Ga naar hoofdinhoud

Meer dan aan een touwtje

Hengstencompetitie FriezenHet tweede seizoen van de KNHS/KFPS-hengstencompetitie zit erop. De winnaars zijn bekend. Een prachtig initiatief, zo’n competitie voor nog niet op afstammelingen goedgekeurde hengsten. Vooral ook interessant voor de fokkers, die de toekomstige partner voor hun merrie in de sport aan het werk kunnen zien in plaats van alleen maar aan een touwtje op de hengstenkeuring.

Helaas denken  vele Friezenfokkers daar anders over. Waar zijn ze als er een wedstrijd wordt verreden? Zich verschuilen onder het mom van ‘ik kijk via de live-verbinding op internet’ kon dit seizoen niet, want die was er niet. Gekozen was voor onder meer twee wedstrijden in Ermelo, na het zadel- en tuigexamen van de jonge hengsten. Daar was voldoende publiek aanwezig. Maar zodra de uitslag van de jonge hengsten bekend was, stroomde de tribune al snel leeg. Om over de wedstrijd in Hengelo nog maar te zwijgen: nog geen vijf mensen op de tribune. Toegegeven, het tijdstip was misschien niet ideaal: woensdagochtend om 9.30 uur. Overigens is er toen speciaal een dag voor vrij gehouden in de week van de eerste bezichtiging en daar komen de fokkers wel!

Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat hengstenhouders, ruiters en amazones niet warm lopen voor een nieuw seizoen hengstencompetitie, met weer hengsten presenteren voor lege tribunes. Afgelopen jaar gaven hengstenhouders al aan de competitie te willen laten voor wat het was. Te veel een verplichting en veel extra kosten. Daarop werd besloten het aantal disciplines terug te brengen van drie naar twee. Bovendien is deelname niet meer verplicht, maar moeten wel minimaal twintig hengsten aan de start komen. Dit seizoen gebeurde dat alleen tijdens de tweede wedstrijd in Ermelo. In Hengelo kwamen slechts veertien hengsten in actie en vorige week in de finale in Leeuwarden zestien.

Het KFPS wil met de hengstencompetitie aanvullende informatie verkrijgen over de ontwikkeling en prestaties van de dekhengsten als allround gebruiks-/sportpaard. Dat moet toch ook op een andere manier kunnen? Waarom niet bijvoorbeeld door deelname aan een x-aantal wedstrijden verplicht te stellen. De hengstenhouder is dan vrij in de keuze voor de discipline, wanneer en op welke wedstrijd. De resultaten worden doorgegeven aan het stamboek, die ze vervolgens kan publiceren op de site. Belangrijk is dan wel dat er consequenties aan verbonden zijn als hengsten niet of op minder dan het aantal voorgeschreven wedstrijden uitkomen. De verplichting kan dan bijvoorbeeld gelden voor hengsten vanaf vier jaar, tot ze op afstammelingen zijn goedgekeurd.

Ik vraag me ook af in hoeverre fokkers de sportgegevens van de Friese hengsten meenemen in hun hengstenkeuze. Neem nu bijvoorbeeld Jorn. Die wint kampioenschap na kampioenschap onder het zadel. Een echt ‘touwtjespaard’ is het niet en op de hengstenkeuring, waar juist de tribunes bomvol zitten, wordt hij bijna steevast onderaan geplaatst. Toch zegt dat niks over z’n kwaliteiten, maar ziet de gemiddelde fokker dat ook? Naar mijn mening lopen deze nog te veel achter de kampioen en de hoogstgeplaatste hengsten aan, zonder te kijken of ze wel bij hun merrie passen. Zolang dat niet verandert, blijft ook een hengstencompetitie in de kinderschoenen staan.

Voor de toekomst lijkt het me zinvol dat het KFPS met de hengstenhouders om tafel gaat om tot een goede oplossing te komen, voordat de hengstenhouders definitief de handdoek in de ring gooien.

Ellen Franke, redacteur

Deze column verscheen vrijdag 15 januari in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook