Ga naar hoofdinhoud

Goed bewegende veulens in Asperen

Foto: KWPN.nl
Vandaag in Asperen werden zowel rij- als tuigpaarden gekeurd. Er werden in totaal vijftien uitnodigingen voor de Centrale Keuring uitgegedeeld.  In de alternatieve IBOP waren er mooie scores voor de tuigpaardmerries Hillydessa en Indiana.

Hillydessa (Colonist x Scodessa keur pref sport van Nando) van fokker Egbert Kruiswijk uit Loenen aan de Vecht behaalde in handen Nico Calis 80 punten. “Een merrie met een goed front, veel actie en veel looplust. Het totaal plaatje was mooi.” Hillydessa schreef onlangs in Regio West het limietklasse kampioenschap op haar naam. Met een mooie score van 83,5 en louter achten en negens is Indiana (Cizandro x Wyomi Landzicht ster pref van Marvel) van fokker Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg in handen van Mark de Groot ook al flink op weg richting het predicaat keur. ”Een fraaie merrie met veel ras en met veel front. Ze kwam nu nog wel iets gespannen over.”

De merries moesten tijdens deze eerste beoordeling 75 of meer punten behalen om voor het predicaat keur in aanmerking te komen. Bij een tweede voldoende score krijgen ze het felbegeerde predicaat.

Driejarige merries

Drie driejarige merries werden uitgenodigd voor de CK. Dat waren dochters van Cizandro, Eebert en Manno. Inspecteur Viggon van Beest: “Het betreft een drietal merries van gemiddelde, iets wisselende kwaliteit zonder een echte uitschieter.” Ook van bij de vier t/m zevenjarige merries kwam een drietal een ronde verder.

Veulens met veel beweging

De merrieveulens waren in de meerderheid in Asperen.  Van de tien merrieveulens werd de helft aangewezen voor de CK. Zij hadden Atleet, Hertog Jan, Eebert, Cizandro en Dylano als vader. Alle vier aangeboden hengstveulens mochten door. Dat waren zonen van Eebert, Idol en Fantijn (twee). Viggon van Beest is tevreden over de doorverwezen veulens. “Een goede groep veulens met kwaliteit. Opvallend was dat diverse veulens zich in beweging wisten op te waarderen.”

Kampioen en veulen met de beste draf werd het hengstveulen Machio (Idol x Hudine stb. van Waldemar) van fokker Piet de Groot uit Leerdam. “Een zeer tuigtypisch, stoer veulen met veel souplesse, met front en met veel zweefmoment. In de kampioenskeuring deed dit hengstveulen er nog een schepje bovenop en dat is bij veulens weleens anders.”

 

 

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.