Het KFPS pakt dit voortvarend aan, in samenwerking met de universiteit van Utrecht en Wageningen, paardenkliniek Wolvega en de Universiteit van Gent in België. De aortaruptuur bij Friese paarden doet zich voor bij alle leeftijden en kent verschillende verschijningsvormen. Soms vallen paarden plots dood neer, zonder enige voortekenen. Er zijn er ook die ziekteverschijnselen vertonen als steeds terugkerende onverklaarbare koliek, hoesten, bloedneuzen, slecht presteren en in rust een zeer snelle hartslag. Deze paarden krijgen pas na enige tijd fataal hartfalen of ze bloeden inwendig dood. Er bestaat daarnaast een vorm waarbij een verbinding ontstaat tussen de aorta en de longslagader. Ook die paarden ontwikkelen hartfalen, maar vaak pas na langere tijd.
“Door al deze verschijningsvormen is niet precies duidelijk hoeveel paarden per jaar aan deze aandoening overlijden”, vertelt Catherine Delesalle, die de veterinaire leiding over het onderzoek heeft. Ze is op zoek naar Friese paarden die worden verdacht van hartproblemen. Overleden Friese paarden, waarvan het vermoeden bestaat dat ze aan hartfalen zijn bezweken, kunnen eveneens worden aangemeld. Doel van het onderzoek is om de problemen sneller te leren herkennen, oorzaken te achterhalen, zo mogelijk oplossingen te bieden en risicodieren eerder te kunnen opsporen.
Voor meer informatie of het aanmelden van paarden: [email protected] of 0646285238
Bron: Horses.nl/Bit
Friese paarden gezocht voor onderzoek

Springpaard Hickstead overleed aan een acute slagaderbreuk, ook wel aortaruptuur genoemd. Zo’n scheuring van de hartslagader is eveneens bekend als doodsoorzaak bij Friese paarden. Het merkwaardige is dat bij dit ras de scheur altijd op een andere plek zit dan bij warmbloeden, namelijk in de aortaboog, in plaats van in de basis bij de overgang naar het hart. Dat lijkt te wijzen op een rasspecifiek probleem. Aangezien er binnen het Friese stamboek nauwgezet wordt gewaakt over de kwaliteit van het ras, is nader onderzoek naar deze dodelijke aandoening gewenst.