Ga naar hoofdinhoud

Toets der kritiek

VitalisHet goede nieuws over de olympische selectie van het Nederlandse eventingteam was nog niet bekend of de eerste kritiek stak al de kop op. Tim Lips, de zoon van bondscoach Martin, zou al verzekerd zijn van een plekje in het team, maar wat wíl je ook, met een vader die daarover beslist. Zo ging het al gauw van mond tot mond.

In dressuur liggen de kaarten kennelijk anders, want daar hoor ik nooit iemand klagen over een bondscoach die zijn echtgenote wel eens in het team zou kunnen zetten. Maar ja, wie bij zijn gezonde verstand zal zich verzetten tegen Anky van Grunsven als lid van het olympische dressuurteam?

De situatie rond het zuiver houden van min of meer subjectieve beslissingen is telkens weer anders. Neem nou Wim Ernes. Die zegt eerst ‘Nee dank je’ tegen Vitalis en verleent hem vervolgens een wild card voor deelname aan het WK-selectietraject. Je moet dingen gescheiden weten te houden, zei Wim Ernes desgevraagd en daar heeft hij volkomen gelijk in.

Ik ben wel benieuwd hoe dit traject verder verloopt. Stel je voor dat de Westfaalse reservekampioen Vitalis straks op het WK in Verden een medaille wint voor het KWPN. Dat wordt pikant. Ik neem aan dat Ernes zich dan sterk zal maken voor Vitalis en hem alsnog een kans wil geven als KWPN-dekhengst. Een jong paard kan zich verbeteren en een jurylid kan zijn mening bijstellen, maar er is natuurlijk wel een eind aan het hinken op twee gedachten.

De moedige actie van Wim Ernes om Vitalis de kans te geven, ondergraaft mijn betoog voor het strikt gescheiden houden van de KWPN-hengstenselectie enerzijds en alle beoordelingen van jonge paarden die daarop volgen anderzijds, met name de hengstencompetitie, Vion Cup, Pavo Cup en WK-selectie. Wim Ernes heeft nu laten zien dat hij onbevooroordeeld kan handelen, maar de voorbeelden van het tegendeel, waarbij hengstenjuryleden telkens weer hun eigen gelijk wilden halen, zijn legio.
Uiteindelijk moet iedere bondscoach en ieder jurylid, of hij nu de vader is of de echtgenoot, zo stevig in z’n schoenen staan dat hij van een beetje kritiek niet omvalt. En voor iedere bondscoach en ieder jurylid geldt dat zijn beslissingen de toets van de steeds heftiger wordende openbare kritiek moeten kunnen doorstaan. Als Tim en Anky straks in Londen goed presteren en een medaillewinnende Vitalis alsnog door het KWPN wordt goedgekeurd, is iedereen weer tevreden.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 3 april 2012 in De Paardenkrant.

6 reacties op “Toets der kritiek

 • dirk

  Alleen dan jammer voor de eigenaren van Vitalis die dan al die kosten hebben moeten maken, terwijl hij ook vanaf het begin ggk had kunnen worden……………

 • Senja

  Of Tim Lips nu een streepje voorheeft of niet hij zou toch moeten presteren. Die jongen kan handreikingen krijgen van zijn vader maar zou zelf moeten aantonen geschikt te zijn voor het eventing team. Tim moet net als de andere het geluk hebben dat hij een goede tot perfecte combi moet zijn met zijn paard. Volgens mij heeft hij ook aangetoond dat die een hele grote kanshebber is voor het team. Laat andere zich maar bewijzen dat ze beter zijn. Van vechten om een plaats ga je niet dood. Voor Anky geld exact het zelfde geen goede combi geen kans want de achtervolgers voor een plaats zitten niet stil. Het grote voordeel is dat er keihard om de plaatsen gestreden dient te worden en de beste zal een plaats verdienen. Wat Vitalis betreft vind ik het een dood doener en ongeloofwaardig hoe er wordt gekeurd. Ernes geeft hier alleen blijk dat die het niet eens was met de beslissing van de commissie waar hij zelf lid van is. Welke hersenkronkel hier weer mee heeft gespeeld zullen we helaas niet weten want dat is het geheim van de commissie. De vraag hoe is ook niet spannend, laat maar zien dat je beter bent dan kunnen ze niet om je heen.

 • Han Coolen

  Die hengst is goed gekeurd (NRW) het gaat hier alleen maar om een erkenning door het kwpn en dat doet kennelijk pijn..Zeker als Hamoen de uitspraak lanceerde, er komen nog genoeg hengsten van Vivaldi..dan wordt het dubbel zo moeilijk om het ja-woord te geven…
  Het is net als een Raadscollege, men dient met een woord naar buiten te spreken anders heb je een coalitiebreuk en dat lijkt hier te zijn.

 • g

  Ik snap het hele verhaal “Vitalis” niet !
  Hij is voor de keuring aan de hand geweest, dat was blijkbaar goed genoeg want hij moest de hengstencompetitie lopen, de afstamming was ook bekend, de hengstencompetitie liep hij goed,maar volgens de hengstenkeuringscommissie niet goed genoeg(terwijl er goedgekeurde hengsten onder hem geplaatst werden).
  Maar nu is hij opeens wel goed genoeg voor een Wildcard voor de selectie voor het WK.
  Als de afstamming of het exterieur niet goed genoeg waren geweest voor dekhengst zou ik het kunnen begrijpen, maar dan had hij ook niet de HC hoeven lopen.
  Ik zeg niet dat hij goedgekeurd had moeten worden , maar het verhaal klopt niet.

 • E

  Ik denk ook niet dat Vitalis een medaille gaat halen in Verden..het is natuurlijk nog maar de vraag of hij daar daadwerkelijk aan de start gaat komen..en de duiters houden niet van voorbeenzwaaiers.

 • j m peemen

  daar ik als eventing man de sport nauwlettend volg en het wereldje vrij goed ken,verbaas ik mij over de uitspraken van diverse personen, welke nu al weten wie er naar Londen gaan.een ieder begrijpt(hopelijk )dat een bondscoach tracht een zo goed mogelijk resultaat te behalen,en dat de keuze gaat naar de 3 best presterende combinatie,s in de 2 a 3 selectie wedstrijden die nog komen. toch beter om die eerst af te wachten alvorens uitspraken te doen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook