Ga naar hoofdinhoud

Mooiste CK ooit

CK FriezenOp de centrale keuring van het KFPS waren vrijdag en zaterdag veel kwaliteitsvolle paarden aanwezig. Dat moet ook, want een ticket voor de CK is alleen weggelegd voor de allerbeste merries. Na vorig jaar een prachtige CK gehouden te hebben in het WTC Expo te Leeuwarden in verband met de jubileumshow, was de keuring nu weer terug op het ‘oude honk’: het Fries Congrescentrum in Drachten. Na afloop werd er vanuit het stamboekbestuur gesproken van een ‘geslaagde sfeervolle keuring’, ‘de tribunes waren tot het laatste moment volledig bezet’ en ‘misschien wel de mooiste centrale keuring ooit’. Ben ik dan op een andere keuring geweest dan zij? Ik heb immers nog diverse CK’s in Leeuwarden in m’n hoofd die toch echt veel meer sfeer en uitstraling bevatten dan die van vrijdag en zaterdag in Drachten!

Om te beginnen was het licht dramatisch. Nu klagen fotografen altijd over de hoeveelheid licht, maar zelfs voor het publiek en de jury was dit verre van optimaal. Zeker met de zwarte wanden van de hal. En hoe langer de dag duurde, hoe mistiger het binnen werd. Bovendien kon de kwaliteit van de door en door natte, zuigende leembodem vele malen beter. Het stamboek schijnt zelf de perfecte bodem van de hengstenkeuring in Leeuwarden in bezit te hebben, maar het transport naar Drachten is te duur. Tuurlijk, tegenwoordig moet iedereen op de kleintjes letten. Maar om nu echt overal op te gaan bezuinigen?

Geluidsboxen hingen in het midden van de hal richting de tribune. Voorbrengers, aanjagers en journalisten en fotografen als ik konden het commentaar van de juryleden slecht verstaan. Draai één of twee boxen de andere kant op en klaar! Lekker warm achter het glas in de kantine was het alleen plaatjes kijken, want geluid daar was in ieder geval op zaterdag ver te zoeken. Speaker Bert de Ruiter verzocht de geluidsman de achtergrondmuziek wat zachter te zetten, maar om die vervolgens bijna uit te zetten…

De enters en twenters vormden op de CK het ondergeschoven kindje. Zij werden aan het eind van de vrijdagmiddag voor zeer weinig publiek in twee ringen gekeurd. In de strijd om het jeugdkampioenschap mag je toch verwachten dat daar de hele piste voor beschikbaar is? Nee dus. Voorbrengers boden zelfs aan om een paar planken van de tussenafscheiding te verwijderen, maar nee, dat was niet nodig. Ter compensatie mochten de merries twee rondjes draven in plaats van één. Het gaat niet om het aantal rondjes. Juist op een fatsoenlijke lange zijde krijgen paarden de kans goed in het juiste ritme te komen. En nog een extra rondje draven terwijl de kleine piste vol staat met andere paarden, is lekker overzichtelijk voor jury en publiek en handig voor de fotografen!

Het voorstel van de twaalf fokverenigingen is eigenlijk zo gek nog niet. Het kroonpredikaat toekennen op de fokdagen, komt de fokdagen ten goede en verlicht het programma van de centrale keuring. Deze kan dan weer in één dag gehouden worden. Scheelt weer huur van de hal, verlichting, bodem, enzovoorts. En merries die ’s ochtends als eerste gekeurd worden, hoeven niet twaalf uur te wachten tot ze eindelijk nog eens mogen strijden om de titels. Keuringsdagen zoals zaterdag zijn te lang. Het moet wel gezegd worden dat, zodra de aangespannen tuigpaarden ’s avonds in actie kwamen, dat de sfeer overduidelijk ten goede kwam.

Bezuinigen is goed, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de keuring. En niet alle verbeteringen hoeven veel geld te kosten. Hopelijk gaat het stamboekbestuur goed evalueren en krijgen we volgend jaar alsnog de mooiste CK ooit…

Ellen Franke, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 29 augustus in De Paardenkrant

2 reacties op “Mooiste CK ooit

  • Bart

    Wij waren op een andere keuring… die van aan de overzijde.

    Helemaal terecht wat door Ellen geschreven is, alleen moet over die Kroonmerries nog eens goed gesproken worden. Als dat predicaat de tussenstap of opstap naar Model moet zijn dan mag daar wel wat extra’s voor terugkomen en kan een rondje op de fokdag eigenlijk niet volstaan. Natuurlijk vinden de fokverenigingen dit een uistekend idee: het trekt weer paarden en brengt extra spanning met zich mee, maar nee, voor zulke predicaten moet je op de CK zijn. Kun je gelijk zien of het geen eendagsvliegen waren…

    Er zijn nog wel een paar punten waarop bezuinigd kan worden en wat niet ten koste van de paarden, fokkers en, in technisch opzicht, de keuring gaat, maar daarvan denken zij van het KFPS weer dat dat alleen geldt voor de keuring waar wij waren en zij niet…

  • kuipers

    het lijkt mij wel duidelijk dat de kroon en model predikaten op centrale keuring moeten worden toe gekent. Als kroon of model op fokdagen worden uitgerijkt gaat de waarde van het predikaat achter uit. plus je bent ook het overzicht kwijt inverband dat niet alle juryleden op een lijn staan. Je moet ze van het hele land op 1 dag bekijken (keuren) zo dat je een zo uniforme groep krijgt.
    verders moeten we gewoon weer naar leeuwarden toe daar hoort de ck te zijn en nergens anders, je hebt daar meer ruimte en je kunt dat met meerdere partyen opzetten om de kosten te delen. en anders moet er maar op een ander gebied bespaart worden maar terug naar leeuwarden.
    dan nog over het keuren zelf het duurde te lang en vooral voor de juryleden dat het om 17.00u het tafeltje van de jury een halve meter gezakt is door het hangen er op, en dat de jury de paarden in het laatst bijna niet meer aan keken of niet eens meer de moeite nemen om zich om te draaien zodat ze het paard volgen. gewoon slecht zoiets, mensen met paarden daar hebben recht op een goede beoordeling maar dan moeten ze het paard wel gezien hebben en niet dat het jurylid over het tafeltje hangt met de rug naar de tribune omdat ze vermoeit zijn van het lange staan. foutje stamboek. zulke dagen meer jury in zetten er zijn er genoeg. en ook makkelijk in tedelen.verders enorm blij dat het tuigen op zaterdag is gereden daarvoor dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.