Ga naar hoofdinhoud

Everdale drager van WFFS-gen

Update
Charlotte Fry met Everdale. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In de Verenigde Staten is de aandacht voor het 'Warmblood Fragile Foal Syndrome' al eerder op gang gekomen. De Hilltop Farm zette het allemaal in een stroomversnelling door de hengst Sternlicht terug te trekken uit de fokkerij. Diezelfde Hilltop Farm heeft nu bekend gemaakt dat Everdale (Lord Leatherdale x Negro), waarvan zij het sperma verdelen, drager is van het gen dat de afwijking veroorzaakt.

Gertjan van Olst heeft de hengst laten testen en uit die test bleek dat in de KWPN-fokkerij zeer veel ingezette hengst drager is. De redactie van Paardenkrant-Horses.nl heeft contact gehad met Gertjan van Olst: “Ik kies voor openheid en heb dus alle hengsten die in Amerika beschikbaar zijn, laten testen. Daar kwam inderdaad uit dat Everdale drager is. Voor nu verandert dat nog niets voor mij en gaat de dekkerij gewoon door. Dierenartsen en wetenschappers weten op dit moment nog te weinig om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.”

Paniekzaaien

Van Olst vertelt dat het allemaal in een stroomversnelling is gekomen door de Amerikaanse fokster Mary Nuttal. “Zij is een klant van Hilltop en geobsedeerd door deze aandoening. Ze heeft alle stamboeken in Amerika aangeschreven en onder andere artikelen op Eurodressage.com gepubliceerd. Ik wil het geenszins bagataliseren en neem het serieus, maar ze zaait wel wat vroegtijdig paniek. We weten er echt nog te weinig van.”

Geen problemen bij mij bekend

Van Olst merkt op dat hij van Nederlandse fokkers nog nooit iets gehoord heeft over de aandoening. “Everdale heeft meer dan 900 veulens in Nederland voortgebracht en ik heb nog nooit iets gehoord. Je zou toch zeggen dat dat al eerder opgevallen zou moeten zijn.”

Lord Leatherdale en Negro geen dragers

Ook de andere hengsten van Van Olst zijn getest: Everdales vader Lord Leatherdale en moedersvader Negro zijn geen dragers volgens de test, ook Everdales halfbroers Chippendale en Glamourdale hebben het WFFS-gen niet. Everdales moeder Aliska K heeft volgens de KWPN database maar een veulen gebracht: alleen Everdale.

906 geregistreerde nakomelingen

Everdale heeft bij het KWPN in de database 906 geregistreerde nakomelingen. De oudste nakomelingen van Everdale zijn nu 5, hij werd in het voorjaarsonderzoek van 2012 ingeschreven in het stamboek. Op Facebook meldde de fokster Mary Nuttal een door de aandoening gestorven veulen van Everdale (mv. De Kooning) en ook de Australische Stoeterij Harris Park Warmbloods meldde een dat HPW Emmett RW (Everdale x Donnerschwee) drager is van het gen.

Lees volgende week alles over Warmblood Fragile Foal Syndrome in de Paardenkrant. Prof. dr. Marianne Sloet geeft uitleg over wat het precies is en wat de gevolgen zijn. Nog geen abonnee? Klik hier

Lees ook: 

https://www.horses.nl/algemeen/nederlandse-dierenartsen-niet-bekend-met-warmblood-fragile-foal-syndrome/

https://www.horses.nl/fokkerij/kwpn-roept-fokkers-op-om-afwijkingen-bij-veulens-te-melden/

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Everdale drager van WFFS-gen

  • Bertine

    Het genoemde sterftecijfer van de Everdale-veulens wijkt niet of nauwelijks af van de norm. Als je bij vergelijkbare andere jonge (veeldekkende) hengsten gaat natellen, kom je aan gelijke aantallen, tussen 5 en 10%. Dus paniek lijkt mij voorbarig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook