Ga naar hoofdinhoud

Geslaagde SK Gelders Paard in Didam

Stamboekkeuring

Gister werd bij Stal ’t Hooge End in Didam de stamboekkeuring van het Gelders paard gehouden. Achtendertig paarden werden voorgesteld aan twee juryteams, waar van zesentwintig paarden sterwaardig bleken.

Mathilde Brouwer, Jan Ketelaars en voorzitter, Reijer van Woudenbergh vormden samen een team. “Na vandaag kunnen we concluderen dat de fokkers goed bezig zijn. Het was voor ons als jury puur genieten; wat een fijne paarden hebben we gezien. Tien jaar geleden kwamen we nog best vaak hele klassieke merries tegen met een tuigpaardafstamming, die absoluut niet konden galopperen en weinig souplesse hadden. Vandaag hebben we goede en duidelijk Gelderse modellen met drie fijne gangen gezien. We hebben weinig afwijkingen in het fundament gesignaleerd”, aldus de voorzitter.

De hoogste punten van de dag, 90 voor exterieur en 85 voor beweging, waaronder 90 voor haar draf gingen naar Gerona (v. Alexandro P). Geen toevalstreffer, want deze vos werd als veulen derde op de Nationale Veulenkeuring. De lang gelijnde en hoogbenige dochter van Alexandro P straalt veel jeugd en ras uit en beschikt over een hele sterke bovenlijn. In stap toont ze ruimte en souplesse. Ze draaft op een prachtige manier, gedragen, met veel techniek en lichaamsgebruik. Ze heeft in de galop een mooie sprong en veel afdruk”, zo luidde het oordeel van de jury.

Het andere juryteam bestond uit Harry Derks, Bertus Wijnveen en Marloes van der Velden. Deze laatste lichtte als voorzitter de paarden toe. “Gemiddeld genomen hebben we zeer goede bruikbare sportpaarden gezien met heel weinig ondereind. De hoogste punten, 80 voor exterieur en 85 voor beweging, gingen bij ons naar register A-merrie, Gyona (v. Suarez). Een paard met hele goede verhoudingen en verbindingen en een fraaie halsvorm,met een mooie schoft erin. Ze beschikt over een zeer goede beentechniek, met veel ruimte en kracht in het lopen en veel souplesse.

Een aantal merries maakte haar opwachting in het onderdeel vrijspringen. 80 punten liet hiervoor noteren, Gasarona. Ze liet een zeer goede techniek, veel vermogen en snelle reflexen zien. De dochter van Ginus komt uit een moederlijn waarin het springen verankerd zit. Moeder WvSarona (v. Creool) komt uit de prestatie keurmerrie Zarona, dit is tevens de moeder van de drie internationale 1.60 m springpaarden, Shurlands Governor, Hilton en Tepic la Silla.

Bron: KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook