Ga naar hoofdinhoud

Deze week… ‘Rhino-vaccinatie heeft wel degelijk zin’

Rhinopneunomie is niet nieuw, maar wel weer actueel. Daar zorgen recente uitbraken van de neurologische variant in Wolvega en Lelystad, maar ook in Frankrijk en Denemarken, voor. Hoewel veel onduidelijk is, zijn wetenschappers het over één ding eens: als we veel meer paarden in Nederland zouden vaccineren wordt de kans op verspreiding duidelijk kleiner. De praktijk ziet er anders uit.

Of EHV-1, de officiële naam voor rhino, écht vaker voorkomt, is niet duidelijk. Prof. dr. Marianne Sloet, hoogleraar inwendige ziekten paard aan de Universiteit Utrecht: “Ik kijk al sinds 1981 naar EHV-1 neurologische uitbraken en doe dat sinds de negentiger jaren samen met dr. Kees van Maanen van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Wij hebben geen harde cijfers, maar er lijkt geen sprake van een duidelijke toename. Wél is er meer bekendheid en zijn meer mensen open.” Meer lezen over ziekten als rhinopneunomie en droes kan nu al online.

Springles Leon Kuijpers brengt Tim Lips op hoger plan

Tim Lips heeft zijn zege met Eclips op de Grandorse Horse Trials naar eigen zeggen gedeeltelijk te danken aan zijn bijna-buurman Leon Kuijpers die hem af en toe helpt bij de springtraining. Lips reed na een nette dressuurproef dan ook een foutloos springparcours en met slechts 0,4 tijdfouten in de cross ging hij Marcelle de Kam in het klassement voorbij.

Zilveren Morsink op alle fronten gedreven

Een lekkere borrel ‘s avonds. Zo vierde Gerben Morsink zijn tweede plek op het Nederlands Kampioenschap in Mierlo. Voor velen de grote openbaring op het meest recente kampioenschap. Maar bij de hoofdpersoon in kwestie bleef het echte feest uit. “We gingen voor de overwinning hè”, lacht de fanatieke tukker.

‘Rittigkeit en hardheid geeft de doorslag’

Direct toen Blue Hors Zack vorige week voldeed aan het minimum van tien nakomelingen op FEI-niveau stond hij op de nummer één positie van de HorseTelex B-ranking. Volgens Esben Møller is dit nog maar een voorbode: “Het kan niet anders of er komen nog veel meer prestatiepaarden van Zack.”

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer vanaf woensdag digitaal in de webshop »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook