Ga naar hoofdinhoud

Eerste KWPN-verrichtingsonderzoek in Canada

Springen
Foto: Lonneke Ruesink
Het KWPN in Noord-Amerika (KWPN-NA) gaat voor het eerst een 21 dagen durend verrichtingsonderzoek afnemen. De hengst die hieraan deelneemt is de zesjarige Bosch Blue. De zoon van Cantos komt uit de stermerrie Pavona, een dochter van Mr. Blue x G.Ramiro Z x Nimmerdor. 

De beoordelingscriteria en normen zijn volledig gelijk aan de KWPN-normen zoals die in Stegeren worden gehanteerd. Wanneer de hengst wordt ingeschreven heeft hij dezelfde status als hengsten die in Nederland worden aangewezen en na een verrichtingsonderzoek worden goedgekeurd. Uiteraard voldoet Bosch Blue aan alle veterinaire verplichtingen.

De hengst wordt 21 dagen gestationeerd op Rockpointe Equistrian in Dewington. Daar wordt de hengst gereden en getraind door Jim Ifko. De Nederlandse Nikkie Verdonschot verblijft deze periode daar om voor de hengst te zorgen en tussentijds informatie terug te koppelen naar het KWPN.

Bij de aanlevering waren senior inspecteur Wim Versteeg en KWPN-jurylid Toine Hoefs aanwezig,. Halverwege de periode vindt een tussenbeoordeling plaats door Bart Henstra samen met Lana Sneddon, die Hoefs dan aflossen tijdens de keuringstour. Aan het einde van het verrichtingsperiode vinden er nog twee beoordelingen plaats door Wim Versteeg en voorzitter hengstenkeuringscommissie springen Arie Hamoen.

Als driejarige werd de hengst onder de naam Bovona aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar niet aangeleverd. Het fokproduct van A. Broek uit Lierop maakte daarna de oversteek naar Canada waar hij in handen is van Bosch Farms uit Red Deer, Alberta. In het kader van het goedkeuringstraject deed de hengst eerder al een goede eendaagse aanlegtest en is actief in de springsport met Femke van den Bosch waarbij hij zich ten opzichte van leeftijdgenoten positief heeft onderscheiden.

Bron: Horses / KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook