Schoon straatje - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Schoon straatje

Opinie
Annechien ten Have-Mellema met Siem Korver Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Wie is toch Annechien ten Have-Mellema? Dat vroeg ik me af toen zij de KWPN-fokkers in ‘In de Strengen’ herderlijk toesprak. Onder haar column stond dat ze voorzitter was van de Fokkerijraad. De column zelf bevatte studieboekwijsheden uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Dat sport een onbetrouwbare bron van fokkerijinformatie is, we moeten het hebben van het milieufactorvrije hengsten-verrichtingsonderzoek!

Ik ben eens gaan rondvragen in mijn vrienden- en kennissenkring. Of iemand haar kende. Of iemand haar ooit met een merrie aan het touw op de stamboekopname had gezien. Of met een veulen op een veiling. Ik ving bot, mevrouw Ten Have is alleen bij het aanhangen van linten op de hengstenkeuring in de buurt van paarden gezien. Paarden van de fokkers die zij met haar column foktechnisch op het rechte pad probeert te houden.

Afscheidsbrief

Inmiddels is mevrouw Ten Have geen voorzitter van de Fokkerijraad meer. De leden van die raad dachten unaniem dat de fokkerij met een andere voorzitter meer gebaat zou zijn. Ik kan ze geen ongelijk geven. Kort nadat de FR bij het Algemeen Bestuur om een andere voorzitter had gevraagd, stuurde mevrouw Ten Have een brief aan de Ledenraad, het Algemeen Bestuur en de Fokkerijraad. Het was haar afscheidsbrief, als bestuurslid en als voorzitter van de Fokkerijraad. Ze vermeed te vermelden dat de voltallige Fokkerijraad ietsjes eerder al afscheid van háár had genomen.

Schoongeveegd

Haar epistel aan de gremia van het KWPN is alleen te duiden als een poging om de geschiedenis zodanig te herschrijven dat haar straatje er schoongeveegd bij ligt. Het KWPN-bestuur had die toestand met de kijvende directeuren volgens mevrouw Ten Have compleet verkeerd aangepakt.

Uit de lucht

Mevrouw Ten Have presenteert het conflict met de directeuren Knaap en Nijhoff als iets dat eind vorig jaar zomaar uit de lucht kwam vallen. Een plotseling incident dat door bestuurlijk falen een kostbaar echec voor de vereniging werd. Terwijl mevrouw Ten Have en voormalig voorzitter Siem Korver volledig verantwoordelijk zijn voor de puinhoop die de nieuwe bestuursleden Andries van Daalen en Berlinde Middelbrink eind vorig jaar aantroffen. Een puinhoop die wat mij betreft met het ontslag van de directie én het vertrek van mevrouw Ten Have nu wel is opgeruimd.

Onmogelijk

Natuurlijk kunnen bestuursleden een minderheidsstandpunt innemen. Of – zoals bij mevrouw Ten Have – alleen staan in hun mening. Voor wie een vereniging echt wil dienen zijn er dan maar twee opties: óf je stapt op, óf je conformeert je totaal. Mevrouw Ten Have deed geen van beide en vocht net zolang door tot ze zich onmogelijk had gemaakt. Daar bewees zij helemaal niemand een dienst mee, zelfs zichzelf niet.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

7 reacties op “Schoon straatje

 • Dick de Jong

  Ik vraag me af wat het nut van deze column is? Waarom is er bij het aantreden van deze mevrouw door de schrijver geen vragen gesteld wie deze mevrouw is.
  Het lijkt me nu te laat om vraagtekens bij deze mevrouw te zetten van: ik heb haar nog nooit als deelnemer van een keuring gezien. Ze is nu weg bij het KWPN, ik vind het dan ook niet chique om haar nu persoonlijk zo aan te vallen terwijl ze bijna geen weerwoord meer kan geven.

 • Dooren J

  Lees je “De Boerderij” dan niet, Dirk Willem? Ik ook niet, maar toevallig kreeg ik er één onder ogen. En zie, een column van een mevrouw Annechien ten Have in de rubriek “Varkenshouderij”. En de mevrouw op de erbij geplaatste foto lijkt wel héél erg veel op de foto in In de Strengen van de inmiddels ex-voorzitter van de KWPN-Fokkerij Raad. Stel nu dat ze dat is. Stel. Dan heeft ze waarschijnlijk wel sjoechum van varkens fokken. Degenen die haar indertijd hebben voorgedragen voor de Fokkerij Raad hebben, afgezien van haar afkomst, want het is wel een Mellema, hè, misschien wel gedacht dat of je nu het ene dier of het andere fokt, fokken is fokken.
  En nu ik je toch spreek Dirk Willem: 01.01 a.s. is mijn eerste pensioendag. Dus ook meer leestijd en ik overweeg om weer een abonnement te nemen op jouw krant. Máár, kom ik daarin ook maar één artikel tegen zoals in het nieuwsarchief van 3 oktober j.l. met als kop:”Kijk terug: De high five van Yannick en Anky van Grunsven”, dan vliegt je krant er direct weer uit. Ben je nu helemaal betoeterd met dat soort non-informatie, of te wel de grootst mogelijke flauwe kul qua nieuws.

 • Margriet Jonk

  Beste Dick de Jong
  Dat ik de Column las, dacht ik precies hetzelfde. Alleen wist het niet correct te verwoorden. Dick, je slaat de spijker op zijn kop.

 • Dirk Willem Rosie

  @ Hans Dooren: Wat een uitstekend voornemen voor het nieuwe jaar! Krijgen we dan ook weer mooie ingezonden brieven? De high five van Yannick en Anky werd je gratis aangeboden op Horses.nl.

 • Johan Dijkman

  Inderdaad wel een beetje jammer dat de info over die mevrouw komt nadat ze is afgetreden. Maar voor een leuke roddel is het nooit te laat. Ze doet volgens google inderdaad iets met varkens fokken. En ze heeft een biogasbedrijf. Dat zijn van die installaties die alleen winstgevend zijn als je er veel, heel veel subsidie (=belastinggeld) in gooit.

  Ik geef die mevrouw groot gelijk dat ze een leuk bijbaantje in de paardensport ambieerde. Misschien doe ik dat ooit ook. Verstand van paarden heb ik niet, van andere zaken ook niet, dus grote kans dat ik het ver schop. Ik bedoel, wie stelt zulke mensen aan? In veel moderne-managers-kringen is het hartstikke hip om mensen die geen verstand van zaken in bestuursfuncties te benoemen. Het gebeurt in vele organisaties. Maar iemand is er verantwoordelijk voor! Namen wil ik zien!

 • Marcel

  Als normaal betalend klein liid vraag ik me steeds meer af : wil ik nog wel bij deze club horen ???

 • Muriel

  Waarom zou de vraag of mevrouw Ten Have competent genoeg is niet bij haar vertrek, maar alleen bij haar aantreden gesteld hebben mogen worden? Alsof dat voor haar een leuk begin zou zijn geweest. Het is heel jammer voor mevrouw dat het bij het KWPN anders is gelopen dan zij misschien had gewild, maar dat betekent nog niet dat haar functioneren niet ter discussie gesteld kan worden. Bovendien zijn er in de loop der tijd voldoende vraagtekens bij dit fokkerijbeleid van het KWPN, waarvoor mevrouw Ten Have mede-verantwoordelijk was, geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook