Ga naar hoofdinhoud

Fokker Judith Korenberg: ‘Meedoen was eigenlijk een soort grap’

Horses.nl Veulenkeuring
Phae-mone (v. Opium JW van de Moerhoeve)
Merrieveulen Phae-mone (v. Opium van de Moerhoeve) won de tweede ronde van de Horses.nl Veulenkeuring voor springveulens. Fokker Judith Korenberg was eigenlijk helemaal niet van plan om mee te doen, maar had met haar dochters een proeffilmpje gemaakt. “Toen ik zag hoe goed dat gelukt was, zei ik: ‘laten we het maar insturen’.”

Phae-Mone komt uit een merrielijn waar Korenberg en haar schoonfamilie, de familie Wijnveen, al lang mee fokken. Moeder Emone (v. Carambole)  is van Korenberg en haar man Stefan Wijnveen, maar eerder werd in samenwerking met Jan Greve ook gefokt met Omone en haar dochter Tomone, respectievelijk de overgrootmoeder en oma van het winnende veulen. Emone bracht inmiddels vijf veulens.

Aanhouden

Korenberg:  “We wilden dit jaar graag twee merrieveulens om aan te houden en dat is gelukt. Ze zijn nu beide afgespeend en blijven hier als toekomstige fokmerries. In totaal hebben we vier merries, twee dressuurmerries en twee springmerries. Ik fok met alle vier elk jaar, als het goed gaat. De hengstjes gaan altijd weg en soms ook de merries, dat hangt er een beetje vanaf.”

“Er zit heel veel sport in het lijntje” vertelt Korenberg. “Emone heeft drie zussen in de internationale sport: een in het 1m50, één in het 1m40 en een 2* eventingpaard. Onze merries wordt nooit in de sport uitgebracht, al zijn ze wel allemaal onder het zadel. De kinderen hebben ze nu in de zomervakantie weer gepakt om mee te rijden. Van een IBOP is het nooit gekomen bij Emone. Zelf ben ik net niet handig genoeg en dan moet je ze haast ook een jaar gust houden om goed te kunnen trainen” legt de fokker uit.

Hengstenkeuze

“Ik zag Opium van de Moerhoeve (v. Kannan) op de filmpjes voorbij komen en vond het een hele mooie hengst. Hij is heel voorzichtig en heeft goede reflexen. Ook vond ik zijn bloedvoering erg interessant, met onder meer ChinChin. Dat past erg goed bij deze merrie, daar mocht wel wat voorzichtigheid en reflexen bij. Deze merrie geeft altijd mooie veulens, maar ze moeten ook nog kunnen lopen natuurlijk. Dat vind ik bij dit veulen goed gelukt!”

Chris de Heer, de jury van de Horses.nl Veulenkeuring, is het met haar eens. Zijn commentaar: “Een lekker veulen! Draaft met lossigheid, balans en kracht. En dat beeld zie je ook in galop. Vooral de balans valt op.”

Eigenlijk voor de grap

Eigenlijk was de familie helemaal niet van plan om mee te doen aan de veulenkeuring. “We hadden één dressuurveulen verkocht en de nieuwe eigenaresse vroeg of we dat veulen nog wilden laten meedoen. Toen hebben we Phae-Mone even gepakt zodat mijn dochters konden oefenen met fotograferen en filmen. Zij is de makkelijkste, dus dat leek me handig. We hebben haar niet eens gepoetst!”

“Ik was net in het ziekenhuis geweest en mocht niet veel doen, dus had wel tijd om het filmpje te monteren, maar de meiden moesten fotograferen en filmen. Het was een spontane actie. Maar toen ik het videomateriaal zag, zei ik: ‘dit is zo goed gelukt, laten we die ook maar insturen!’.  Het was meer een soort grap.”

Leuk initiatief

Ook het dressuurveulen van Kronenburg en haar gezin kreeg mooi commentaar van de jury, maar eindigde niet in de top drie. “Ik vind het een leuk initiatief van Horses.nl” besluit Korenburg. “Je komt nu toch minder onder de mensen en dit is een goede mogelijkheid om de veulens te presenteren. Wij hebben niks meer te koop, maar voor andere fokkers die meedoen is het mooie reclame.”

Bron: Horses.nl

Horses.nl Veulenkeuring: Opium van de Moerhoeve levert springkampioen

Willem Greve met Opium bovenaan bij zesjarige paarden Bonheiden

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook