Ga naar hoofdinhoud

Ficara en Fola eerste kampioenen

Ficara (Jazz x Ferro)

De provincie Utrecht beet vandaag het spits af met de eerste Centrale Keuring van het seizoen in houten. De provincie nodigde vijf springmerries en drie dressuurmerries uit voor de Nationale Merriekeuring. Bij de springmerries werd Fola ster prok (Quintero uit Bola elite IBOP-spr v.Vainqueur) van Jan van Kooten uitgeroepen tot beste driejarige én algemeen kampioene bij de springmerries. Bij de dressuurmerries kwam het kampioenslint om de hals van de heel complete Jazz-dochter Ficara (uit Wicara elite IBOP-dres v.Ferro) van fokker Matthijs Maat uit Doorn.

Springrichting

Fola’s moeder Bola werd in 2009 verkozen tot NMK-kampioene en deed vervolgens een goede IBOP. Deze bloedgemaakte Fola had ’s ochtends al weten te overtuigen met een goede verrichting, ze kreeg 85 punten voor het springen naast 80 voor het exterieur. “Een heel rijtypische en aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat. Dat in combinatie met een hele goede verrichting bij de stamboekopname maakt haar een waardige kampioene”, sprak Cor Loeffen, die samen met Henk Dirksen en Ine van Deurzen de springpaarden beoordeelde. In de kampioenskeuring nam Fola het met succes op tegen het kopnummer van de vier- tot en met zevenjarige springmerries: Evivona (Quintender uit Vivona elite v.Numero Uno) van fokker Joop Sturkenboom uit Schalkwijk, die gister in Houten was ster verklaard met 75 punten voor het exterieur en 80 voor het springen. De goed gemodelleerde merrie staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel, liet aan de hand een lichtvoetige draf zien en is een charmante verschijning.

Naast kampioene Fola mogen nog vier merries naar de NMK. Tweede werd Fantastico (Cantos uit Amber Z elite IBOP-spr) van fokker Bert Vink uit IJsselstein en Egbert Schep uit Tull en ’t Waal, derde werd Fairytale (Verdi uit Anemona RV elite IBOP-spr v.Cantos, fokker Stoeterij Renken uit Vriescheloo) van Kees van der Maat uit Houten, ook naar Ermelo mag de als vierde geplaatste Fanola (Up to Date uit Anola ster IBOP-spr v.Quidam de Revel) van Jan van Kooten en de nummer vijf Floor ES (Bernini uit Tatjana Bo ster v.Concorde) van Egbert Schep.

Dressuurrichting

Bij de dressuurmerries kwam het Utrechtse kampioenslint om de hals van de heel complete Jazz-dochter Ficara (uit Wicara elite IBOP-dres v.Ferro) van fokker Matthijs Maat uit Doorn. “Een hele aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat, zeer goed kan stappen en in draf en galop opvalt met een sterk achterbeengebruik en veel houding”, sprak Marian Dorresteijn, die samen met Dirksen en Van Deurzen de dressuurmerries beoordeelde. In de kampioenskeuring kreeg de driejarige Ficara concurrentie van het kopnummer van de oudere merries: Chantieni (Jazz uit Sarieni keur IBOP-dres pref v.Cabochon) van fokker G.M. Korver uit Harmelen, die eerder deze middag elite was verklaard. Zij heeft al een IBOP van 80,5 punten op haar naam. “Een goed geteste merrie met een goed model met sterke bovenlijn. In beweging laat ze veel kracht en afdruk zien.” Naast kampioene Ficara mogen ook Flieka (Voice uit Zeoline v.Jazz, fokker A.F.T. Beeren uit Weert) van Marijke Miltenburg, Egbert Schep en Herman Jacobs en Farzana G (Ampère uit Ashanti G v.Florencio, fokker M.G.M. Gerner uit Marienheem) van Yvonne Termeer naar de NMK.

Veulenkampioen in de dressuurrichting werd Infinity (Cupido uit Wish ster IBOP-dres prok v.Show Star) van fokker I. de Bruijn uit Kleve, die als enige van de twee veulens een eerste premie kreeg. Er waren geen springveulens in Houten.

Acht vierjarige en twee vijfjarige dressuurtalenten plaatsten zich voor de halve finale van de Pavo Cup. Met 80,5 punten deed Esperance prok (Sorento uit Violita keur v.Rousseau, fokker G.J. Rijper uit Kapellen) van Purioso Hoeve uit Zevenhuizen en M. Seaver uit Mt.Vernon de beste zaken. De hengst werd voorgesteld door Maria Brouwer. Bij de vijfjarigen zegevierde Do Rava (Negro uit Nendyrava elite pref prest sport-dres v.Romancier, fokker Cees van Etten uit Galder) onder Pieter van Weenen met 79 punten.

Klik hier voor de uitslagen van de Centrale Keuring.
Klik hier voor de uitslagen van de Pavo Cup.

Bron: Horses / JS voor KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook