Ga naar hoofdinhoud

Gehrmann wil niet aan bloedspreidingsselectie: ‘Kwaliteit is niet strafbaar’

Millennium (v. Easy Game), hier nog onder Kristina Sprehe
Bij het KWPN is het de laatste jaren gangbaar dat dressuurhengsten uit veelvoorkomende bloedlijnen net een tikje strenger worden bekeken door de hengstenkeuringscommissie en 'vrije' hengsten net iets sneller een kans krijgen. Dat om de bloedspreiding in de dressuurpaardenfokkerij te bevorderen. Het gesloten Trakehner stamboek, dat misschien nog wel erger met bloedsspreidingsproblemen kampt (65% van de aangeboden hengsten op de komende hengstenkeuring voert het bloed van de Kostolany/Gribaldi-lijn), wil daar niet aan. "Kwaliteit is niet strafbaar", zegt fokkerijleider Lars Gehrmann. 

Gehrmann schrijft in het voorwoord van ‘Der Trakehner’ dat op de komende hengstenkeuring wederom zes Millenniums voor de keuringscommissie verschijnen. Daar komen nog zes hengsten van de Millennium-zonen Ivanhoe en Sir Sansibar (beide uit Millenniums eerste jaargang) bij en een hengst uit een Millennium-moeder. Deze dertien hengsten vormen bij elkaar opgeteld een derde van de collectie (43 hengsten).

Teken van kwaliteit

“De bedenkingen die mensen bij deze cijfers hebben worden groter. Toch zijn deze cijfers ook een teken van kwaliteit. Millennium is een hengst met ontzettend veel kwaliteit in zijn vererving. Uit zijn eerste vier jaargangen had hij drie keer de kampioenshengst.”

Easy Game – Gribaldi – Kostolany: 65%

Gehrmann maakt de beperkte bloedspreiding in Trakehnen nog verder bespreekbaar: Millenniums vader Easy Game heeft drie kleinkinderen op de keuring, Gribaldi vijf en diens vader Kostolany is zeven keer grootvader of overgrootvader. In totaal 65% van de collectie (28 van 43).

Op zoek naar antwoorden

Gehrmann schrijft dat er gezocht moet worden naar antwoorden in het fokprogramma voor het inzetten van Millennium-dochters en Millennium-zonen in de fokkerij. “Die antwoorden zijn er.” Maar voor de Trakehner fokkerijleider is het niet denkbaar dat een veulen, een merrie of een hengst bestraft wordt omdat de naam van de vader al zo veelvoorkomend in de fokkerij is. “Kwaliteit is niet strafbaar.”

Joop van Uytert-hengsten

Net zoals bij het Hannoveraanse stamboek waar Van Uytert-hengst Vivaldi dit jaar de eerste viool speelt (hij is in een kwart van de pedigrees van de te keuren hengsten te vinden), is het in Trakehnen dit jaar ook Joop van Uytert voor en na. De lijn van Kostolany kwam tot bloei met Gribaldi die bij Van Uytert dekte en ook Millenniums vader Easy Game stond (en staat) ter dekking bij Joop van Uytert. In cijfers: 21 hengsten (bijna 50%) komt voort uit de Gribaldi-Easy Game-lijn en heeft daarmee een connectie met Heerewaarden.

Lees ook:

https://www.horses.nl/algemeen/vivaldi-domineert-hannoveraanse-keuring-2018/

https://www.horses.nl/fokkerij/reesink-met-volle-broer-kaiser-milton-naar-trakehner-keuring/

Bron: Der Trakehner/ Paardenkrant-Horses.nl

 

2 reacties op “Gehrmann wil niet aan bloedspreidingsselectie: ‘Kwaliteit is niet strafbaar’

  • Adri Zekveld

    Conclusie? Dat het Trakehner Verband wel heel veel dank verschuldigd is aan Joop van Uytert. En voor de beste zoon van Gribaldi is er dus geen plaats in dit gesloten stamboek.

  • Heleen Cramer

    De Trakehner fokkerij is een gesloten RASfokkerij. Een fokproduct krijgt alleen een Trakehner stamboekpapier als de vader èn de moeder erkend zijn door het stamboek. Dat zijn louter zuivere Trakehners ( van beider kant) en/of aangevuld door het stamboek erkende Engels- , Arabisch- of Angloarabische volbloeden. Hoezeer ook Totilas gewaardeerd wordt/werd, hij is en blijft een halfbloed Trakhener omdat zijn moeder een KWPN merrie is. Het Trakehner stamboek heeft zijn unieke waarde als veredelerstamboek omdát het een gesloten rasfokkerij is en geen type-fokkerij zoals bv het KWPN. Het is daardoor een zekere genenpool voor ándere warmbloed rijpaardenfokkerijen. Maar zelf is en blijft het een rásfokkerij en dat al meer dan 350 jaar lang. Totilas is het bewijs dat rijpaardfokkerijen met veel succes gebruik kunnen maken van de consistente genenpool die de Trakehner fokkerij groot gemaakt heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

'Ik ben veel onderweg. Door Horses Premium ben ik elke minuut van de dag op de hoogte van alles wat er speelt.' Rob Ehrens
Ontdek jouw voordelen!