Ga naar hoofdinhoud

Goede veulens op Dag van het Gelders Paard: Robine Rona kampioen

Jan Vonk, de Gelders Fokker van het Jaar 2019, leverde de kampioen bij de veulens. Foto: Melanie Brevink

Veel kwaliteit en kwantiteit (tien ringen!) bij de veulens op de Dag van het Gelders Paard in Ermelo. De prachtig gemodelleerde en met een fantastisch voorbeen gezegende Robine Rona (Jupiler S x Alexandro P) werd uitgeroepen tot kampioene en won het van hengstveulen Royal Air. Zeven hengstveulens en vier merrieveulens mogen naar de NVK.

Als juryleden stonden in de baan Arie Hamoen en Jan Pen. Zij omschreven Robine Rona als volgt: “Een bijzonder mooi gemodelleerd veulen met een heel mooi lichaam en veel techniek in beweging. Het achterbeen is iets gebogen, maar ze gebruikte het zeer goed. In haar lopen toonde ze veel balans en takt.” De dochter van Jupiler S komt uit Joanne Rona, een voorlopig keurmerrie van Alexandro P. Als veulen was deze merrie nationaal kampioen. Ze is geboren uit preferente keurmerrie Rona (v.Factor). Als fokker en geregistreerde van Robine Rona staat te boek Jan Vonk uit Goudriaan. In 2019 benoemd tot Fokker van het Jaar Gelders Paard.

Royal Air

In de kampioenskeuring moest Robine Rona het opnemen tegen het beste hengstveulen, Royal Air. Deze zoon van Alexandro P gaf Robine Rona goed partij. “Een heel atletisch veulen met een fijn front. Zijn eerste optreden was erg sterk. Op stand zou hij wat meer lengte in de bovenlijn mogen hebben. In het lopen klom het merrieveulen er nog net nog iets meer in en dat gaf de doorslag. Wel allebei veulens die kunnen bewegen zoals wij graag zien voor een Gelders paard.” Royal Air komt uit keurmerrie Lione Air (v. Edmundo). In haar moederlijn komen we enkele Grand Prix-dressuurpaarden tegen. Hij is gefokt en staat geregistreerd bij P. Brand in Ridderkerk.

Zeven hengstveulens naar de NMK

Uit vijf sterke groepen hengstveulens werden er negen geselecteerd voor de finale. Zeven daarvan mogen nogmaals aantreden tijdens de KWPN Kampioenschappen op 13 augustus. De reservetitel in deze rubriek ging naar de kwaliteitsvolle palomino Romeo Kim, een rassige nakomeling van Edmundo uit keurmerrie Kimberley (v.Koss). Eveneens van f/g Jan Vonk uit Goudriaan. Als derde mocht opstellen de goed gemodelleerde en correct bewegende Ruysdael van Ruijnen. Deze zoon van Kardieno komt uit elite sportmerrie Jamila (Chippendale). Zij is op haar beurt een dochter van de preferente stermerrie Vodina (v.Elegant). Uit deze merrie werd in 2017 elitemerrie Ill Diva (v.Wilson) reservekampioen bij de oudere merries tijdens de Nationale Merriekeuring in Ermelo. Als vierde mocht opstellen de bij Ria Hekkert gefokte Repelsteeltje (v.Jupiler S). Hij staat geregistreerd bij C. Tolman in het Amerikaanse Spofford. Een goed ontwikkelde vos, die fijn kon bewegen maar qua lichaamsgebruik iets moest toegeven op zijn voorgangers. Zijn moeder is stermerrie Konstance (v.Alexandro P).

Jonge hengsten doen goed mee

Nummer vijf was de jongste deelnemer van het gezelschap. Dat speelde hem wel een beetje parten. De overige veulens in de ring waren al veel meer ontwikkeld. Toch viel de fraaie beentechniek van deze Rolex heel positief op. Rolex is een zoon van Mexpression uit Mirona (Hitmaker x Johnson) uit de moederlijn van Casaron. Hij is gefokt bij L.J. Jansen in Itterbeck. Als medefokker en geregistreerde staat te boek J.D. Jonker in Apeldoorn. Aansluiten mocht vervolgens op de zesde plaats de goed gemodelleerde Robby O2 (v.Mandienio) van f/g W.F. Oppersma uit Zandhuizen. In beweging zou hij net iets meer zelfhouding mogen hebben. Robby O2 is geboren uit keurmerrie Katy O (v.Alexandro P). Hekkensluiter voor wat betreft de KWPN Kampioenschappen was Rhonnie van f/g S.S. en P. Kempenaar uit Wetsens. De jury omschreef de zoon van Floris BS als een zeer goed in het Gelders type staand veulen, maar voor een hogere klassering had hij iets meer gedragen moeten lopen.

Hekkert-feestje

Ook de merrieveulens waren onderverdeeld in vijf groepen. Hiervan werden er zeven uitgenodigd voor de finale en verdienden er uiteindelijk vier de felbegeerde ticket voor de nationale kampioenschappen. Reservekampioen na Robine Rona werd Retro-Sinetty (v.Alexandro P). Een nog jong veulen, dat bewoog met veel kracht en show. Elitemerrie Sinetty (v.Cabochon) is succesvol uitgebracht in de Z2-dressuur. Ze komt uit Minetty (ster pref prest v.Zep), dezelfde moeder als van de KWPN-goedgekeurde Chablis. Retro-Sinetty is gefokt en staat geregistreerd bij Ria Hekkert uit Wijhe.

Rosa-Amanda (v.Alexandro P) van haar broer Henk Hekkert mocht als derde opstellen. Een sterk gebouwd merrieveulen dat zeer goed in het Gelders type staat, maar in beweging meer bergop mocht gaan. Dat ze behoorlijk overbouwd was, speelde daarin natuurlijk ook een rol. Rosa-Amanda is een dochter van kampioenenmaker, de preferente stermerrie Amanda II (Farrington). Meerdere van haar dochters eindigden op de verschillende kampioenskeuringen bovenaan. Volle zus van Rosa-Amanda, Nina-Amanda werd reservekampioen in de rubriek driejarige merries.

De laatste ticket voor de KWPN Kampioenschappen en de vierde plaats ging bij de merrieveulens naar Robinetty II (v.Henkie), eveneens van f/g Ria Hekkert uit Wijhe. Dit veulen bewoog op lichtvoetige wijze en waardeerde zich in beweging fors op. Als moeder staat op papier de voorlopig keurmerrie Zusinetty (v.Sam R). Een Hekkert feestje dus bij de merrieveulens.

Andere klassering

Arie Hamoen besloot: “Veulens kunnen het ene moment bloedmooi zijn en super kunnen bewegen, maar als ze weer gaan groeien kan dat plaatje een maand later al weer heel anders zijn. Daarom zijn de kaarten voor de KWPN Kampioenschappen nog niet geschud en kan de klassering er daar weer heel anders uitzien. Dat houdt het spannend!”

Bron: KWPN/Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook