Ga naar hoofdinhoud

Drie tuigpaardhengsten verlaten Stegeren

Tijdens de tweede trainingsbeoordeling van het verrichtingsonderzoek van de tuigpaardhengsten hebben drie het onderzoek beëindigd. Dancer (Victory x Patijn), Celviro (Vulcano x Waterman) en Diablo (Wiskey HBC x Indurain) hebben het centrum verlaten.

De schimmel Dancer was in draf achter zeer onregelmatig tijdens de beoordeling. In veterinair onderzoek is kreupelheid vastgesteld en de verwachtingen zijn dat herstel pas op langere termijn plaatsvindt. Deze hengst is daarom doorverwezen naar het volgende centraal verrichtingsonderzoek.
De zwarte Celviro kreeg van de jury een vijf voor achterbeengebruik. Ook is er een veterinair rapport waarin wordt gesproken van afwijkend achterbeen gebruik. Henk Rootveld: ‘We waren als hengstenkeuringscommissie positief verrast door het optreden van Celviro voor de showwagen tijdens de aanlevering. Vervolgens bleek in de training en tijdens de eerste trainingsbeoordeling het achterbeengebruik van deze hengst duidelijk zijn minste punt te zijn. De hengst zou achter meer kracht moeten ontwikkelen en met name in de wendingen was hij vaak onregelmatig in zijn bewegingen achter. Dat heeft zich gedurende het onderzoek niet verbeterd. Dat was voor de hengstenkeuringscommissie aanleiding om het centraal onderzoek van deze hengst te beëindigen. Het veterinaire rapport heeft bij dit besluit ook een belangrijke rol gespeeld.’
Naast deze twee hengsten heeft ook de vos Diablo het centrum verlaten. Hij heeft na de tweede beoordeling maar een zuinige cijferbalk. Volgens de commissie zou Diablo op alle onderdelen meer moeten overtuigen en was er geen sprake van progressie. De commissie verwacht niet dat de verrichtingen van deze hengst de komende periode nog zodanig verbeteren dat er opname in zit. De HBC Stal heeft hem daarom teruggetrokken uit het onderzoek.

Bron: Horses.nl / KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.