Ga naar hoofdinhoud

Friese tophengst Fabe 348 overleden

Dekhengst Fabe 348 - Hier in 2015 tijdens de hengstenshow van de Nieuwe Heuvel. Foto: Mirjam Hommes

Afgelopen vrijdag is een einde gekomen aan het leven van de Preferente Fabe 348. Dat maakt het KFPS zojuist bekend. Fabe was een preferente dekhengst uit de meest 'vrije' lijn van het Friese stamboek. De hengst leverde bovendien uitstekende dressuurpaarden. Fabe is 24 jaar oud geworden.

De naam Fabe 348 is onlosmakelijk verbonden aan begrippen als ‘vrij bloed’ en verwantschap. Vrij bloed is bijzonder belangrijk voor een stamboek met een smalle genetische basis, zoals het Friese stamboek.

Nadat het KFPS het kengetal ‘verwantschapspercentage’ introduceerde in 2005, maakte Fabe 348 in termen van dekaantallen een tweede jeugd door. Het KFPS laat weten dat de mate waarin de genen van Fabe 348 gaan bijdragen aan de komende generaties, wellicht bepalend is voor het waarborgen van voldoende bloedspreiding in de populatie van Friese paarden.

Fabe 348 werd op 27 maart 1993 geboren bij Cees en Rik Dekker uit het Noord-Hollandse Oterleek. Als tweejarige verhuisde hij naar Ed Constant in Wijdewormer en een jaar later werd de hengst goedgekeurd. Het grootste deel van zijn leven diende Fabe 348 het hengstenstation van Constant.

Veel afstammelingen in de sport

Fabe’s grootste bijdrage in de fokkerij ligt in het nalaten van uitstekende dressuurpaarden. Het percentage van z’n nakomelingen met het sportpredicaat is dan ook bijzonder hoog. Bekend is onder meer Grand-Prix paard Wilke-C van Wijdewormer, die door Melanie Mouthaan gereden wordt.

Van Fabe 348 verdienden totnogtoe 223 nakomelingen het Sterpredicaat, 5 dochters werden Model, 5 dochters Preferent , 1 dochter Prestatie en 55 nakomelingen kregen tot nu toe het Sportpredicaat. Fabe bracht vier goedgekeurde zonen voort: Sape 381, Tije 401, Jorn 430 en Alke 468.

Groot belang voor fokkerij

Zowel door zijn bijzondere, vrije bloedvoering als z’n verervingsbeeld levert Fabe 348 een significante bijdrage aan de fokkerij. In 2014 werd Fabe 348 preferent verklaard op basis van de kwaliteit van z’n nakomelingen.

Bijzonder was de afstamming van Fabe 348 zeker. De stamboom is opgebouwd uit louter hengsten die in de fokkerij slechts een geringe invloed hebben gekend. Fabe 348 beschikte over een uitstekend verervingsbeeld: rastypische paarden met een karakteristieke halsvorm. Opvallend in de vererving van Fabe 348 is de lengte van het kruis, waarin hij bijna een uitzondering vormt binnen de fokkerij van Friese paarden. Het was een belangrijke reden voor zijn populariteit bij fokkers.

 

Bron: KFPS / Paardenkrant – Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook