Ga naar hoofdinhoud

Duitse dierenartsen schaffen röntgenklassen af

De Duitse vereniging van paardenveterinairen (Gesellschaft für Pferdemedizin e.V./GPM) heeft op een congres in München de nieuwe röntgenrichtlijnen voor aankoopkeuringen 2018 gepresenteerd. Een van de belangrijkste wijzigingen is het afschaffen van de röntgenklassen. De klassen worden vervangen door een gedetailleerde beschrijving met risico-inschatting. Ook wordt het aantal foto's bij een standaard röntgenonderzoek verhoogd naar 18 foto's, waarbij foto's van de hals en de rug overigens niet horen. 

“De indeling in röntgenklassen schiet zijn doel eigenlijk voorbij en tegenwoordig wordt de röntgenklasse bij de verkoop vaak als belangrijker beschouwd dan de klinische keuring. Toch is dat eigenlijk een van de belangrijkste onderzoeksmethoden bij beoordeling van de lichamelijke conditie van een paard”, zegt professor dr. Karsten Feige, president van de GPM en directeur van de paardenkliniek op de diergeneeskundige faculteit in Hannover.

Geen ‘schoolrapport’ meer

Vanaf 2018 wordt er bij een aankoopkeuringen niet meer gewerkt met röntgenklassen, maar beschrijft de dierenarts uitvoerig de afwijking van de normale röntgenanatomie en geeft daarbij een risico-inschatting. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen afwijkingen die een (uit onderzoek gebleken) risico op kreupelheid met zich meebrengen en afwijkingen waarbij het kreupelheidsrisico onduidelijk is. De inschatting wordt op basis van internationale vakliteratuur en de kennis van de GPM gemaakt.

18 standaardopnames

Voortaan horen er bij een standaard aankoopkeuring in Duitsland ook meer foto’s. Het gaat daarbij om foto’s van onder andere de kogels en de knieën vanuit verschillende hoeken. Niet in het standaardonderzoek komen foto’s van hals- en rugwervels. “Er is niet genoeg wetenschappelijke data voorhanden om tot een goede inschatting van gezondheidsricio’s bij röntgenopnamen van hals en rug te komen. Met andere woorden: er is onvoldoende diagnostische zekerheid. Een paard met afwijkingen kan een prima rijpaard zijn”, zegt professor dr. Lischer, lid van de röntgencommissie bij de GPM en directeur van de paardenkliniek op de vrije universiteit Berlijn.

Meer transparantie en zekerheid

Dr. Werner Schade en Wilken Treu, fokkerijleiders van respectievelijk Hannover en Westfalen, zijn blij met de nieuwe richtlijnen. “De nieuwe richtlijnen geven meer transparantie en zekerheid voor de fokkers en voor toekomstige paardenbezitters.” Theo Leuchten, fokkerijchef bij de FN, voegt daar aan toe: “Maar we moeten niet vergeten dat we met levende wezens hebben te maken en dat we niet elk risico uit kunnen sluiten.”

Lees hier het rapport over de nieuwe Duitse richtlijnen voor aankoopkeuringen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Duitse dierenartsen schaffen röntgenklassen af

  • jehannes Andela

    Nu is helemaal niemand meer die een paard koopt met het commentaar; geeft kans op….
    Voorheen met een 2 of drie nam je zelf de beslissing, wel of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook