Ga naar hoofdinhoud

Deense dressuur- en Belgische springfokkers winnen goud

Het KWPN komt in een stamboekranglijst bij het springen en de dressuur bovenaan te staan als je de plaatsingspunten van alle KWPN’ers op de Olympische Spelen bij elkaar optelt. Een groot stamboek maakt simpelweg meer kans om paarden op de Spelen te krijgen dan een klein stamboek. Gekeken naar de successen én de stamboekomvang nestelt het kleine DWB zich in de dressuur vóór de grote stamboeken. AES, sBs en BWP voeren de ‘gewogen’ rangschikking bij de olympische springpaarden aan. De Paardenkrant Extra presenteert twee stamboekrankings over de Olympische Spelen.

De macht van de grote getallen werkt ook op de Olympische Spelen. De grote stamboeken leverden de meeste dressuurpaarden voor de Spelen. Hannover is met tien dressuurpaarden de koploper en wordt op de voet gevolgd door het KWPN met negen afgevaardigden. Opvallend is dat het kleine DWB met maar liefst acht olympische vertegenwoordigers in de top drie staat. Het KWPN scoort niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Met de gouden Valegro (v. Negro), de zilveren Parzival (v. Jazz) en de hooggeplaatste Uthopia (v. Métall) verzamelde dit stamboek de hoogste totaalscore van 602 bij elkaar opgetelde plaatsingspunten. Hannover had dan wel tien paarden op de Spelen lopen, maar zij realiseerden samen een relatief magere score van 402 punten. Het Deense DWB komt met acht paarden en een score van 297 punten op de derde plek.
Tot dusverre de absolute cijfers. Wanneer de olympische score van een stamboek in relatie wordt gebracht met de omvang van dat stamboek, verandert de stamboekranglijst drastisch. Het DWB wint het goud in de dressuur als je de bij elkaar opgetelde plaatsingspunten van alle DWB’ers deelt door het aantal veulens dat gemiddeld jaarlijks werd geboren in de periode tussen 1995 en 2002, de periode waaruit de olympische cracks afkomstig zijn. In deze ‘gewogen’ berekening van het olympische fokkerijsucces wint het grote KWPN het zilver.

Bij de springpaarden staat het KWPN overduidelijk aan kop met het enorme aantal van twintig olympische springpaarden. Frappant is dat het relatief kleine BWP zich met twaalf springtoppers op een zeer knappe tweede plek tussen de grote stamboeken plaatst. Het grote Selle Français strijkt neer op de derde plaats met negen afgevaardigden.
De ‘gewogen’ ranglijst bij het springen wijkt in zoverre af van die bij dressuur dat de zeer kleine stamboeken nu de macht grijpen. De individuele tiende plaats van Ben Maher en zijn Triple X (v. Namelus) en de prestaties van Sultan (v. Irco Mena) en Tinka’s Serenade (v. Tinka’s Boy) bezorgen het AES ‘de gouden medaille’. Zij verdringen het sBs met Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) van Scott Brash en Rahmannshof’s Bogeno (v. Baloubet du Rouet) van Alvaro de Miranda naar de tweede plaats. Vervolgens is het brons voor het BWP.

Wie is nu eigenlijk de winnaar van de genetische Olympische Spelen? Kwalitatief en kwantitatief heeft het KWPN het gewoon heel goed gedaan. Maar gekeken naar de effectiviteit van de populatie en de betrouwbaarheid van voldoende grote aantallen paarden meewegend, gaat het goud eigenlijk naar de Deense dressuur- en de Belgische springpaardenfokkers.

Benieuwd naar de volledige stamboekranking en hoe deze tot stand kwam? Bestel De Paardenkrant Extra nummer 5 of neem een abonnement!

Bron: Horses/De Paardenkrant Extra – Martina Berk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook