Ga naar hoofdinhoud

Deklicentie voor tuigpaardhengst Barno in VS

Barno (Saffraan x Patijn)

Afgelopen weekend organiseerde het KWPN-NA, de Amerikaanse afdeling van het KWPN, op de Windy Knoll Farm in Sullivan in de Amerikaanse staat Ohio voor het eerst de ‘Harness Stallion Licensing & Annual Meeting'. Het juryteam kreeg elf tuigpaardhengsten te beoordelen. Alleen de zevenjarige Barno (v. Saffraan) van Daniel J. Miller behaalde in handen van Clarke Vestt een voldoende resultaat, 76 punten, en ontving zijn deklicentie.

Barno is gefokt door S. Wobbes en komt uit de Kerna-lijn die bekend is van de goedgekeurde hengst Atleet. Barno stond er goed voor en had aan de hand ook al veel beweging getoond. Hij behaalde voor zijn front een 7,5, voor lichaamshouding 7, zweefmoment 6 (x 2), actie van het voorbeen 8,5 (x 2), gebruik achterbeen 8,5 (x 2), looplust 8,5 en algemeen beeld als tuigpaard een 7. In Nederland eindigde Barno als driejarige als derde in de kampioenskeuring en werd hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Als driejarige en vorig jaar als zesjarige nam Barno deel aan het verrichtingsonderzoek in Nederland. Beide keren werd hij door de toenmalige eigenaar na overleg met de hengstenkeuringscommissie tijdens het onderzoek teruggetrokken.

De hengstenselectie in de Verenigde Staten bestaat uit twee ronden. In de eerste ronde, die vergelijkbaar is met de eerste bezichtiging in Nederland, worden de hengsten lineair gescoord en aan de hand beoordeeld op exterieur en beweging aan de hand. Om voor de tuigpaardfokkerij in de VS geaccepteerd te worden moeten de hengsten daarna in een IBOP-proef in tuig worden gepresenteerd, dit is de tweede ronde. Op basis van de presentatie aan de hand en de IBOP (minimaal 75 punten) besluit de jury of een hengst een deklicentie krijgt. Dit is niet hetzelfde als goedkeuring. Een hengst wordt goedgekeurd na het succesvol afleggen van een verrichtingsonderzoek. De goedkeuring is dan volledig vergelijkbaar met goedkeuring in Nederland.

Bron: Horses / KWPN

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook