Ga naar hoofdinhoud

Fokker Jan van Lavieren: ‘Prima-Vana houd ik aan als opvolger van haar moeder’

Horses.nl Veulenkeuring
Prima-Vana (Jupiler S x Wilson)
Het winnende veulen van de Horses.nl veulenveiling in de categorie Gelders/Tuigpaard was Prima-Vana (Jupiler x Wilson x Rubus B x Farao) van Jan van Lavieren uit Ochten. Het vosmerrietje is op de leeftijd van vijf weken haar moeder verloren aan koliek, zo vertelt de fokker. Ze werd met de fles verder groot gebracht en het gaat goed met haar. Van Lavieren houdt Prima-Vana aan als opvolgster van haar moeder Gervana Keur (v. Wilson).

Over de keuze voor de jonge Gelderse hengst Jupiler (v. Charmeur) zegt Van Lavieren: “We hebben drie veulen van Edmundo uit deze merrie gehad, en dat was ook drie keer een hengst. Dus ik wilde nu toch een keer wat anders en Jupiler kwam beschikbaar.”

Merrie overleden

De door Van Lavieren zelf gefokte Gervana overleed toen haar veulen vijf weken oud was, aan koliek. “We hebben het veulen zelf met melkpoeder opgefokt, dat was wel een heel werk maar het ging goed. Dat was allemaal best heftig, en ik wil Prima-Vana daarom ook aanhouden als opvolger.”

Gervana werd in 2014 Keur na een aangespannen IBOP van 76 punten. Bij die gelegenheid zei de jury: “Deze merrie liet drie goede gangen zien, krachtig en zuiver. Ze toonde steeds een mooie houding en daarbij looplust en inzet.”

Hobby

Fokken is hobby voor Van Lavieren. “We hebben nog een fokmerrie, dat is een Elegant die is wat klassieker. Zij heeft een veulen van Edmundo aan de voet, en is inmiddels weer drachtig van Sirius. We rijden ook aangespannen in het enkelspan met de paarden, voor de hobby.

Verrassing

“Ik wist helemaal niet dat het veulen opgegeven was voor de Horses.nl veulenkeuring” vertelt de fokker. Dat had mijn nichtje gedaan, het was voor mij een verrassing.  Ik ben mijn nichtje natuurlijk wel dankbaar!” Jury Ria Hekkert zette Prima-Vana op nummer één: “Rassig fris Gelders merrieveulen van een jonge Gelderse hengst uit een Gelderse moederlijn, met veel front en gummi en ruggebruik in de beweging en een mooie voorbeentechniek in draf.”

Bron: Horses.nl

 

Horses Veulenkeuring: Prima-Vana vooraan bij GP en TP

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook