Ga naar hoofdinhoud

Finesse valt op in Asten

Andretti, vader van Finesse
De stamboekkeuring bij manege Heijligers in Asten kenmerkte zich woensdag voor wat betreft de dressuurpaarden volgens regio-inspecteur van Noord-Brabant, Toine Hoefs niet door de kwantiteit maar wel door de kwaliteit. “Het was voor mij en mijn collega-jury, Coen van Zanten een korte dag, maar wel een met opvallende paarden. Vooral bij de driejarige merries, daarvan waren er van de negen aangeboden paarden maar liefst vijf sterwaardig. Het meest opvallende paard was Finesse."

“Ze is een mooi gemodelleerde, lang gelijnde merrie met een goed fundament. Ze bewoog steeds met veel afdruk en ruimte. Ze liet een super gebruik van het achterbeen zien, nergens een pas mis en haar houding was steeds in balans en bergopwaarts. In de stap was ze even wat gespannen en hiervoor kreeg ze 75 punten. In de galop was ze even wat fris, maar ze kon makkelijk schakelen en hiervoor konden we 80 punten kwijt. Haar houding was heel mooi en constant en dat leverde 85 punten op. Haar expressieve manier van draven, de takt, souplesse en ruimte daarin leverden 90 punten op.” De totaal score voor de donkerbruine Andretti-dochter kwam hiermee op 85 voor zowel beweging als exterieur. Finesse van f/g P. Wijlaars uit Someren komt uit Urona (ster pref prok v. Negro).

Nog een opvallende merrie was Fine Fleur van f/g J.A.M. van Deurzen uit Nuenen. Een middelgrote merrie met een goede lengte in haar lichaam. Ze liet een opvallend mooi front en een fraaie, makkelijk te welven hals zien. Ze stapte klokzuiver met veel lichaamsgebruik en kreeg hiervoor 85 punten. Dravend toonde ze veel souplesse en balans en hiervoor kreeg ze 80 punten. Haar totaalscore kwam daarmee op 75 voor exterieur en voor beweging kreeg ze 80 punten. Fine Fleur is eveneens van goede komaf. De aanparing van haar moeder Loulou (keur pref prest v.Wellington) met Jazz is inmiddels een beproefde gebleken, want Fine Fleur’s oudere zus, de keurmerrie Vivaldi won in 2006 in Veghel de voorselectie van de Pavo Cup en haar Krack C-zoon, Kenzo is een goedgekeurde hengst in Westfalen. Uit Loulou komt in combinatie met Ferro ook nog de ruin, Rivaldi. Hij is opgeklommen tot Grand Prix-dressuur.

Arnold Kootstra beoordeelde in Asten de springpaarden en had ook lovende woorden voor Fanny. “Een moderne, goed gemodelleerde en lang gelijnde merrie met veel bloeduitstraling. Ze liet in beweging drie goede basisgangen zien. Springen deed ze fantastisch, steeds met het lichaam naar voren en de schoft omhoog. Daarnaast liet deze mooie merrie veel atletisch vermogen zien. Het is heel fijn om een dergelijk paard te mogen beoordelen.” Ze kreeg 85 punten voor zowel springen als exterieur. Fanny is geboren bij A. van den Broek in Heeswijk-Dinther en staat geregistreerd bij M.M.J. Bekkers in Sint-Oedenrode. Ze is een dochter van Verdi uit elitemerrie Trijntje. Deze merrie heeft al de nodige veilingveulens geleverd.

Twee keer 80 punten waren er voor Fabulesse van f/g W. van Hoof uit Biest en medegeregistreerde Y. Copal uit Haaren. Een mooie, royaal gebouwde merrie, die heel goed sprong. Een heel compleet springpaard deze schimmelmerrie. Ze is een dochter van het 1.60 m-springpaard Plot-Blue en komt uit de sport prestatie elitemerrie Promesse (v. Heartbreaker). De laatste is tevens de moeder van de KWPN-goedgekeurde Untouchable (v.Hors la Loi II), die eveneens 1.60 m springen achter zijn naam heeft staan.

De vijfjarige Davida (v. Van Gogh uit Odilia ster v.Hattrick) van f/g S.L.J. Minkels uit Bladel meet 1.62 m en zou dus wat groter mogen zijn, maar dat vergaf je haar als ze ging springen. Dat deed deze correct gebouwde bruine uit het boekje: heel patent, iedere keer voorzichtig en met een heel goed lichaamsgebruik. 34 springpaarden werden beoordeeld in Asten en daarvan werden er eenentwintig sterwaardig bevonden.

Bron: Horses / GJ voor KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.