Ga naar hoofdinhoud

Corette-2 W en Flanell kampioenen van Drenthe

Foto: Jacquelien van Tartwijk
Met zes merries en tien veulens die gisteren op de centrale keuring in De Wolden zijn uitgenodigd, deed regio Drenthe va het KWPN goede zaken. Tot kampioenen werden de Sarantos-merrie Corette-2 W en Flanell (v. Apache) gehuldigd.

Het was een dag met hoogte- en dieptepunten. ’s Ochtends raakte een voorbrenger gewond door een trap van een paard en dat zorgde voor een onderbreking en aangepaste versie van het programma (lees hier). Het aangepaste programma zorgde er voor dat er geen kampioenskeuring voor de springveulens plaatsvond in De Wolden. De vijf beste veulens zijn uitgenodigd voor de Nationale Veulen Keuring. Bij de dressuurveulens was de kwaliteit van opvallend niveau en werd de extra dravende Fairytale-dochter Jadinosa (uit Zadinosa elite IBOP-dres) van fokker Tineke Huizing uitgeroepen tot kampioene. Dit goed gemodelleerde en met veel souplesse gezegende veulen mag samen met nog vier dressuurveulens naar Ermelo.

Bij de driejarige springmerries werd de gehele kopgroep van vijf merries, allen met 80 punten voor het springen, uitgenodigd voor Ermelo. De zeer charmante Up To Date-dochter Goberlina T (uit de Oberlina stam) van fokker D. Tolner uit Hooghalen werd uitverkozen tot kopnummer. “Een hele atletische, langgelijnde merrie met jeugduitstraling en een makkelijke bewegingsvorm”, sprak juryvoorzitter Cor Loeffen. In de kampioenskeuring kreeg Goberlina T flinke concurrentie van de zevenjarige Corette-2 W (Sarantos van fokker P. Wolters uit Broeksterwald) van Karin Bentum uit Veeningen. Vanwege haar royale model, sterke bovenlijn, goede bewegingsvorm en prestaties op ZZ-niveau koos de commissie voor de oudere merrie.
Ook bij de dressuurmerries was het een oudere merrie die het kopnummer van de driejarigen versloeg. Als beste driejarige kwam de goed gemodelleerde Gazania (v. Bon Bravour uit de mooie merrielijn van fokker Gerard Vervoorn uit Brakel waar ook het Grand Prix paard Nadine uit stamt) van Scot Tolman uit het Amerikaanse Spofford naar voren. Zij scoorde eerder al 80/80 op de stamboekkeuring. Omdat zij niet uit de provincie Drenthe afkomstig is kon zij niet deelnemen aan de kampioenskeuring, wel is ze uitgenodigd voor de NMK. Ook de nummer twee van de driejarigen kwam niet uit de provincie en zodoende mocht de fraaie, extra dravende Guleida ster prok (v. Uphill uit de merrielijn van GP paard Udon P, fokker H.H. Jager uit Spier) van Cor Jager uit Spier deelnemen aan de kampioenskeuring. De commissie gaf daarin de voorkeur aan het sterke kopnummer van de vier- tot en met zevenjarigen: de kersverse elitemerrie Flanell. Deze Apache-dochter komt uit Adonnée de Jeu v. Don Schufro, uit deze merrielijn van Emmy de Jeu komen ook de Lichte Tour paarden Vivace de Jeu en Wench de Jeu. Deze goed geteste merrie (IBOP 82) is in het stamboek opgenomen met 80/80 met daarbij 85 voor de galop. Het toekomsttalent van Veronique Roerink scoorde bovendien in Geesteren al 85,5 punten in de voorselectie van de Pavo Cup en kon ook aan de hand overtuigen.

In de Drentse voorselectie van de Pavo Cup werden vier vierjarigen en drie vijfjarigen aangewezen voor de halve finale. Met 83,5 punten deed Fantastic (v. Negro uit Murona elite pref prest. van Vincent) van Muriel Blackstone de beste zaken. Uit deze merrielijn van Jan en Christiane de Feyter komen goede dressuurpaarden en ook de veelbelovende Jazz-zoon Blue Hors First Choice die in Denemarken is goed gekeurd. Onder Noortje Radstake viel de sterk gemodelleerde hengst op met zijn sterke achterbeengebruik, techniek en balans in beweging. Bij de vijfjarigen scoorde Effix (v. Rousseau uit de Loma-stam) van Matty Marissink het beste. Onder Mandy Dokter viel deze mooie ruin op met zijn zeer goede stap en functionele draf.

Jans Haandrikman werd gehuldigd als fokker van het jaar in Drenthe. Hij geniet onder meer bekendheid als fokker van de Grand Prix-springpaarden Eurocommerce Milano (v. Indorado) en Winston (v. Heartbreaker). Milano werd op GP niveau gebracht door Laura Kraut en kwam daarna bij Gerco Schröder die veel met haar won. Via een Zweedse jeugd amazone kwam de merrie bij Clarissa Crotta uit Zwitserland. Winston, goedgekeurd bij het AES en Zangersheide, begon zijn carrière bij Mareille van Geel-Schröder. Nu loopt de hengst onder de Amerikaanse Cara Raether.

Bron Horses/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.