Ga naar hoofdinhoud

De oorsprong van het moderne springpaard: Orange Peel xx

Orange Peel xx

In de afgelopen dertig jaar heeft men de opkomst ervaren van dekhengsten doelgericht voor de springsport. Deze hengsten hebben in de fokkerij de oude halfbloedformule verdrongen wat nu nog zelden voorkomt op het hoogste niveau van de internationale springsport. Toch leiden bijna al deze vaderlijnen terug naar specifieke volbloeden. Één daarvan is de stempelhengst Orange Peel.

In 1918 werd de Ajax-dochter Rirette gekruist met de volbloed-hengst Jus d’Orange. Het jaar daarop werd een hengst op de wereld gezet die kan worden beschouwd als de stamvader van het moderne Franse sportpaard, namelijk Orange Peel. De volbloed-hengst stond tussen 1925 en 1940 ter dekking op de stoeterij van Saint-Lô.  Zesentwintig van de top 100 springverervers uit de jaren negentig stammen van hem af, waarbij meerdere keren lijnenteelt voorkomt op Orange Peel. Dan hebben we het over stempelhengsten als Jalisco B, Major de la Cour en Narcos II.

Ibrahim

Orange Peel’s grootste invloed op de springpaardfokkerij komt door zijn kleinzoon Ibrahim. Via zijn zoon Almé (mv. Ultimate xx) wordt het Ibrahim-bloed onder andere vertegenwoordigd door dekhengsten als Baloubet du Rouet (v. Galoubet A), Quidam de Revel (v. Jalisco B) en Diamant de Semilly (v. Le tot de Semilly). Hengsten van een kaliber dat stuk voor stuk de ongekende invloed van Ibrahim toont in de Franse fokkerij. De vader van Ibrahim, The Last Orange (Orange Peel x Horloger),liet geen grote stempel achter op de Franse springpaardenfokkerij (behalve Ibrahim), andere goedgekeurde nakomelingen van Orange Peel zoals Jus de Pomme en Plein d’Espoirs bleken wel topverervers te zijn. Vandaar dat vandaag de dag veel lijnteelt voorkomt in de Franse fokkerij op Orange Peel via zijn zonen en kleinzoon Ibrahim.

Almé

 Ibrahim en zijn zoon Almé hebben zonder twijfel een grote invloed gehad op het moderne sportpaard. Almé staat namelijk te boek als vader van onder andere Jalisco B (Vader van Quidam de Revel en Nabab de Reve), Galoubet A (vader van Baloubet du Rouet en Quick Star), Ahorn Z, I Love You, Animo, maar ook als overgrootvader van onder andere merrie van de eeuw Ratina Z (v.Ramiro Z). De Ibrahim-zoon Elf III zien we terug als grootvader van Diamant de Semilly. Via Narcos II (vader van Tangelo van de Zuuthoeve) zien we ook lijnenteelt op Ibrahim. Grootvader van Vigo d’Arsouilles (v. Nabab de Reve), Fleuri du Manoir is eveneens een zoon van Ibrahim. Op deze wijze toont Orange Peel keer op keer zijn dominante invloed als volbloed in de springpaarden van vandaag.

Bron: Tbheritage

4 reacties op “De oorsprong van het moderne springpaard: Orange Peel xx

  • marcel dufour

    Dat is vrij makkelijk te verklaren waarom die hengsten zoveel invloed hebben gehad op de top springpaarden die erna kwamen.
    Als je een select groepje hengsten héél veel merrie’s laat dekken dan is het de wet der getallen dat je decennia later nog steeds zult zien dat veel springpaarden in de verte van die selecte groep afstamt.
    Het is min of meer toeval geweest dat het deze groep hengsten betrof want het had net zo goed een andere groep kunnen zijn en dan zou het resultaat identiek hetzelfde zijn.
    Daar komt dan ook nog iets anders bij kijken en dat is dat ongeacht hoe goed of slecht het gemiddelde paard kan springen, er zullen altijd toppaarden uit voortkomen omdat de ’top’ vrij relatief is.
    De ene top is de andere niet.

  • “Als je een select groepje hengsten héél veel merrie’s laat dekken dan is het de wet der getallen dat je decennia later nog steeds zult zien dat veel springpaarden in de verte van die selecte groep afstamt.”

    Z0 werkt het natuurlijk niet, er staat net of de eigenaren van de hengst heeeel veel merrie`s had en die heeft laten dekken door de hengsten. Merrie eigenaren gaan naar die hengsten vanwege de resultaten of de te verwachten resultaten en dus minder naar die “andere groep”. En ja dan heb je heel veel kans op de wet der getallen. Kijk naar Nimmerdor, daar zijn ook heel veel van bij de slager beland, maar daar hoor je niemand over.

  • Gerrit Bras

    In alle fokkerijen zijn bepaalde vaderdieren die een eigen lijn geven die zich steeds door zet. Daardoor komen er veel van.Er zijn ook hengsten die geweldig fokken en daardoor veel zonen krijgen die geprobeerd worden en die niet fokken. Mooi voorbeeld is bv Weltmeyer en ook Sandro hit heeft het moeilijk met maar liefst 200 zonen.Gribaldi geeft weer gemakkelijk goed verervende zonen zodat zijn lijn via Painted Black, Totilas en Easy Game zal uitbreiden.
    Waarom dit zo is en of het te voorspellen is blijft duister maar is hoogst interessant. Komt ook bij merrielijnen voor maar hengsten uit die sterke merrielijnen selecteren leidt bijna nooit tot super verervers wat je wel zou verwachten.Meestal zijn de tophengsten ontsproten uit gewone moederlijnen met erg goede hengsten erachter en zelf erg goede verrichtingen. Het oude spreekwoord , een tophengst koop je zelden, die blijk je later te hebben is nog steeds aktueel

  • Rick van den Kerkhof

    Dat is vrij makkelijk te verklaren waarom die hengsten zoveel invloed hebben gehad op de top springpaarden die erna kwamen.
    Als je een select groepje hengsten héél veel merrie’s laat dekken dan is het de wet der getallen dat je decennia later nog steeds zult zien dat veel springpaarden in de verte van die selecte groep afstamt.

    Ben het hier niet helemaal mee eens. Je ziet namelijk veel hengsten die goede sportpaarden vererven. Het is daardoor niet vanzelf sprekend dat ook zijn kinderen vererven!! Je ziet maar enkele hengsten, en dan voornamelijk in combinatie met een bepaalde merriecombinatie die extreem goede nakomelingen geeft.
    Bij de hengst cornet zie je in combinatie met pilot in de merrielijn extreem veel goede sportpaarden!

    En als een hengst veel merries ter beschikking krijgt, wil dat niet zeggen dat je die nog extreem veel terug ziet. Ik vind burggraaf hier een goed voorbeeld van.
    Hij heeft ook extreem veel gedekt, maar je ziet hem niet veel meer terug in goede hengsten en merriestammen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.