Ga naar hoofdinhoud

Deze week … Sport- en fokkerij-jaar 2015 in prijzengeld

cover paardenkrant
Dat de FEI en de WBFSH onvolledige, achterhaalde en daarmee zeer weinig informatieve rankings publiceren weten we al langer. Maar tot voor kort was er nog geen volwaardig alternatief voor het lijstje met de best presterende paarden, vaderdieren en stamboeken. Met HorseTelex Results kunnen de prestaties in de internationale sport nu langs een eerlijkere meetlat worden gelegd. De Paardenkrant maakte een analyse op basis van alle winsommen in de internationale spring- en dressuursport in het jaar 2015.

Grootverdiener en aanvoerder van de lijst is zonder twijfel Hello Sanctos (Quasimodo van de Molendreef x Nabab de Reve) van Scott Brash. De dertienjarige sBs-ruin, bonuswinnaar van de Rolex Grand Slam, verzamelde in 38 wedstrijden 1.197.914 euro en verdiende dus gemiddeld per wedstrijd meer dan 30.000 euro.

In de dressuur liep de dertienjarige Hannoveraan Don Johnson (Don Frederico x Warkant) van Isabell Werth het meeste prijzengeld bij elkaar. Hij verdiende 135.950 euro in 24 wedstrijden (gemiddeld 5.664 euro).

KWPN’er Valegro (Negro x Gershwin) had slechts tien wedstrijden nodig om met Charlotte Dujardin tot bijna het zelfde bedrag te komen (132.662 euro). De dertienjarige ruin verdiende dus 13.266 euro per wedstrijd.

In de eerste paardenkrant van 2016 staat de uitgebreide analyse. Morgen, woensdag, valt de krant op de mat, maar online wordt het volledige blad nu al via Horses.nl beschikbaar gesteld. Hieronder een kleine impressie van de inhoud van De Paardenkrant van deze week.

Rob Hatzmann: ‘Worstelen met ethiek’

Rob Hatzmann, internationaal jurylid springen, schreef een ingezonden brief. “Inmiddels redelijk gepokt en gemazeld in het internationale circuit, worstel ik nog steeds met het belangrijkste onderdeel van de paardensport: de ethiek. Elke jurycursus gaat over de regels, maar nooit over de ethiek. Als ik daar met collega-juryleden over spreek wordt het vaak moeilijk. Want of de balk er af is of dat er sprake is van tijdsoverschrijding is gemakkelijk. Iemand uitsluiten omdat de combinatie dreigt te verongelukken is heel wat moeilijker.”

Jeanine Nieuwenhuis: ‘Ik was gelijk gek van Hannelinde’

Het was vorige week woensdag in Ermelo een spel tussen de paarden van dressuurcoryfeeën Tim Coomans en Nico Witte in de finale van de VSN Trofee. Het was Coomans die aan het langste eind trok met de overwinning van zijn dressuurkoningin Hannelinde TC (v. Dream Boy), die keurig werd voorgesteld door Jeanine Nieuwenhuis. Jeanine Nieuwenhuis begon de merrie te rijden na het keuringsseizoen, waar de dochter van Dream Boy op de stamboekkeuring het sterpredicaat verdiende. “Hannelinde viel meteen op toen ik haar voor het eerst zag. Ik was gelijk gek van dat paard. Ze had zoveel uitstraling en tritt in de benen”, vertelt Jeanine Nieuwenhuis.

De kans is groot dat Hannelinde verkocht wordt in de Excellent Dressage Sales (EDS) op 16 april. “Ik hoop als dat doorgaat dat ze goed terechtkomt en een goede toekomst tegemoet kan zien. Dat verdient ze want het is echt een heel fijn paard”, aldus Nieuwenhuis.

Fumagalli: Gedachte over mensport moet veranderen

Hengstenhouder Joop van Uytert uit Heerewaarden gaf het Kettingbrief-stokje door aan de Italiaanse menner Claudio Fumagalli van Riant Equestrian Centre uit Beekbergen. “De gedachte van de mens moet veranderen, schrijft Fumagalli. “De mensport is niet alleen voor oude mensen die met paardrijden zijn gestopt en op de koets plaatsnemen. Onze sport is heel erg veranderd en zeer geschikt voor jonge mensen. Als we het niveau van de mensport echt willen verbeteren, moet de mentaliteit van onze menners ook veranderen. De meesten van hen realiseren zich bij het rijden van wedstrijden niet dat ze over heel goede paarden moeten beschikken. “

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u rechtsbovenin de website (links van het zoekveld) in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer digitaal in de webshop »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook