Ga naar hoofdinhoud

Gemeleerd gezelschap van zeven Cornet Obolensky-zonen door

85 (Cornet Obolensky x Spartacus) Foto: Jacquelien van Tartwijk
Met spanning werd uitgekeken naar het optreden van de dertien Cornet Obolensky-zonen op de vierde dag van de KWPN voorselectie. Maar liefst zeven nazaten ontvingen een ticket voor Den Bosch. Via zijn zoon Cornet’s Diamond (mv. Cuper) gaat ook een kleinzoon door.

“Op de straat moesten we constateren dat het correcte modellen waren, maar wisselend in maat en formaat”, aldus voorzitter Cor Loeffen. Na geselecteerd te hebben op pedigree en springaanleg bleven er zeven over, waarvan enkelen uit genetisch zeer interessante moederlijnen.
Als voorbeeld noemt Loeffen de schimmel 90 Kannan Jr, waarvan de moeder Van Meta (v. Quick Star) 1,45 liep en de halfzus Bella Meta (v. Triomph de Muze) 1.40 sprong, beiden onder Siebe Kramer. De grootmoeder is een volle zus van Kannan. De grote (1.69) flink uit de kluiten gewassen toonde veel macht, maar zou wat atletischer mogen ogen.

Nederlandse collectie

Opvallend was het dat de Nederlandse collectie afweek van zijn nazaten (qua model, kleur en springvermogen en techniek) op de buitenlandse keuring. “In doorsnee was de collectie vanochtend niet te vergelijken met de zonen van Cornet die ik in de sport tegenkom”, voegt Wout Jan van der Schans toe. “Graag willen we er een aantal, die genetisch interessant zijn, testen”, voegt Loeffen toe. Van de zeven uitgeselecteerden hebben er vijf een buitenlands brandmerk!

Delta Mossel Jantje

Werd 85 Côte de Zélande (Cornet x Spartacus) in Westfalen op de voorkeuring naar huis gestuurd, nu ontving de langgelijnde Z geregistreerde schimmel groen licht. De grootmoeder Delta Mossel Jantje (Pilgrim Z van Polydor) liep 1.50 onder Doron Kuipers.
De in Westfalen recent goedgekeurde 84 Frou Frou d’Amour (mv. Burggraaf x Diamant Rouge II) mag ook verder.

Papier

Bevreemdend was het dat niet geselecteerd werd, nu papier soms heiligmakend leek, de halfbroer van Cantona TN (Codex One), nr. 92 (Cornet x Caretano, een halfzus Harley VDL), die op de veulenveiling voor 42.000 euro overging in Chinese handen. “Een charmante schimmel (1,62), die in het middenstuk wat sterker zou mogen zijn. “Die extreem begon met een goede beentechniek, maar op de oxer afbouwde”, was het commentaar.
Te geforceerd springen werd in één geval afgestraft, nr 131 (Emir x Sam R) werd doorverwezen na attestkeuring in februari evenals nr 110 (Diamant de Semilly), die ongelukkig viel.

Connect

Uit de eerst jaargang van Connect werden met een royaal gebaar drie zonen aangewezen. Hij brengt modellen met maat en formaat, maar kwam bij springen niet geheel uit de verf.
“Connect zelf heeft zichzelf ook ontplooid tijdens de test in Ermelo. Zijn zonen zijn niet spectaculair op het hout, maar komen er gemakkelijk over”, aldus Loeffen. “Ze zouden wat meer naar boven mogen springen.”

Van Darco werd aangewezen, uit het nestje van Pirikit (Marco Polo x Koridon xx), de vos 107 (mv Lupicor x Iroko). Een net model, dat lichtvoetig bewoog en reëel sprong.

Klik hier voor de overzichtspagina.
Klik hier voor de liveblog van de vierde dag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.