Ga naar hoofdinhoud

Poppelaars: ‘Over vier jaar vraagt de markt ook om driejarige paarden’

Fokkerij
Foto Lonneke Ruesink

De coronacrisis houdt ons allemaal in haar greep en ondertussen gaat de natuur gewoon haar gang. Het is prachtig weer, veulens worden geboren, merries worden hengstig, het dekseizoen is van start. Veel fokkers hebben vragen: kan een merrie nog wel worden gedekt, is er aan sperma van buitenlandse hengsten te komen, hoe maak ik een hengstenkeuze zonder hengstenshows?

Om enkele vragen en onduidelijkheden weg te kunnen nemen sprak het KWPN met met Jeannette Nijhof, Joop van Uytert en Koos Poppelaars.

Vroeg in het seizoen

“We zitten natuurlijk nog erg vroeg in het dekseizoen. Als fokkers nu hun merrie dekken dan krijgen ze volgend jaar eind februari al een veulen. Er is nog tijd genoeg”, begint Jeannette Nijhof.  “Wij hebben het hier op het hengstenstation goed kunnen regelen en we hebben het geluk dat de dierenartspraktijk hier op het erf zit. Voorheen kwamen fokkers af en aan gereden en stonden er wel eens meer dan vijftien trailers tegelijkertijd op het terrein. Nu moet iedereen vooraf een afspraak maken zodat fokkers elkaar niet tegen komen en het rustig is op het terrein. Ook het insemineren aan huis is nog steeds mogelijk. Mits de merrie op een veilige plek kan staan om te insemineren, heb je alleen iemand nodig die haar vasthoudt. De afstand van anderhalve meter is dan geen probleem.”

Joop van Uytert beaamt dit: “Bij ons moesten fokkers al vooraf een afspraak maken dus wat dat betreft is er niet veel veranderd. Ook het insemineren is nog gewoon mogelijk, ook met de maatregelen die zijn opgelegd. Het ontvangen van buitenlands sperma is geen probleem en ook het versturen van sperma is nog steeds mogelijk.” Nijhof vult aan: “Alle koeriersdiensten rijden nog gewoon.”

Hengsten vers beschikbaar

“Fokkers die zelf klachten hebben, uit een risicogebied komen of het niet aandurven om nu met hun merrie op pad te gaan, kunnen rustig wachten op de volgende hengstigheid. Het is nog vroeg in het seizoen en daarbij zijn de meeste hengsten voorlopig nog wel vers beschikbaar omdat de sport tot 1 juni stil ligt”, vervolgt Nijhof.

‘Houd je aan de regels’

“Zo lang er geen lockdown komt of een verbod op het vervoeren van paarden, dan is het insemineren van merries geen probleem. Komt dit wel dan ligt de hele paardenwereld op zijn kant. Niet alleen de fokkerij maar ook de handel. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt”, benadrukt Van Uytert. Nijhof is het hier geheel mee eens: “Leef alle maatregelen na, bereid je goed voor door te overleggen met de hengstenhouder, loop geen onnodig risico en indien het kan sla de merrie drie weken over. Het is belangrijk dat iedereen zich goed bewust is van de noodzaak van de maatregelen en deze goed naleeft.”

‘De motor in de fokkerij houden’

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de NVWA geen capaciteit heeft om de exportpapieren van paarden in orde te maken. Alle ‘niet-essentiële’ keuringen zijn opgeschort voor onbepaalde tijd. Dit houdt in dat het transport van paarden naar het buitenland voorlopig niet mogelijk is. Merken Van Uytert en Nijhof dat fokkers twijfelen of zij hun veulens wel kunnen verkopen later dit seizoen? “Het valt mee, we hebben hier nog niet heel veel fokkers over gehoord. De meeste veulenveilingen starten in augustus, hopelijk kan dat gewoon door gaan. Wij als hengstenhouders hebben een belangrijke taak om fokkers te helpen met de afzet”, geeft Nijhof aan. Van Uytert onderschrijft dit: “De handel moet doorgaan, als de handel door blijft gaan blijven de fokkers ook fokken. Ik heb zelf al verschillende veulens bij de fokkers gekocht. Wij moeten de motor in de fokkerij houden. Afzet is voor ons als hengstenhouders ook van belang, als wij afzet houden kunnen wij ook door blijven gaan.”

Hengstenkeuze zonder hengstenshows

Het overgrote merendeel van de hengstenshows is afgelast. Team Nijhof had besloten om de hengstenshow online te organiseren, maar zien hier bij nader inzien toch vanaf. “Ook voor een online hengstenshow heb je veel mensen nodig, je bent zo met een groep van 30 personen. Dat is de reden dat we hebben besloten om geen online hengstenshow te organiseren. Wij houden ons aan de maatregelen. We geven nu online dekadvies. Fokkers kunnen ons hier voor benaderen en dan bespreken we de merrie aan de hand van foto’s en een kopie van het papier. Het scheelt dat wij veel merries van de fokkers kennen. Wij proberen zo veel mogelijk maatwerk te leveren om fokkers te helpen in deze tijd.” Van Uytert vult aan: “Een op een fokkers bezoeken gaat nog wel, maar dit doe ik momenteel een stuk minder. Dekadvies gaven wij al via de mail en doen dit nu nog meer. Bijna al onze hengsten hebben deelgenomen aan de diverse competities dus daar is veel online beeldmateriaal van. De oudere hengsten kennen de fokkers en van de jonge hengsten gaan we proberen wat extra video’s te maken.”

‘Investeren in crisistijd’

Fokkerijraadslid Koos Poppelaars merkt als fokker nog niet heel veel van de coronacrisis. “Er is nog niet zo heel veel veranderd. De dierenarts mag nog steeds komen om te insemineren. Daarnaast kunnen wij ook veel zelf, dat scheelt natuurlijk ook. Zo lang de regels niet strenger worden dan ze nu zijn kun je als fokker gewoon verder. Ik snap wel dat, vooral de kleine fokker, veel vragen heeft. Zij gaan normaal gesproken met hun merrie naar de hengstenhouder. Belangrijk is dat je als fokker goed overlegd met je hengstenhouder en dierenarts. Zij weten exact wat wel en niet mogelijk is. Meer dan je aan de regels houden kun je niet doen”, legt Poppelaars uit. Daarbij heeft hij nog een boodschap voor de fokkers: “Het is belangrijk om in crisistijd te investeren, in tijden dat het moeilijk is toch vooruit te kijken. Over vier jaar vraagt de markt ook om driejarige paarden.”

Bron: KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Poppelaars: ‘Over vier jaar vraagt de markt ook om driejarige paarden’

 • T.Doornbos

  vind mooie verhalen , ze willen allemaal wat en dat punt 1 , dekking kost vaak zoveel , ieder is enorm druk op geld, geld, vraag je geld , Dan loopt ieder snel weg. Allemaal voor dubbeltje op 1e rang.
  Paarden genoeg maar wie heeft echt serieuze belangstelling ???
  Met 3 jr paarden duur ?? Onzin .
  Er zijn genoeg.

 • Raymond

  Daarom is goed beginnen in de fokkerij belangrijk, uit een goede merrielijn is een nakomeling echt wel goed te verkopen. Kwaliteit verkoopt zich zelf

 • Aad

  “Over vier jaar vraagt de markt ook om driejarige paarden.” Niet elke fokker is in staat ( ook vanwege de ruimte die beschikbaar is ) om alle veulens aan te houden. Daarnaast weet iedereen dat het verkopen van een veulen meestal het meeste geld oplevert t.o.v. de kosten. Immers er zijn zoveel factoren te noemen die het veulen van 2020 in 2023 als 3-jarige minder snel doen verkopen en tegen welke prijs, vanwege afgekeurd zijn op röntgen, ondertussen verongelukt, tegen gegroeid, hengst niet meer zo gewild, blessures opgelopen, kwaliteit niet gehaald die men had verwacht ( heel vaak ) en ga zo maar door. Goed beginnen in de fokkerij is inderdaad belangrijk maar hoeveel procent van de fokkers is in staat een veulen te fokken dat beter is dan de moeder?! Misschien is het nu tijd voor het KWPN om eens te adviseren om een merrie NIET te laten dekken omdat het gewoon weg niet interessant is. Misschien juist nu het moment om afscheid van je “gewone” merrie te nemen en een hele goede aan te schaffen. En Raymond kwaliteit verkoopt zichzelf is slechts denk ik voor 10% van de veulens weggelegd. Dus heren fokkers heel erg streng zijn op je eigen merrie en niet verwachten dat een hengst alle min punten plotseling kan omzetten naar pluspunten! Of gewoon fokken voor je plezier, want dat kan ook leuk zijn. Is waarschijnlijk wel een vrij dure hobby dan.

