Ga naar hoofdinhoud

DvGP: Henkie-dochter Ninkie kampioen, Nina-Amanda op 2

Henkie (v. Alexandro P) en Adelinde Cornelissen Foto: Becker/Equitaris

Van de negen driejarige merries zijn er zeven bevorderd tot voorlopig keur op de Dag van het Gelders Paard. Zes werden uitgenodigd voor de finale en allemaal mogen zij door naar de volgende ronde over enkele weken: de KWPN Kampioenschappen. Ninkie was tijdens de stamboekkeuring al een uitblinker en haalde ook in Ermelo de kampioenstitel binnen. De dochter van Henkie uit stermerrie Blitz (v.Voice). Voor haar draf scoorde ze tijdens de stamboekkeuring, maar liefst 90 punten en voor zowel haar exterieur als beweging 85.

De kapitale bruine van fokker en eigenaar Henk Ermens uit Sint Anthonis werd door juryteam Arie Hamoen en Jan Pen omschreven als: “Een hele complete en royaal gelijnde kampioen. Ze beweegt steeds bergop en met heel veel techniek en lichaamsgebruik. Als je iets zou willen zeuren, dan zou ze een fractie rijker mogen zijn in de bovenlijn, maar een bijzonder mooie Gelderse merrie. De groep driejarige merries was sowieso fijn om te mogen beoordelen; allemaal moderne paarden die toch heel goed in het Gelderse type staan, daar hebben we echt op gelet!”

Amanda II maakt ze mooi

De reservetitel was voor Nina-Amanda. Deze dochter van Alexandro P komt uit kampioenenmaker Amanda II (ster pref v. Farrington), nakomelingen van deze merrie lopen tijdens CK en NMK steevast bovenaan mee. Tijdens deze keuring eindigde volle zus Rosa-Amanda op een derde plaats en verdiende daarmee een uitnodiging voor de Nationale Veulenkeuring. De lang gelijnde Nina-Amanda presenteerde zich met veel houding. De jury: “Ook deze merrie liet zich heel aansprekend zien, maar qua jeugd moet ze iets toegeven op de nummer 1. Ook zouden we haar graag even wat meer snelheid willen zien in haar bewegingsafloop.” De vosmerrie is gefokt bij Henk Hekkert in Wijhe en staat geregistreerd bij Coco Soffers in Nispen.

Een fijn gebruikspaard

Als derde mocht opstellen Niezelma, een dochter van Imposant EM uit de preferente stermerrie, Wiezelma. Tevens de moeder van de onlangs goedgekeurde Gelderse hengst Markant BK. Ze is gefokt bij Wim Kollenburg in Best en staat geregistreerd bij W.A.C.M. van der Tol in Woerden. Arie: “Deze merrie heeft lengte in haar hals en lichaam en een bijzonder functionele en elegante manier van bewegen. Dat doet ze met veel techniek. Als je haar bekijkt, nodigt ze als het ware uit om erachter of erop te gaan zitten. Daarmee beantwoordt ze aan het fokdoel van het Gelders paard: een fijn gebruikspaard.” De vierde plaats was voor Nadien MC (v. Alexandro P) uit Ursa (elite sport Prok v.Zichem). Een goed gemodelleerde en dito ontwikkelde vos. “Ze beweegt met veel afdruk en steeds bergop. Voor een hogere plaatsing is ze net een tikkie te strak in de bovenlijn en is haar voorbeen iets hol. Wel een merrie met veel uitstraling.” De voldoende ontwikkelde Nadien MC is gefokt en staat geregistreerd bij M.C. van der Spek uit Moerkapelle.

Nog een Alexandro

Norah van f/g Gert Harmsen uit het Gelderse Hengelo werd als vijfde geplaatst. Een dochter van Alexandro P uit de preferente stermerrie Darana (v.Talos). Uit dezelfde moeder komt de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen Knaller F (v.Cizandro). Op de stamboekkeuring behaalde Norah 85 punten voor haar draf. Dat deed deze jeugdige en goed ontwikkelde bruine tijdens de Centrale Keuring ook weer op magistrale wijze. Ze toonde veel houding en een extreem mooi voorbeengebruik, maar daarbij zou ze iets meer verbinding in de bovenlijn kunnen maken.  

Hekkensluiter voor de KWPN Kampioenschappen was Nindy-Rona B, zowel vader Ibsen B als grootvader Rubus B hebben een stal bewoond bij Gerrit te Bokkel in Eerbeek. De goed gemodelleerde zwarte merrie liet een hele fijne beentechniek in beweging zien. Voor een hogere klassering zou ze een fractie resoluter in haar achterbeen mogen zijn. Nindy-Rona B is geboren uit elitemerrie Jill-Rona B.

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook