Ga naar hoofdinhoud

Franse topfokker Fernand Leredde overleden

Fernand Leredde met Papillon Rouge Foto: Hervé Delaroque
Fernand Leredde, een van de meest succesvolle springpaardenfokkers uit Frankrijk, is op de vooravond van zijn 86ste verjaardag overleden. Hij was de grondlegger van de fameuze Haras des Rouges in Normandië en fokker van onder meer Papillon Rouge.

Fernand Leredde kan gezien worden als een van de belangrijkste fokkers van springpaarden in Frankrijk. Hij stond aan de wieg van het zogenaamde Anglo-Normandische sportpaard. Na de oorlog bouwde Leredde aan zijn fameuze stoeterij Haras des Rouges. Veel internationale springpaarden en goedgekeurde hengsten werden daar geboren.

Papillon Rouge

Onder Leredde’s fokproducten zijn de beroemde namen van Un Espoir E, (team goud met Michel Roche op de Spelen van Montreal), Faon Rouge (Nelson Peesoa), Nuage Rouge (Patrice Delaveau), Papillon Rouge (Xavier Leredde), Vert et Rouge (goedgekeurd), Quouglof Rouge (goedgekeurd), Rochet Rouge (Europees kampioen en Olympische medaillewinnaar onder Alexandra Ledermann), Flèche Rouge (Leopold van Asten). Op dit moment zijn Quartz Rouge (onder Jerome Hurel en daarna Philippe Rozier) en Tyrol Rouge van Pédro Véniss nog actief in de sport.

Dirka

Fernand Leredde was ook de ontdekker van Quidam de Revel en Jalisco B. Quidams moeder Dirka liep internationaal onder zoon Xavier. Leredde’s succes met zijn fokkerij kwam door de selecties die hij maakte uit prestaties en bloed van paarden, zijn keuzes waren niet gebaseerd op model.

Xavier Leredde neemt de fokkerij van zijn vader over.

Bron L’Eperon

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.