Ga naar hoofdinhoud

Ids Hellinga stopt als directeur KFPS

Ids Hellinga. Foto: Ingrid Truijens.

Het bestuur van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek heeft in goed overleg met Ids Hellinga besloten dat hij stopt als stamboekdirecteur van het KFPS. Dat hebben de leden en de diverse stamboekcommissies vanavond te horen gekregen. Hellinga was 18 jaar directeur van het Friezenstamboek.

“Het bestuur wenst in de toekomst de directeursfunctie en fokkerijzaken te scheiden. Deze nieuwe structuur past niet bij de huidige invulling en daarom is in gezamenlijk overleg besloten om een andere weg in te slaan. Op korte termijn zullen de lopende zaken worden overgedragen aan de kantoororganisatie.” Waarnemend voorzitter Detlef Elling zei in de vergadering dat er momenteel nog gesproken wordt om “tot een goede oplossing te komen.”

Kennis over genetica en fokkerij

Het stamboek is: “Hellinga zeer erkentelijk voor zijn werkzaamheden bij het KFPS. Met zijn enorme kennis van fokkerij en genetica heeft hij een grote bijdrage geleverd aan waar het stamboek nu staat. Onder zijn leiding werd onder meer het inteeltniveau… omgebogen naar een veilige marge en werden DNA-testen ontwikkeld om de erfelijke aandoeningen waterhoofd en dwerggroei te elimineren.”

Niet onomstreden

Hellinga was sinds 2003 directeur. Daarvoor werkte hij bij twee bedrijven in de melkkoeienfokkerij. Hellinga studeerde genetica in Wageningen. Hoewel de stamboekdirecteur als geneticus zeer veel kennis had die het stamboek en het Friese ras ten gunste kwam, was hij onder veel leden ook omstreden. Het afgelopen jaar was er veel onrust in de vereniging. Meerdere bestuursleden stapten op.

Wat Hellinga nu gaat doen en welke twee personen hem zullen opvolgen is op dit moment nog niet bekend.

Bron: KFPS / Horses.nl

Eén reactie op “Ids Hellinga stopt als directeur KFPS

  • De totale arrogantie moet uit het kfps de kwaliteit van de Friese paarden lijdt eronder paarden worden te snel ster en krijgen te snel 1e premies dat is de fokkerij en de eigenaar besodemieteren en daarmee moet dekhengsten behouden worden voor Nederland wel eens gehoord van invriezen van sperma kan ook bij de Friese paarden hoor en verkoop dat naar buitenland houdt de kwaliteit van het Friese paard hoog dat is nu niet zo al meerdere jaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.