 • sven

  Ik begrijp dat er gefokt wordt voor de toekomst. Maar Aad heeft een punt. Volgens “echte kenners” loopt slechts 2 % van de gefokte massa op het hogere/hoogste niveau. Dus als ik kritisch ga worden op het fokbeleid dan krijgen een hoop mensen weer de kriebels, maar die begrijpen de fokkerij niet. Een fokker zal bij elke hengsten -en merrie match moeten bewijzen dat hij/zij het heeft begrepen. Schockemöhle is de enige die daar een beetje in de buurt komt. De rest die het groot aanpakt slaat geen deuk in een pakje boter. Alle stamboeken en fokkers prijzen zichzelf de hemel in. Vooral in de paardenwereld zijn het enorme ego’s waar je mee om moet gaan. Vertel deze mensen maar eens dat ze het niet goed doen…….., dan gaat je kop er af ! Het is natuurlijk ook maar de vraag hoe hoog je de lat wil leggen, maar tot nu toe springen ze er bijna allemaal onderdoor in plaats van erover en kloppen zich op de borst als ze op het kussen liggen ( de knurften). Die 2% krijgen de rose brillenkijkers dus keihard om hun oren. Als jullie met z’n allen vinden dat jullie zulke goede paarden kunnen fokken waarom loopt er dan maar 2% op het hogere niveau ? Dit is compleet zielig! Wordt nu verdomme eens kritisch op het eigen hengsten en merrie materiaal!!! Van kritiek wordt je scherper en ga je meer nadenken over dingen, daar wordt je alleen maar beter van. In mijn omgeving zie je de ene na het andere misbaksel ter wereld komen, en ze zijn er nog trots op ook, want ze kijken door een andere bril. Op deze manier zie ik de fokkerij zéér zeker niet vooruit komen. Wat ik ook vaak zie is dat een fokker die in het verleden bij toeval een goede heeft gefokt wordt weggezet als ” topfokker “, maar daarna nooit meer die ene fokt waarmee naam en faam is gemaakt. Dus bij elke hengsten-en merrie keus die je maakt moet je begrijpen en bewijzen wanneer je een goeie fokt. Voor advies moet je zeer zeker niet naar een hengstenhouder. De meeste hengstenhouders kunnen zelf géén goede paarden fokken. Ook proberen ze het al 30 tot 40 jaar. Schockemöhle is de enige die een beetje in de buurt komt maar ook hij heeft al een hele berg merries weggedaan die niet aan de verwachting voldeden. En toen kwam Balou du Rouet en Chacco-Blue en dat succes heeft hem ewige roem en fortuin opgeleverd. Gestuet Lewitz staat bij ontzettend veel topsportpaarden op het papier ! Maar topfokker zijn kan ook in het klein. En met een goede merrie begint het avontuur en je kunt het afmaken met de juiste hengstenkeus. Maar wat is een goede merrie? Ik weet zeker dat een hoop fokkers hun eigen merrie geweldig vinden, maar daar reëel gezien geen notie van hebben ( dat zie ik om mij heen gebeuren). Een goede stam roepen ze allemaal, maar als je kritisch bent dan kun je een hoop afdingen op bepaalde stammen. “Goede ” stammen waar veel stopbokken uit komen vind ik géén goede stam als je begrijpt wat ik bedoel. Maar minder kritische mensen worden lyrisch van bepaalde stammen waar ik m’n neus voor ophaal. Plus is het gewoon al niet zo, dat veel Nederlandse merriestammen al zijn verzwakt door verkeerd hengsten gebruik. Hengsten die door onze hedendaagse hengstenhouders werden aangeboden?? Dan kan ik moeilijk verkroppen dat de hengstenhouders als deskundigen worden weggezet. In de eind jaren ’90 en begin 2000 had ik een idee over welke merriestammen ik zou willen hebben, maar die goeie exemplaren zijn bijna allemaal om zeep geholpen met ondeskundig gebruik van bepaalde hengsten. DOODZONDE ! Wat een verschrikkelijk kapitaalverlies en verlies voor de fokkerij in het algemeen. En een gemiste kans voor de medefokkers die goedgefokte hengsten nodig hebben voor hun merries. Je hebt elkaar hierin absoluut nodig! En een stamboek is zo goed als de zwakste schakel in de fokkerij. Dus keur minder hengsten goed!!! Want zoveel goede lopen er echt niet rond! En je trekt het niveau van de hele merriestapel omlaag, dat hebben ze in Holstein begrepen! Daar krijgen de jonge hengsten deklimieten tegenwoordig. De fokkerij is vrijblijvend en iedereen bepaald zelf wat hij/zij met z’n merrie doet maar als je het percentage van 2% omhoog wil krijgen dan moeten fokkers toch onderwezen gaan worden en kritischer worden op hun eigen merrie en hun hengstenkeus. Bij een hoop fokkers kan ik nu al zeggen dat ze beter kunnen stoppen met fokken als ze echt van mening zijn dat het ” deze keer wel een topper gaat worden”, want dat gaat gewoon nooit gebeuren met de merrie die ze op stal hebben staan ( knipoog).

 • Chantal

  Aan Sven: Ja je hebt een punt, maar ik ben er ten volste van overtuigd dat die 2% topsport niet enkel door de fokkerij bepalend is. Er zijn veel meer paarden die topsport kunnen dan topsporters. Dat is 1 factor. Dan nog de rest zoals opfok, training, voeding etc. Het draagt allemaal bij tot het creëren van een topsportpaard. Zelfs paarden die minder begonnen en zich later pas ontwikkelden zijn er genoeg. Deze paarden kwamen in de juiste handen terecht. Hoeveel goede deskundigen zijn er om een paard tot topper te ontwikkelen? Te weinig als je het mij vraagt. Je enkel richtten op de fokkerij als punt dat er te weinig toppers zijn is te kortzichtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook