Ga naar hoofdinhoud

Eerbetoon aan oude dressuurhengsten

De tweede dag van de eerste bezichtiging van de KWPN-hengstenkeuring leverde vandaag in Ermelo 28 dressuurhengsten op voor een volgende ronde. Met het doorverwijzen van vier zonen van Jazz en Gribaldi en drie van Negro gaf de jury alle eer aan de oude garde: “Nakomelingen van zulke grootheden verdienen een kans.” Ook Lord Leatherdale kreeg drie zonen een ronde verder.

Door het overdreven royale doorverwijzen was het beleid vanaf de tribune moeilijk te volgen. De nieuwe dressuurcommissie met Marian Dorresteijn, Reijer van Woudenbergh en voorzitter Wim Ernes gaf wel aan dat bij twijfel al snel een kans werd gegeven. Het lijkt erop dat het KWPN wel wat extra aan inkomsten kan gebruiken door zoveel hengsten door te verwijzen maar dat werd door senior-inspecteur Wim versteeg met klem ontkend.

“We vinden dat we vooral in het eerste gedeelte aansprekende hengsten hebben kunnen doorverwijzen met voldoende formaat, goede bewegingen en goed lichaamsgebruik. Belangrijk is ook de moederlijn die in de eerste bezichtiging altijd positief mee kan werken”, aldus Ernes die ook aangaf dat het erger is dat er een hengst blijft staan dan dat er één te veel wordt doorverwezen. “Er volgt namelijk ook nog de tweede en derde bezichtiging en het verrichtingsonderzoek, ze zijn nog lang niet goedgekeurd.”

Als positief opvallende hengsten werden genoemd: de degelijke en krachtig bewegende 390, Francesco (Florencio x Krack C), de in type aansprekende 401, First Choice  (Jazz x Negro) die goed kan schakelen , de met veel afdruk galopperende 380, Ferrari (Contango x OO Seven) en de grootramige 360, Megs Invictus (Blue Hors Zack x Romanov) die veel ruimte en kracht toonde in draf en galop.

Van Gribaldi maakten de elegante 396, Fleetwood Mac CL (mv. Havidoff) een goede indruk met een goede zelfhouding en beentechniek in draf.

Tevens werden twee oudere dressuurhengsten, Hofrat (Gribaldi x Guter Planet, de vader van Hotline) en Netto (Negro x Purioso) beoordeeld . Beide werden op grond van leeftijd en sportprestaties (Intermediaire II) direct aangewezen voor de derde bezichtiging.

Aangewezen zijn de cat.nrs: 360, 379, 380, 388, 390, 393, 396, 397, 398, 401, 403, 404, 405, 406, 407, 411, 414, 416, 417, 418, 422, 423, 427, 429 , 431, 465, 531, 532.

Klik hier voor de foto’s van de doorverwezen hengsten (ook te bestellen!).

Bron Horses/De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.