Ga naar hoofdinhoud

Eerste veulen geboren in België door eiceltransplantatie

In België is het eerste OPU-hengstveulentje geboren. Moeder is Jura van Sint-Maarten. OPU is een techniek die bij koeien al veel wordt gebruikt en waarbij onrijpe eicellen getransplanteerd worden bij draagmoeders.

Het hengstveulen in België heeft als moeder de merrie Jura van Sint-Maarten, op haar beurt de moeder van topvererver Thunder van de Zuuthoeve. Als vader staat Tangelo van de Zuuthoeve te boek.
Jura  had een chronische baarmoederontsteking en was hierdoor totaal onvruchtbaar geworden. Door de vele vergroeiingen in de baarmoeder was uitspoelen van een embryo niet meer mogelijk via Embryotransplantatie. Door middel van de innoverende techniek van OPU, dat staat voor Ovum Pick Up, is er toch een veulen ter wereld gekomen van deze merrie.

Bij OPU wordt een onrijpe, dus nog niet bevruchte, eicel onder begeleiding van echografie afgezogen bij de merrie. Vervolgens wordt de eicel chirurgisch overgeplaatst in de eileider van een draagmoeder. De draagmoeder loopt qua cyclus gelijk aan de biologische moeder en bij de draagmoeder wordt eerst op dezelfde wijze haar eicel verwijderd. Is de onrijpe eicel van de biologische moeder geplaatst in de eileider van de draagmoeder, dan wordt deze volgens de gebruikelijke manier bevrucht.

OPU is dus een andere techniek dan embryotransplantatie, waarbij de eicel eerst bevrucht wordt in de biologische moeder, voordat deze overgeplaatst wordt in de baarmoeder van de draagmoeder. Een andere techniek is ICSI, waarbij de bevruchting microscopisch plaatsvindt buiten de baarmoeder.

OPU werd vorig jaar vijf keer uitgevoerd door het Team van Dr Erik Degeneffe op toppaarden zoals Jura van Sint-Maarten van Conny Vets, Pialotta van Edwina Alexander Tops  en Roofs van Jan Tops. Van alle keren droeg alleen de draagmoeder van Jura de dracht volledig uit.

Bron: Galop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.