Ga naar hoofdinhoud

Emybell steelt de show tijdens IBOP Tolbert

Foto Lonneke Ruesink
De springmerries waren vandaag tijdens de IBOP in het Groningse Tolbert in de meerderheid, maar de beste cijferlijst ging naar een dressuurgefokte merrie. Van de 22 springmerries slaagden er relatief veel, zeventien. Bij de dressuurmerries waren dit er  zes van de elf.

Juryleden Bart Henstra en Henk Dirksen konden de meeste punten kwijt aan Sir Oldenburg-dochter Emybell. De NMK-merrie, die op de stamboekkeuring 90 punten kreeg voor exterieur, kreeg vandaag een 9,5 voor de galop, een 8,5 voor de stap, draf en souplesse en voor de overige onderdelen een 9. Totaal waren dat dus 88,5 punten. “Een merrie met heel veel expressie en een voorbeeldige galop voor een driejarige, heel gedragen en goed op het achterbeen en met de schoft omhoog. Ze heeft van nature veel zelfhouding en balans en heeft in draf een goed achterbeengebruik. Daarnaast laat ze zich voorbeeldig rijden, je ziet zelden dat een paard zo mooi en op een natuurlijke manier wordt voorgesteld. Een heel compleet dressuurpaard”, aldus een enthousiaste Henk Dirksen. Emybell is een halfzus van Lichte Tour-hengst Travolta’s Nieuwmoed (v.Olivi) en het Lichte Tour-paard Vonkenstein (v.Ferro).

Vivaldi-dochter Eriska (uit Riska II ster van Houston) kreeg eveneens mooie cijfers, en slaagde met 81,5 punten. “Een charmante merrie die bloed vertoont. Ze stapt zuiver en actief en heeft in alle drie de gangen veel lichaamsgebruik. De draf en galop zijn eveneens actief en met name in de galop valt haar lichtvoetigheid op. Ze heeft van nature al een goede balans.” Eriska kreeg een 8,5 voor de stap en de souplesse.

De beste springmerrie vandaag was Eolivia VDL (Campbell VDL uit Tolivia VDL elite pref van Corrado I) die met 83,5 punten slaagde. “Zij is een charmante merrie met veel uitstraling en met een actieve manier van bewegen. Opvallend is haar lichtvoetige galoppade. Daarnaast heeft ze heel veel overzicht in het lijntje en taxeert goed. Ze springt extreem vlug van de grond en goed met de schoft omhoog. Haar voorbeentechniek is goed en daarna maakt ze de sprong achter goed af. Een compleet paard dat opvalt door haar atletische vermogen.” Ze kreeg een 9 voor de reflexen en een 8,5 voor techniek en aanleg als springpaard.

Met 81,5 punten maakte ook Enessa (Tangelo van de Zuuthoeve uit Vanessa B. ster pref  van Phin Phin) indruk. “Dit is misschien niet de meest royale merrie, maar ze galoppeert actief en met balans en weet het gat telkens goed dicht te lopen. Gaat ze springen, dan vallen de reflexen positief op en ze springt goed met de schoft omhoog. Vooral op de oxer heeft ze een goed lichaamsgebruik en ze maakt de sprong achter goed af.”

Exact 80 punten kreeg de dochter van het Grand Prix-paard Wiesielottie elite IBOP-spr sport-spr (v.Rash R) die eerst door Willem Greve werd uitgebracht maar tegenwoordig onder het zadel van Johannes Ehning presteert. Het gaat dan om Celottie PF (v.Heartbreaker). “Een echte Heartbreaker in haar doen en laten”, vertelt Dirksen. “Ze heeft een krachtige galop en heel goede reflexen, voor dit onderdeel kreeg ze dan ook een 9. Het lichaamsgebruik op de sprong is een aandachtspunt maar ze maakt de sprong goed af en lijkt ruim voldoende vermogen te hebben. Dankzij haar gretigheid op de sprong kreeg ze een 8,5 voor de instelling.”

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

'Ik ben veel onderweg. Door Horses Premium ben ik elke minuut van de dag op de hoogte van alles wat er speelt.' Rob Ehrens
Ontdek jouw voordelen!