Ga naar hoofdinhoud

Don Tango met 83,5 punten ingeschreven

Don TangoDressuurhengst Don Tango (Contango x Jazz) scoorde vanmorgen de hoogste punten tijdens de eindpresentatie van het verrichtingsonderzoek in Stegeren. De hengst met een beoordeling klasse C voor osteochondrose op het rechterspronggewricht, toont volgens de hengstenkeuringscommissie genoeg kwaliteit om zijn ocd-beoordeling te compenseren. Don Tango werd beloond met een totaal van 83,5 punten, net als springhengst Durrant.

Van de vijf gepresenteerde hengsten werden er vier goedgekeurd. Don Tango scoorde niet lager dan een 8 en voor houding en balans en voor rijdbaarheid en instelling kreeg de complete donkerbruine een 9. Don Tango kan naast bewegingstechniek ook de instelling en rijdbaarheid verbeteren.

Dorado (Krack C x Rousseau), derde op de kampioenskeuring, werd ruim ingeschreven. Hij ontving 82,5 punten met een 8,5 voor stap, galop, rijdbaarheid en instelling en aanleg als dressuurpaard. Dorado kan bewegingskwaliteit en rijdbaarheid toevoegen. Merries dienen bij voorkeur “bloed” te voeren en opwaarts gebouwd te zijn.

Diëgo (Negro x Don Gregory) kreeg 79,5 punten. De zwarte hengst scoorde op bijna alle onderdelen een 8 en is daarmee een compleet dressuurpaard. Diëgo lijkt het beste te passen bij hoogbenige merries met ‘bloed’ en een goede lichaamshouding.

Dream Boy (Vivaldi x Ferro) heeft een sterke galop, waarvoor hij dan ook een 8,5 scoorde. Voor houding en balans, rijdbaarheid en instelling en aanleg als dressuurpaard scoorde de zwarte hengst een 8. Dream Boy werd goedgekeurd met 78,5 punten. Dream Boy kan het model en de galoppade verbeteren. Merries dienen over formaat en lengte in het lichaam te beschikken.

Dance Royal (Wynton x Flemmingh) galoppeert goed en heeft een goede houding en balans, maar de commissie heeft vanwege de veterinaire bevindingen besloten de hengst niet in te schrijven. Hij wist de veterinaire bemerkingen onvoldoende te compenseren.

Bron: Horses.nl

Lees ook:
Groen licht voor Ditisem en Colonist
Hoogste cijfers voor springhengst Durrant

12 reacties op “Don Tango met 83,5 punten ingeschreven

 • MH Horses

  De een met OCD, andere met veterinaire bewerking, weer een ander onregelmatig, nog een met matig sperma.

  Waar gaat dit heen????????

 • willemijne

  Zo zie je dus dat er steeds meer paarden zijn die iets rontgenologisch mankeren. Maar dat het verder goede paarden zijn. Niet alles draait meer om rontgenfoto’s

 • willemijne

  Zo zie je dus dat er steeds meer paarden zijn die iets rontgenologisch mankeren. Maar dat het verder goede paarden zijn. Niet alles draait meer om rontgenfoto’s

 • pukkie

  Jammer dat de hengsten die dan wel röntgenologisch goed, goed lopen en goed sperma hebben naar huis gestuurd worden………………. Helaas worden de hengsten die op “spanning” lopen, maar bemerkingen hebben wel genomen.

 • g

  Wat ben ik blij dat er meer mensen zijn die zich zorgen maken om de veterinaire bemerkingen die er tegenwoordig bij de goedgekeurde hengsten zijn. Volgens mij willen we een GEZOND paard fokken. Een hengst met een bemerking zet ik niet op mijn merrie. Dan ga ik wel naar een ander stamboek. Ik koop ook geen paard met een bemerking, en volgens mij wil dat niemand

 • g

  Ik snap er ook niks meer van… Eerst doet een ieder z’n best om gezonde paarden te fokken, mede op advies van het KWPN en nu wordt er een hangst kampioen die eigenlijk niet voldoet aan alle eisen.
  Nou, zulke hengsten worden bij ons dus NIET gebruikt!!! En al onze fokmerries zijn ook goed op foto’s. Met als resultaat dat we de afgelopen jaren gerust de paarden kunnen röntgenen, nooit geen afwijkingen meer.
  Dat is toch waar we naar toe wilden???

 • willem

  niet iedere rontgenologische afwijking kan erfelijk zijn/worden hoor. En bovendien kan een paard wel goed zijn op rontgenfotos, dan nog kan het een paard zijn dat loopt als een ezel. En er zullen steeds meer afwijkingen komen omdat er maar doorgefokt en door gefokt wordt terwijl er een overschot aan paarden is.

 • g

  Kunnen ze dan toch niet beter een hengst goedkeuren die op de foto’s goed is en NIET kreupelt? Als ze een bemerking krijgen ga ik er niet mee fokken. Er zijn genoeg goede hengsten over.

 • paardensportliefhebber

  blijft een moeilijk materie,
  Alle paarden op de foto kerngezond zou mooi zijn maar is dat het streven?
  Natuurlijk als ze kreupel lopen moeten ze niet goedgekeurd worden, is het zelfs al opmerkelijk dat ze in 70 dagen test zijn gekomen.

  Vorig jaar stond er in het sportpaard een colum van de heer Rosie met de kop 10%

  Hij bedoelde daarmee dat je 10% van het paard rontgen foto,s van gaat maken die tig maal gaat vergroten en dan zoeken of je wat vindt, en of men daar niet een beetje mee overdrijft, immers er blijft 90% paard over, een behoorlijk aantal krijgt koliek en sterft daar aan, ook ik geloof dat een ocdtje chipje afvlakking hoe het ook allemaal heten mag, menig paard niet heeft belemmert om een toppaard te worden
  Veel topsporters zullen ook wel bemerkingen hebben, en zijn dan niet onmiddelijk afgeschreven. Het duurt niet lang meer of men gaat onderzoeken of het paard een maagzweer heeft, dit schijnt ook veel voor te komen met name bij veulens.
  Ook is er al een onderzoek geweest naar ocd vererving en bleek dat niet aan te tonen was dat ocd vaker voorkwam bij nakomelingen van hengsten en merrie met ocd.

  Kijk je op topniveau naar de leeftijd van de meeste paarden dan zijn naar verhouding weinig paarden van 16 jaar en ouder in de topsport
  de meesten zijn dan al fokmerrie of dekhengst of lopen ergens van hun oude dag te genieten
  en vaak lopen ze daar nog wel een paar jaar.
  en menig van deze paarden hebben vast wel ergens een chipje of zoiets

 • Richard

  G.C. er staat nergens dat de hengst kreupelt, zo krijg je verhalen in de wereld.
  Of je wel of niet met zo’n hengst is natuurlijk de keus van de fokker.

 • Jan

  Waarom keurt het KWPN een hengst goed met een OCD? Ook een springpaard is goedgekeurd wat taktmatig niet correct is. Waar gaan we heen met ons stamboek? Ik dacht de het KWPN wilde laten zien dat het stamboek beschikt over goede paarden , die geen bemerkingen hebben.

  Door nu hengsten goed te keuren die wel bemerkingen hebben, weet ik niet of alle afnemers van KWPN-paarden nu nog wel geïnteresseerd blijven. De vertrouwen in het KWPN-stamboek wordt nu toch minder!

  Graag zou ik dan ook zien dat de keuringscommissie van het KWPN bekend maakt wat hun toekomst plannen zijn en of het KWPN nog wel steeds het stamboek is waar je moet zijn voor een correct paard zonder bemerkingen.

  Ik denk dat vele hun vraagtekens gaan zetten bij het KWPN

 • greta

  Kunnen jullie ook kijken naar de positieve hengsten? Is iemand er geweest?

  Wat voor een droom Dream Boy is, gitzwart en gezond? Waarom discussieren over de andere als er nog meer keuze is?

  En ja, het is belachelijk dat er een ongezonde hengst gekeurd wordt, maar het is de keuze van de fokker welke hij kiest.
  Dan is het toch duidelijk??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook