalenci TC beweegt op de goede manier. Ze heeft veel zelfhouding en kan makkelijk schakelen. Het fundament straalt veel kwaliteit uit.”

Nalenci TC (v. Just for You) – Foto: Horses.nl

NVK-ticket voor Novelty

Ook een Ermelo-ticket is er voor Novelty (Incognito uit Danira ster D-OC van De Niro, fokker J. Wilmink uit Oud-Gastel). “Een goed ontwikkeld veulen, waarbij de hals er op stand verticaal op staat. Op dit moment is ze een fractie overbouwd. Een veulen dat goed kan stappen en ook in de draf veel ruimte en souplesse laat zien.”

New Star beste hengstveulen

Het beste hengstveulen is New Star (Glock’s Toto Jr. uit Caliana PROK van Johnson, fokker mevr. Peereboom uit Dordrecht). Volgens Dorresteijn een ruim voldoende ontwikkeld veulen dat net wat meer belijning in de bovenlijn zou mogen hebben. “We zien daar graag wat meer bespiering en nog meer lengte. De draf is lichtvoetig en met voldoende gedragenheid, al zou ze een klein beetje meer ruimte en meer macht kunnen vertonen.”

Karamella VDJ (v. Freeman VDL) – Foto: Horses.nl

Springkampioenen van Freeman VDL en Heart Touch

Nadat in de ochtend de stamboekkeuring van de springpaarden was afgewerkt, vervolgde het programma direct (in verband met de hitte) met de Centrale Keuring van de springpaarden. De royaal ontwikkelde Freeman VDL-dochter Karamella VDJ werd gehuldigd als kampioene. Bij de veulens stond Next Touch (v. Heart Touch) voorop. Geen enkel springpaard uit Zuid-Holland mag door naar de KWPN Kampioenschappen.

Allemaal voorlopig keur

Alle op de Centrale Keuring in Rotterdam voorgestelde springmerries werden bevorderd tot (voorlopig) keur.  Karamella VDJ (Freeman VDL x Quasimodo Z) van J.A. Ruizeveld en P.H. van der Jagt uit Zuid-Beijerland stond vooraan bij de springmerries. “We weten hoe belangrijk vermogen is voor een springpaard en in de ochtend viel Karamella VDJ op met haar vermogen waar we 80 punten voor kwijt konden.”

Krimsonia

Krimsonia VDP (Fabriano VDL uit Gidonia elite IBOP-spr PROK van Baltic VDL, fokker P. Rodenburg uit Ouderkerk aan den IJssel) kwam achter Karamella terecht. “Zij zou een fractie meer jeugd mogen hebben. In het springen valt zij op met haar reflexen, techniek en vermogen.”

Next Touch (v. Heart Touch) – Foto: Horses.nl

Heart Touch levert veulenkampioen

Bij de springveulens werd het merrieveulen Next Touch (Heart Touch uit Varnike ster sport-spr van Heartbreaker, fokker J.C. Boekee en M. Boekee uit Monster) kampioene. Dit veulen is volgens Kootstra een goed ontwikkeld veulen met veel ras. “ Ze valt op met haar mooie halsvorm en sterke bovenlijn.” Reservekampioen werd Nickelback VDJ (Comthago uit Donatella elite EPTM-spr D-OC van Quasimodo, fokker van J.A. Ruizeveld en P.H. van der Jagt uit Zuid-Beijerland).

Uitslagen CK

Uitslagen stamboekkeuring springen

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook