Ga naar hoofdinhoud

Standbeeld of sportpony?

De vorig jaar overleden elite Welsh B-hengst Shamrock Mr. OliverDe eigenschappen die een pony tot een goede sportpony maken, komen bij mij op de eerste plaats als het gaat om de fokkerij. In de ponyfokkerij hebben we gekozen voor de Welsh B-pony, want wat zijn die Welsh-pony’s prachtig, maar zeer zeker ook niet te beroerd om te werken. Omdat ze klein (C-pony) zijn, worden het vaak kinderpony’s, dus moeten ze naast werkwillig ook heel betrouwbaar zijn. Karakter is hier, nog meer dan bij paarden, ont-zet-tend belangrijk.

En hoeveel prioriteit geef je beweging binnen zo’n rasfokkerij? Daarover zijn de meningen onder de Welsh-ponyfokkers enorm verdeeld. Mijn vriend en ik zijn er wel over uit. Na karakter komt beweging bij ons op de eerste plaats. Dat neemt niet weg dat we graag een pony fokken die op stand het ideaalbeeld is van de Welsh B-pony. Maar zeker binnen een kleine fokrichting zoals die bij de Welsh B, moet je nu eenmaal vaak op bepaalde dingen toegeven. Zolang onze pony’s herkenbaar blijven als Welsh-pony’s, is dat dus het rastype.

Ik zie de Welsh B het liefst als een iets stoerdere, kleine uitvoering van de Nederlandse Welsh Rijpony (NWR). Ik denk dat het dit soort pony’s zijn, die het in de handel beter doen. En dat is, vooral in deze tijd, enorm belangrijk. Je fokt toch niet voor de slager?

Wat de beweging betreft: juryvoorzitter Peter Goumans verwoorde het tijdens de Welsh-hengstenkeuring afgelopen zaterdag als volgt: “Er wordt bij de draf geselecteerd op een voorwaarts/opwaartse beweging. Een pony die van nature makkelijk van de grond beweegt is door een kind sneller rijtechnisch voor elkaar te krijgen. We fokken tenslotte een mooie rijpony voor kinderen.” Ge-wel-dig! Hier ben ik het helemaal mee eens.

Een paar maanden geleden sprak ik een andere prominent binnen de Welsh-wereld met de omgekeerde mening. “Pony’s die enorm bewegen, zijn niet uit te zitten door kinderen.” Toen ik dat hoorde, dacht ik meteen aan een prachtige pony die we gehad hebben, die eigenlijk maar een beetje dribbelde. Kinderen konden hier juist helemaal niet gemakkelijk op zitten. Hoe mooi ook, zulke pony’s komen niet meer bij ons op stal.

Dat je je aan het rastype wil houden, kan ik me voorstellen, maar als je een plaatje wil fokken en helemaal geen waarde hecht aan hoe jouw fokproduct beweegt, dan kun je volgens mij beter een standbeeld kopen.

Daniëlle Carrière, redacteur ([email protected])
Deze column verscheen vrijdag 17 februari 2012 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

12 reacties op “Standbeeld of sportpony?

 • wim

  Hhahahahaha.

  grappig. Zou dit verhaaltje ook verschenen zijn als uw pony’s goed gekeurd waren? hahaha. Jammer dat het zo moet altijd. Zelfs voor iemand van de redactie. Beetje triest. Maar wel leuk, zal wel weer geinig vervolg hebben volgende week van een nog meer teleurgesteld persoon. Hahahaha. Misschien zijn standbeeldjes idd beter voor jullie.

 • richard

  Triest stukje.

 • marieke

  Danielle toch.!

 • Piet

  Ik constateer dat Wim uit Winterswijk (Zelhem)sterker is in vooroordelen en veroordelen dan de teksten lezen.

 • Mirjam

  Volgens mij is dit al jaren een issue binnen het NWPCS bij zowel de A’s als B’s.
  Je eigen lijn volgen binnen de fokkerij. Beter een leuk product kunnen verkopen dat successen boekt in de ring, dan een oranje keuringslintje. Als dat tenminste je fokdoel is natuurlijk.

 • wim

  @ piet. het lijkt dat u denkt te weten wie ik ben maar ik kan u verzekeren dat ( zelhem?) niets met mij te maken heeft. haha. En waarschijnlijk zitten we zelfs deze maand nog wel weer samen aan de koffie. Tenminste als u bent wie ik denk dat u bent. h

 • Patrick Wormgoor

  Hier dan een reactie van uit het Zelhemse. Wordt net gewezen op de reacties. Blijft toch elke keer weer lachen. Inderdaad vraag ik me ook af hoe de reacties van de personen zouden zijn geweest als de hengsten wel waren goedgekeurd, maar dat hou je natuurlijk altijd.jury doet het alleen goed voor degene die winnen. En ach misschien moet je blijer zijn met een afgekeurde hengst waar wel belangstelling voor is in de fokkery of sport, dan een goedgekeurde die je aan de straatstenen niet kwijt kunt worden en waar geen hond bij gaat dekken.
  Iedereen veel wijsheid toegewenst en wie weet zien we volgend jaar wel wie de goede keuze heeft gemaakt.

  groet Patrick

 • Wilma Bijma

  Handen af van de sectie B; de rasfokkerij moet niet worden verward met gebruiksfokkerij!!!!

  Ik heb uw column gelezen en ben het daarmee als sectie B fokker hartgrondig oneens. Uw column lijkt ingegeven te zijn door hetgeen u heeft gezien op de laatste hengstenkeuring en daar is gezegd. Maar u moet bedenken dat deze informatie niet maatgevend is voor de sectie B fokkerij. Het zal misschien niet bij iedereen bekend zijn, maar de sectie B is een raspony die moet worden gefokt conform de eisen van het moederstamboek in Wales. Deze eisen zijn opgenomen in hun rasbeschrijving. Hierin staat dat het uiterlijk moet voldoen aan de eisen die gelden voor de sectie A, met als toevoeging dat in de sectie B de nadruk meer ligt op rijponykwaliteiten, met behoud van massa en een maximum hoogte van 1.372.
  Het moederstamboek is op dit punt leidend en het is niet ons om dit te wijzigen. Een dergelijke actie kan zelfs de erkenning van het Productschap op het spel zetten. De eisen van de erkenning geven aan dat een dochterstamboek, zoals het NWPCS, moet voldoen aan de eisen van het moederstamboek.
  Als men graag een kleine NWR wil fokken, is er voldoende gelegenheid binnen de huidige sectie NWR. De enige wijziging die nodig is, is dat in deze sectie dieren worden geaccepteerd met een kleine stokmaat. Op deze wijze kan een gebruiksfokker zijn gang gaan om te fokken wat hij zelf wil. Het is daarvoor niet nodig om de rasfokkerij, zoals de sectie B fokkerij, te beschadigen.
  met vr. groet, Wilma Bijma

 • yorick

  Hier dan nog een berichtje uit Zelhem , Piet of Kees, Herman , Jan boers of hoe je dan ook heet. Normaal reageer ik niet op deze discussies maar moet toch even reageren op de reactie van Wilma.
  Wilma : ALAAF,
  sluit mij volledig aan de bij jou reactie. !!

 • Harold Zoet

  Goedemorgen,

  Ik vind dat hier bijzonder suggestief gereageerd wordt. Ik reageer gewoon met naam en toe naam en heb een uitgebreide reactie gestuurd aan de paardenkrant. Niet geschreven vanuit mijn eigen teleurstelling of fustraties maar vanuit mijn betrokkenheid met de rasfokkerij. Het maakt vandaag de dag binnen de Welsh fokkerij niet uit of je hengst nu wel of niet goedgekeurd is, hierover heb ik reeds een column geschreven op onze eigen website http://www.ysselvliedt.com.
  Het debat op een open manier met elkaar voeren is een groot goed in Nederland en daar moeten wij zuinig op zijn! Dat debat wil ik graag met jullie allemaal in alle openheid voeren.

  Met hartelijke groeten aan u allen

  Harold Zoet

 • Jacqueline

  Ik heb zelf géén Welsh hengsten dus voor mij persoonlijk is de H.K. altijd vooral een gezellig weekendje weg en pony’s kijken en alvast een eventueel vaderdier ‘spotten’.
  Ik ben het eens met Wilma! We fokken RASpony’s.

  Gelukkig is het Welsh RAS (secties A, B, C en D)geschikt voor diverse activiteiten. Showpony, rijpony, tuigpony, menpony, lange afstanden enz. enz. de Welsh RASpony is zeer veelzijdig en heeft daarnaast ook nog eens een ge-wel-dig karakter!

  Ik wil geen kleine NWR want dan fok ik die wel. Ik wil een Welsh B.

  Binnen de secties van onze RASfokkerij zitten voldoende hengsten met een correcte en goede ruime bewegingen. Ik wil geen tuigpony, ik wil geen pony waar kinderen vanaf vallen als hij/zij gaat draven, ik wil een kinderpony (sectie A en B) of een stoere gebruikspony (sectie C en D). Als we alle secties om gaan buigen richting NWR waarom noemen we ze dan nog het WelshRAS? Want voor zover ik weet is de NWR een kruising van rassen, geen zuivere raspony!
  Ik fok sectie A en B en ik ben nog maar een beginner, maar ik wil dat er zo-ie-zo voor iedere leek in mijn wei herkenbare WELSH pony’s lopen.
  Anders kan ik nl. ook Dartmoors of New Forest pony’s fokken. Ik wil geen sportpony, ik wil een WELSH!!
  De rasbeschrijving van het moederstamboek is dus de leidraad in alle beslissingen en gelukkig is binnen die rasbeschrijving genoeg te kiezen aan type’s en beweging.
  Wat mij opviel tijdens de laatste H.K. was dat er mooie pony’s gefokt worden binnen Nederland maar dat het type er nogal eens bij inschiet en ik persoonlijk vind naast een correcte beweging en een plezierig karakter het type erg belangrijk.
  Ook is het zo dat alleen kinderen die al goed kunnen rijden en die vallen meestal binnen de maat van de sectie NWR of WPBR deze ‘geweldige’ bewegingen kunnen uitzitten, beginners lukt dat fysiek gewoon niet!

 • Bart Reinders

  Als actieve fokker binnen de Welsh sectie B is het altijd mooi om te volgen hoe de verschillende mensen denken over onze fokkerij. In geen enkele sectie of zelfs stamboek is het verschil van mening zo groot als in de sectie B. Startend met de ras beschrijving: De officiële definitie van de Welsh B is hetzelfde als die van de Welsh A. Met het verschil dat de sectie B echt een rijpony is, met kwaliteit, rijtypische beweging, voldoende bot en massa, een stevige bouw en met ponyuitstraling.

  De vraag op het moment dat je Welsh B pony’s wil fokken is; waar hecht ik de meeste waarde aan bij het fokken van een sectie B pony. Waar wil ik naar toe zonder buiten het kader te komen dat Welsh B heet. Til je zwaar aan ras of til je zwaar aan gebruikseigenschappen. Het probleem zit hem in het feit dat als je gebruikseigenschappen wilt hebben je exterieur technisch gezien meestal moet toe geven op ras. Pony’s met veel beweging zijn over het algemeen wat hoogbeniger, wat langgerekter en doen wat meer atletisch aan en stappen wat af van het moutain type.

  De kunst is echter om beide eigenschappen zo goed als het kan te combineren in de sectie B. Wij trainen nu 10 jaar hengsten voor de keuring en ik kan u vertellen dat het een hele opgave is om de ideale pony te krijgen, die aan ieder zijn wensen kan voldoen.

  Voorop blijft staan: waar wilt u de pony voor gebruiken en waar hecht u als fokker de meeste waarde aan. Zolang het binnen het kader blijft passen dat sectie B heet is wat mij betreft heel veel mogelijk maar moeten we de grenzen goed blijven bewaken.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook