Ga naar hoofdinhoud

Dochters van Eebert scoren op stamboekkeuring Houten

Eebert, winnaar Oregon Trofee. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Gisteravond vond bij de Zilfia’s Hoeve in Houten voor de fokrichting tuigpaarden de eerste stamboekopname plaats. Acht van de dertien driejarige merries werden aangewezen voor de CK alsmede twee ruinen en één veulen. Drie stermerries legden voor de eerste keer de alternatieve IBOP af en wisten alle meer dan het vereiste aantal punten van 75 punten te scoren. 

In Houten maakte de onlangs aangestelde inspecteur tuigpaardmerries Viggon van Beest zijn debuut. Tesamen met waarnemend inspecteur Piet Lelieveld, Johan Holties en Reinier van de Water beoordeelde hij de paarden. Viggon van Beest: “We kregen een wisselende collectie tuigpaardmerries voor ons. Een echte uitschieter was er vandaag nog niet bij en we konden dan ook geen hoge scores kwijt. Dat geldt dan zowel voor beweging als voor exterieur. Wel waren er twee best bewegende ruinen en de IBOP merries wisten zeker aan te spreken met daarbij wel een uitschieter.”

De hoogste punten kon de jury kwijt aan twee dochters van Eebert. De opvallendste was Iris Lonka (Eebert x Fabricius) van Toon van Doorn uit Soest. Uit deze stam komen ook de hengsten Sander en de naar Amerika geëxporteerde Globetrotter. Een opvallende merrie vond de jury ook Iristeusi (Eebert x Renovo) van fokker Nico van Maaswaal uit ’t Goy. Deze stam leverde ook de bekende door Han van der Willigen gefokte Coteusi (v. Renovo) van Nico van Maaswaal die in 1988 en in 1989 in handen van Lammert Vinke Topsportmerrie van het Jaar werd op de Nationale Tuigpaardendag.

Aangewezen werden verder: Imondrie (Baanbreker HBC x Imondro), Illydessa (Colonist x Nando), Indyressa (Crescendo HBC x Manno), Irena (Waldemar x Manno), Irene (Waldemar x Saffraan) en Izawalda (Cizandro x Saffraan).

Bij de groep vier tot en met zevenjarige merries waren geen kandidaten voor de CK. Wel mochten de twee aangeboden ruinen opgaan voor de ster. Dat zijn bij Gratsiano (Cizandro x Jonker) en Humphry.K (Atleet x Manno).

Twee veulens werden er aangeboden. Daarvan mag het merrieveulen Legend W (Eebert x Unieko) naar de CK.

IBOP

Van de drie IBOP-merries scoorde Heideroos (Cizandro x Renovo) het hoogst. Zij behaalde op haar eerste alternatieve IBOP een topscore van 87 punten. Hianca (Crescendo HBC x Patijn) liep naar een score van 79,5 punten. Deze merries werden voorgesteld door Harry van Middelaar, die met beide ook succesvol is op de concoursvelden. Marcel van Bruggen wist met Hailey-Lein (Atleet x Uromast) 75,5 punten te behalen. Wanneer deze merries nog een keer 75 punten of meer behalen worden ze bevorderd tot keur of elite.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook