Ga naar hoofdinhoud

KFPS kroont Jurre 495 kampioen op unieke online hengstenkeuring

Update
Jurre 495 met Jelmer Chardon in januari 2020. Foto: Ingrid Truijens.

De ontknoping van de Friese hengstenkeuring kostte de jury enige hoofdbrekens. Maar in de laatste ronde werd duidelijk dat ze om één hengst niet heen konden. Zoals juryvoorzitter Sabien Zwaga zei: "Hij heeft een excellente draf, hij stond op de tweede plek, maar hij laat je nooit in de steek en we gaan hem Algemeen Kampioen maken: Jurre 495". Het is de vierde kampioenstitel voor de tienjarige zoon van Maurits 437. Jehannes 484 (v. Tsjalle 454) werd reservekampioen.

In het Algemeen Kampioenschap verschenen in de baan: Teun 505 (v. Bartele), Jurre 495 (v. Maurits 437), Jehannes 484 (v. Tsjalle 454) en Nane 492 (v. Wimer 461).

Van reservekampioen naar kampioen

Enkele minuten voor het algemeen kampioenschap werd Jurre nog reservekampioen bij de jongere hengsten, die nog niet goedgekeurd zijn op afstammelingen. Daar won Teun 505 het pleit. Maar na de laatste kampioensronde moest de jury toch constateren dat ze niet om de meervoudig kampioen heen konden. De discussie duurde wel even, maar het besluit was begrijpelijk. Niet alle hengsten bleven tot het einde zo constant presteren als Jurre 495.

Jelmer Chardon: ‘Hij liep vanochtend al heel best’

Jelmer Chardon eigenaar: “Het is fantastisch. Hij liep vanochtend al heel best en Jurre 495 kennende, doet hij er altijd een stap bij. Het reservekampioenschap bij de jongere paarden was al geweldig. Ik zei tegen de voorbrenger: ‘kop ervoor, want je weet nooit wat er gebeurt’. Jurre is er weer. Het is soms zo moeilijk, het zijn paarden en wij zijn ook maar mensen. Er zit natuurlijk ook veel druk op als hij al drie keer kampioen is geweest. Jurre is heel koel, voor hem maakt het niet uit of er publiek is. Voor ons is het wel jammer, maar ik ben hartstikke blij dat de mensen thuis van de Friese paarden hebben kunnen genieten.”

Age Okkema, eigenaar van Jehannes 484, liet weten ook zeer blij te zijn met het kampioenschap oudere hengsten (goedgekeurd op afstammelingen) en het algemeen reservekampioenschap. “Wij hebben een hele goede dag gehad, ik ben zeer tevreden. Jehannes staat er heel best voor, hij toont nog heel jeugdig. Zonder publiek is het iets rustiger en dat komt hem wel ten goede.”

Matthys 504 ontbreekt

Titelverdediger Matthys 504 (v. Norbert) was er niet bij dit jaar. De hengst kwam vanochtend niet helemaal regelmatig de box uit. Hij heeft zich waarschijnlijk verstapt of wellicht een hoefzweer opgelopen. Jasper van Manen: “Het is ontzettend jammer, maar het blijft een levend dier en zoiets kan gebeuren.” Het is de eerste keer dat de regerend kampioen zijn titel niet verdedigt.

Online keuring mét sfeer

Het KFPS kon dit jaar geen kolkend spektakel in Leeuwarden organiseren, maar deed de hele hengstenkeuring online, vanuit Drachten. Het stamboek had er alles aan gedaan om voor de kijkers thuis een interessant programma op te zetten. In hoog tempo volgden de keuringsrondes elkaar op, afgewisseld met filmpjes en uitreikingen van onder meer de prijzen voor Fokker en Jonge Fokker van het jaar. De schaarse aanwezigen deden vooral tijdens de kampioenskeuringen hun best om de hengsten een beetje te ondersteunen met applaus. Henk Dijkstra, commentator voor Omrop Fryslân, klapte ook vrolijk mee.

Henk Dijkstra viert een feestje op Omrop Fryslân.

Meeleven vanaf de bank

In de tekstbalk onder de live uitzending bleek wel dat veel Friezenliefhebbers op de bank meeleefden. Er waren veel groetjes (en Friese ‘groetnis’) voor oa heit, mem, pake, beppe en andere familieleden, maar voor de oplettende lezer zaten er ook liefdesverklaringen en zelfs een huwelijksaanzoek tussen! Ook omroeper Bert de Ruiter liet zich niet van de wijs brengen door de omstandigheden en sprak het publiek thuis op de bank voor de tv op zijn kenmerkende enthousiasmerende en humoristische wijze toe. “Eén voordeel is dat wij het niet horen als u thuis ‘boe’ roept” grapte de Ruiter. Uit ‘inside information’ kunnen wij u melden dat dit op diverse bankstellen inderdaad af en toe het geval was, al werd er vooral flink meegeklapt.

Terugkijken?

Alle voorrondes, het kampioenschap oudere hengsten, het kampioenschap jonge hengsten en het algemeen kampioenschap zijn te vinden op onze website. Allemaal voorzien van videomateriaal. De video van het Algemeen Kampioenschap staat hieronder:

Bron: Horses.nl

Video: Friese hengstenkeuring 2021 in 8 minuten

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook