Ga naar hoofdinhoud

Kampioen van de wei

VeulenMijn vriend en ik zijn fokkers en gebruikers, geen keuringsmensen. We komen op keuringen, maar alleen als er iets te halen valt. Als onze merrie opgenomen moet worden in het stamboek of een predikaat kan verdienen. Veulens? Nee, daar laten we de keurmeester niet naar kijken. Of toch wel?

Onlangs kregen we een brief in de bus van het KWPN. Ons veulen was uitverkoren voor een bezoekje aan huis van de inspecteur. Wij gaan bewust niet naar de keuring met een veulen. Het enige dat daar te halen valt is het kampioenslint. En om dat in de wacht te slepen moet je wel een heel goed veulen hebben. Daarnaast veranderen veulens nog zoveel, dat de keuring ook maar net op het goede tijdstip moet vallen. De kans dat het resultaat op de keuring tegenvalt is groter dan andersom.

Het is niet dat we vervelende ervaringen hebben op keuringen. Toen we vorig jaar met onze driejarige Welsh-merries gingen voor stamboekopname, werden ze zelfs doorverwezen naar de nationale kampioenschappen, waar ze uiteindelijk ook nog ster werden. Dat ze geen kampioen werden en niet aan kop kwamen, deerde ons totaal niet. Ik denk dat we wel teleurgesteld zouden zijn als ons veulen niet aan kop zou komen. Er is immers naar ons idee niets anders te bereiken tijdens een veulenkeuring dan het kampioenschap.

Toch waren we stiekem best benieuwd hoe ons veulen bij de inspecteur in de smaak zou vallen. We durfden dat alleen niet aan elkaar toe te geven. Op de keuringsdag zelf klaagden we dat de inspecteur ruim een uur te laat was. Dat kreeg hij wel even op zijn brood toen hij uiteindelijk onze oprijlaan opreed. De inspecteur bleef vriendelijk lachen en volgde ons naar de wei.

In de wei kwamen moeder en kind nieuwsgierig naar ons toe. De inspecteur bekeek het veulen geïnteresseerd en vulde een formulier in. Vervolgens lieten we het een stukje stappen, draven en galopperen. Toen kwam het oordeel. Terwijl we naar het ingevulde formulier keken, legde de inspecteur uit wat hij had ingevuld en waarom. Dat viel zeker niet tegen. Wij hadden eigenlijk best een leuk veulen gefokt.

Toen was er tijd voor een praatje. Het aan huis keuren is een experiment, vertelde de inspecteur. Op deze manier komen de keurmeesters bij de fokkers die ze nooit op evenementen zien. Het gaat hen daarbij om meer dan het keuren of het inventariseren van wat er zoal aan KWPN-veulens in Nederland rondloopt. Een bijkomstigheid is het contact met de fokkers. De leden leren kennen en goodwill kweken. Het biedt ook een mooie gelegenheid fokkers die niet naar de evenementen komen hun vragen te laten stellen. En die vragen komen er volop, wist de inspecteur te vertellen.

We hadden zelf ook een vraag. Een vraag waar je niet meteen het stamboekbureau voor belt, maar waarvan je best benieuwd bent naar het antwoord. En de inspecteur beantwoordde de vraag. Naar alle tevredenheid.

Zo’n keuring aan huis werkt dus eigenlijk best positief, maar lijkt ons enorm tijdrovend. Nee, de inspecteur hoefde geen koffie. Hij moest nog naar onze buurman en hij wilde niet nog meer uitlopen. Ach, dat hij te laat was hadden we hem al vergeven.

Met een goed gevoel liet de inspecteur ons achter. Nog steeds hoeven we niet met onze veulens naar de keuring. Bij ons zijn ze de kampioen van de wei en een hogere status krijgen ze voor hun derde levensjaar zeker niet. We hebben nu wel een (nog) positiever beeld. Van ons veulen, maar ook van het KWPN.

Daniëlle Carrière is redacteur van De Paardenkrant
Deze column verscheen in De Paardenkrant van vrijdag 21 augustus.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook