Ga naar hoofdinhoud

Het beste

Toen ik 20 jaar geleden voor het KWPN werkte, lieten we op de Wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op Domein Zangersheide in de KWPN-stand de kurken knallen. Het was sekt, geen Dom Perignon, maar elke KWPN’er die in Lanaken wereldkampioen werd was promotioneel mooi meegenomen.

Het waren de overzichtelijke jaren waarin Duitsers en Fransen sowieso geen zin hadden om hun beste combinaties naar Lanaken te sturen. De Bundeschampionate in Warendorf en de Grande Semaine in Fontainebleau waren immers véél belangrijker en op Zangersheide kon je als superieure Duitser of arrogante Fransman vervolgens alleen maar afgaan.

Medailles

In dit gat sprongen de Nederlanders met hun KWPN’ers en haalden in Lanaken jaarlijks heel wat medailles weg. Voor de twijfelaars waren er de WBFSH-rankings die elk jaar weer riepen dat het KWPN het beste stamboek was.

Kapers op de kust

Nu is alles anders. Het besef dat de officiële FEI-WBFSH-wereldrankings de grote stamboeken bevoordelen is doorgedrongen tot iedereen die iets van statistiek weet. En zelfs volgens de voor kleinere stamboeken nadelige berekening is het BWP bij de springpaarden op dit moment beter dan het grote KWPN. In de Lanakense KWPN-stand klinkt tegenwoordig weinig feestgedruis. De Duitsers voelen zich nog steeds superieur, de Fransen zijn onverminderd arrogant, maar het promotioneel zo begeerlijke WK-eremetaal laat zich nu niet meer zo makkelijk grijpen, met kapers van Oost-Duitsland tot Ierland op de kust.

Achtste, respectievelijk twaalfde

Er is geen objectieve informatiebron meer over om de loftrompet over de Nederlandse springpaardenfokkerij te steken. Het WK in Lanaken biedt een podium aan de vele stamboeken die erbij zijn gekomen, het BWP leidt de wereld zelfs volgens de WBFSH en op de ranglijsten waarin alle internationale resultaten vanaf 1.30 m verwerkt zijn, de IPV (International Progeny Value) van HorseTelex, staat het KWPN achtste (in de groep op basis van alle 1.60-resultaten), respectievelijk twaalfde (alle resultaten in 1.50 m, 1.55 m en 1.60 m).

Foktechnisch en commercieel drama

Er heeft zich foktechnisch en commercieel een drama voltrokken. Op veilingen blijken Belgisch gefokte springveulens stelselmatig veel duurder dan KWPN-geregistreerde springveulens. Het KWPN, dat een generatie geleden het almachtige Hannover van de troon stootte, is nu zelf links en rechts voorbij gesneld door andere fokgebieden.

Het beste

Dit soort dingen schrijf ik niet omdat ik iets tegen het KWPN heb, maar omdat ik wil dat het beter gaat met het stamboek dat het in zich heeft om het beste te zijn. Dat als eerste succesvol was met lineaire score, dat erfelijke gebreken terugdrong. Maar op die lauweren kunnen we niet rusten. Hou op met de middelmaat van jaarlijks tientallen nieuwe goedgekeurde hengsten. Verleid uw fokkers tot het beste!

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

Reageren? Dat kan hier.

[email protected]

 

Lees ook