Ga naar hoofdinhoud

Friesch paarden-stamboek schrapt tweede bezichtiging hengstenkeuring

Het Koninklijk Friesch Paarden-stamboek (KFPS) start volgend jaar met een nieuwe format voor de hengstenkeuring. Bij wijze van proef wordt de tweede bezichtiging (de beoordeling in de kooi) geschrapt. Dit betekent dat op 20 januari alle aangewezen hengsten in Leeuwarden aan de hand beoordeeld gaan worden. Op basis van de uitkomsten wordt vervolgens bekeken of de wijziging doorgevoerd wordt en dus ook in het reglement aangepast moet worden.

Doel van de nieuwe opzet is een groter aantal hengsten aan te wijzen voor de instructiedagen voorafgaand aan het centraal onderzoek. Deze instructiedagen krijgen hierdoor meer het karakter van een selectiemoment. Het uiteindelijke doel is niet om meer hengsten aan het onderzoek te laten deelnemen, maar de selectie te verbeteren. Op die manier hoopt het stamboek met de beoordeling onder het zadel betere informatie te krijgen dan met een beoordeling aan de hand of in de kooi. Daarnaast wordt hengsteneigenaren de mogelijkheid geboden om de aangewezen hengsten naast de drie instructiedagen onder het zadel ook aangespannen aan de jury te tonen.

Nieuwe strategie

Deze nieuwe format sluit naadloos aan op de nieuwe strategie van het stamboek, waarbij men meer op de fokdoelkenmerken wil selecteren. De nadruk ligt hierdoor minder op selectie van beweging, maar meer op aanleg als gebruikspaard onder het zadel of aangespannen.

De afgelopen maanden is de hele procedure rondom de hengstenselectie onderzocht. Dit leidde er al toe dat het tijdstip waarop hengsten aan de eisen van spermakwaliteit dienen te voldoen, werd gewijzigd van begin januari naar 15 mei. Door de nieuwe opzet zal ook het programma van de hengstenkeuring  gewijzigd worden.

 

Bron: Phryso.com

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook