Ga naar hoofdinhoud

Deze week in De Paardenkrant

De Paardenkrant en Horses.nl gaan als één merk de toekomst tegemoet. Onder het motto ‘samen sterk’ wordt de abonnee van de Paardenkrant onderdeel van het totale merk [email protected] Iedere woensdag blijft de bekende krant op de mat vallen, maar online wordt het volledige blad al op dinsdagavond via Horses.nl beschikbaar gesteld. Hieronder een kleine impressie van de inhoud van De Paardenkrant van deze week. 

Schridde: ‘Nederlandse fokkers op zoek naar hengst met goede stap’

De Duitse journalist Claus Schridde geeft deze week in de Kettingbrief in De Paardenkrant antwoord op de vragen van zijn Nederlandse collega Ria Hekkert. Waaraan is het huidige succes van KWPN-hengsten in de Duitse fokkerij te danken? En welke Duitse hengsten moeten we in Nederland gebruik en waarom? Dat wilde Hekkert onder meer weten van Schridde. “Om in Duitsland een Nederlandse
hengst in te zetten, is vandaag de dag de normaalste zaak. De Duitse fokkers gaan af op goede en fijne types, speciale genetica, spectaculaire bewegingen in draf en galop, maar de derde fundamentele gang genaamd ‘stap’ lijkt het stiefkindje te zijn van de Nederlandse fokkers. Een probleem dat opgemerkt moet worden en dat zich in verdere generaties uitwerkt. En dat is meteen ook het antwoord op de vraag, welke Duitse hengsten door de Nederlandse fokkers gebruikt moeten worden. Ze moeten op zoek naar een hengst met een goede stap.”

Holsteinse fokkerijleider Nissen enthousiast over jaargang

De fokkerijleider van het Holsteiner Verband dr. Thomas Nissen was in zijn nopjes na de Holsteinse hengstenkeuring en vertelt hierover in de Paardenkrant van deze woensdag. “We hebben een zeer goede jaargang met veel moderne hengsten die top sprongen gezien. Ook wat betreft de
bloedspreiding hebben we een aantal interessante hengsten aan de fokkerij kunnen toevoegen”, aldus Nissen. Uitschieter van de Holsteinse veiling was de keuringskampioen Charleston (v. Cascadello I), die kwalitatief absoluut geen gelijke kende. De schimmelhengst werd gekocht door Bernd Heicke van Gestüt Fohlenhof, die in 2011 ook vader Cascadello kocht. Voor reservekampioen Cascadello betaalde hij vier jaar geleden 600.000 euro, voor zijn zoon legde hij 300.000 euro neer. “Een absolute tophengst. Zo één hebben we al een tijd niet op de keuring in Neumünster gezien”, zei fokkerijleider Nissen enthousiast.

IBOP-topper Hanolivia ingezet in fokkerij

Op de IBOP in Sonnega was het VDL Stud die domineerde met een aantal topmerries. De Douglas-dochter Hanolivia scoorde 85 punten en Wiebe Yde van de Lageweg is enthousiast over de nicht van de KWPN-goedgekeurde hengst Glennfiddich VDL. “Een sterk paard dat met heel veel afdruk springt en heel scherp is”, aldus Van de Lageweg, die haar ook interessant vindt voor de fokkerij. Hanolivia is drachtig van de keurhengst Harley VDL. “Jaarlijks hebben we wel zo’n vijftien merries voor de IBOP. Die kunnen in deze periode mooi tussendoor worden klaargemaakt in kleine groepjes”, vertelt Wiebe Yde van de Lageweg.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u rechtsbovenin de website (links van het zoekveld) in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.

Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer digitaal in de webshop »

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook