Ga naar hoofdinhoud

Duitse topfokker Paul Wendeln viert 90-ste verjaardag

Paul Wendeln (li.) met de door hem gefokte Bundes- en Landeschampioness sowie Oldenburger Siegerstute 2020, Casey OLD Foto: Tanja Becker

Paul Wendeln, de zeer succesvolle Oldenburgse fokker, viert vandaag 23 september zijn 90-ste verjaardag. Uit zijn fokkerij kwamen meer dan dertig goedgekeurde hengsten, meer dan negentig premie-merries, waaronder vijf kampioensmerries en meer dan 220 zeer succesvolle sportpaarden. Sinds 2015 heeft Wendeln een stapje terug gedaan en heeft hij de leiding van de Wendeln-stoeterij in Garrel overgedragen aan zijn zoon Peter Wendeln.

Vanaf het begin van de jaren ’60 kwam de paardenfokkerij in het middelpunt van het leven van Wendeln te staan, die samen met zijn broer Bernhard de bakkerij van zijn vader uitbouwde tot een bedrijf met bekende merken als Golden Toast en Lieken Urkorn. Wendeln kocht zijn eerste fokmerrie van Georg Vorwerk: de bruine Markgraf-dochter Heidemei. Gekoppeld aan Furioso II bracht ze Lichte Tour-paard Flinthörn en Grand Prix-paard Format.

In het kader van een ruildeal verhuisde Cinderella (v. Armand), geboren in Nederland, in 1975 naar Gestüt Wendeln. De grote vos stichtte haar eigen dressuurdynastie, waaruit onder meer Chinchilla, Chrystal en C’Est la Vie (allen van Zeus), de nationale kampioensmerrie C’Dur (v. Landadel) en het kwintet Sir Heinrich OLD, Cindy OLD, Candy OLD, Caty OLD en Casey OLD (allemaal van Sir Donnerhall I) kwamen naar voren. Laatstgenoemde volle broers en zussen vestigden een uniek record: ze wonnen alle vijf het Bundeschampionat.

Candy OLD behaalde ook brons als beste merrie op het WK voor vijfjarige dressuurpaarden en wordt door Helen Langehanenberg voor het hogere niveau voorbereid.

Oldenburg International

Ook bij het Oldenburg International boekte de fokker succes. Enkele voorbeelden daarvan zijn de twee OS-kampioensmerries Jella (v. Last Man Standing) en Jurwina (v. Diarado), de OS reserve kampioensmerrie Jurwina’s Girl (v. Cornet Obolensky), de Oldenburger springkampioen Doriano (v. Diarado), de Grand Prix geplaatste Aquino, Aquarell PW (beiden van Argentinus) en Jamela (v. Last Man Standing) onder Denis Nielsen, de Bundeschampionat-finalist Journesse du Rouet (v. Balou du Rouet) en de hengstenkeuringsreservekampioen Action Hero PW (v. Action-Breaker).

Bron: Persbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook