Ga naar hoofdinhoud

Gelderse hengsten Koss, Parcival, Vitens en Wilson WFFS-dragers

Een flinke klap voor de smalle Gelderse fokkerij: onder de 19 onderzochte Gelderse hengsten bevinden zich vier dragers van het gendefect dat WFFS kan veroorzaken. Koss (El Corona x Goudsmid), die zeer veelvuldig is ingezet in de Gelderse fokkerij, is drager. Ook WFFS-drager zijn zonen Parcival (mv. Unitas) en Wilson (mv. Cabochon) en kleinzoon Vitens. Een serieus probleem in een populatie met een zeer smalle genetische basis. 

De in 2016 ingeslapen preferente hengst Koss heeft een enorme invloed gehad op de Gelderse populatie. Hij bracht in totaal 385 nakomelingen, daarvan drie goedgekeurde hengsten: Parcival (mv. Unitas), Alexandro P (mv. Satelliet) en Wilson (mv. Cabochon). Ook staat hij te boek als grootvader van de KWPN goedgekeurde hengsten Vitens (v. Parcival),  Henkie (v. Alexandro P) en Zethar (v. Parcival). Er zijn tegenwoordig maar weinig Geldersen vrij van Koss-bloed.

Alexandro P vrij

De meest invloedrijke zoon van Koss is natuurlijk Alexandro P. De keurhengst, die tot op heden 340 nakomelingen bracht, is vrij van het gendefect dat WFFS kan veroorzaken en datzelfde geldt voor Alexandro P’s zoon Henkie. Wel drager zijn de Koss-zonen Parcival (353 KWPN nakomelingen), Wilson (40 KWPN nakomelingen) en zijn kleinzoon Vitens (155 KWPN nakomelingen).

Geen dragers onder tuigpaardhengsten

Ook de KWPN tuigpaardhengsten zijn onderzocht. Onder de 26 onderzochte tuigpaardhengsten bevindt zich geen enkele drager.

314 KWPN-hengsten onderzocht, 14 dragers

Inmiddels heeft het KWPN 315 hengsten laten onderzoeken. Bij de 269 (250 plus 19 nieuw ingeschreven hengsten) onderzochte rijpaardhengsten werden 10 dragers gevonden, bij de 19 onderzochte Gelderse hengsten dus vier en bij de 26 tuigpaardhengsten geen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook