Ga naar hoofdinhoud

Dressuurcollectie Schockemöhle: De Niro-bloed erin, Bretton Woods en Métall eruit

Exclusief
Bretton Woods met Matthias Alexander Rath. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bij de dressuurhengsten die dit dekseizoen worden aangeboden door Paul Schockemöhle valt op dat de hengstenhouder heeft geïnvesteerd in het bloed van De Niro. Zo biedt hij dit jaar zijn zonen Delatio en Don De Niro aan. De KWPN-hengsten Bretton Woods en Metall zijn uit de collectie verdwenen. 

Dat laatste heeft te maken met het maximale aantal hengsten op het EU-dekstation van Schockemöhle. “Schockemöhle is aan regels gebonden wat betreft het aantal hengsten op het EU-station. Daardoor worden sommige hengsten, die niet veel gedekt hebben, uit de folder gehaald en elders gestationeerd. Als fokkers sperma nodig hebben van bijvoorbeeld Bretton Woods kunnen ze dat nog wel gewoon via Schockemöhle krijgen, die het dan weer krijgt van de familie Linsenhoff”, vertelt Joop van Uytert, die in Nederland het sperma van Schockemöhle verdeelt.

Gestüt Schafhof

Bij familie Rath-Linsenhoff, waar de dekkerij op Gestüt Schafhof vanaf dit dekseizoen serieuzer wordt aangepakt, wordt Bretton Woods voor 1.600 euro aangeboden. In de FN-database is Bretton Woods overigens alleen in bezit van Gestüt Schafhof, maar Joop van Uytert meldt dat Schockemöhle nog gewoon mede-eigenaar is. In de FEI-database – waar zijn registratie voor 2017 mist – is Schockemöhle nog wel mede-eigenaar.

Foundation en Totilas worden staan nog wel in de collectie 2017 en worden aangeboden voor respectievelijk 1.000 en 2.500 euro, hetzelfde bedrag als vorig jaar.

Métall

De Ferro-zoon Métall is ook niet meer te vinden in de collectie. Joop van Uytert, mede-eigenaar van de hengst, legt uit dat het maximum aantal hengsten op het EU-dekstation ook hier de reden is van zijn afwezigheid. “Hij staat nog wel in Mühlen, alleen kan hij niet dekken op het EU-station. De afgelopen jaren heeft hij ook niet veel gedekt; in Nederland zo’n vijf à tien merries per jaar.”

‘De dressuurfokkerij leeft op trends’

Heinz Meyer, adviseur van Schockemöhle, legt het als volgt uit: “De dressuurpaardenfokkerij leeft op trends. Metall stond even helemaal in de picture door Utophia. Als zo’n paard dan niet meer meedoet op het hoogste niveau, zijn de dekkingen ook meteen weg. Zo simpel is het bijna in de dressuur: of een hengst moet zelf opvallend lopen op keuringen of in de sport of zijn nakomelingen moeten dat doen. Dan wordt er mee gedekt.”

De Niro-bloed

Nieuw zijn twee directe zonen van De Niro. Vorig jaar had Schockemöhle nog geen enkele De Niro-zoon in de collectie, maar dit jaar biedt hij de Grand Prix-hengst Delatio (mv. Rubinstein) en de jonge hengst Don De Niro (mv. Welt Hit II) aan. Delatio is ook bekend als Decor’s Delatio en werd opgeleid door Miranda Rongen. Zij verkocht de hengst aan het steenrijke Russische echtpaar Elena en Sergej Knyaginicheva, vaste klanten van de PSI-veiling, waar ze al miljoenen investeerden in onder andere SPH Dante (2,8 miljoen euro), Sa Coeur (2,31 miljoen euro),  Bluetooth (1 miljoen euro) en Der Designer (1,1 miljoen euro). Zij laten Bianca Kasselmann de hengst uitbrengen in de Grand Prix. Schockemöhle vraagt 1.000 euro voor het sperma van Delatio.

Andere nieuwe hengsten

Ook Flinstone (v. Fidertanz), Fasino (v. Foundation uit Fasine), For Cruise (v. Fürstenball) en Great Schufro (v. Grey Flanell) zijn nieuw. Charming Ferro (v. Charmeur), Dragon Hill (v. Damon Hill) en Vitalis-zoon Vilancio zijn niet meer opgenomen in de collectie.

Klik hier voor de collectie 2017

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Dressuurcollectie Schockemöhle: De Niro-bloed erin, Bretton Woods en Métall eruit

  • Gerrit Bras

    Delatio was vorig jaar ook al in de Schockmohle collectie. Opvallend dat de nederlandsgefokte hengsten er nu uit gaan.
    Een tendens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook