Ga naar hoofdinhoud

Goede springpaarden op SK in Lonneker

Op de KWPN merriekeuring in Lonneker vielen de jonge springpaarden positief op. Gisteren keurden inspecteur Henk Dirksen en Arnold Kootsra de merries en zij maakten twaalf van de twintig driejarige merries stermerrie. 


“In Lonneker maakten de springpaarden een goede indruk. In deze hoek zitten van oorsprong al goede springlijntjes en daar konden vandaag weer eens de vruchten van geplukt worden”, vertelt Dirksen.

Twee merries verdienden het sterpredicaat met 80 punten voor het exterieur en 85 punten voor het vrij springen. Allereerst de atletische Tjungske-dochter Gomone (uit Omone ster v. Celano) van fokker Jan Greve uit Haaksbergen. Dirksen: “Het is een langgelijnde merrie die veel bloeduitstraling heeft. Ze heeft een goed sportlichaam en waardeert zich in beweging extra op met veel souplesse. In galop is ze lichtvoetig en heeft ze veel balans. Ze springt met extreem goede reflexen, zeer goed van de paal en met een goed voorbeen en dito sprongafloop. Daarbij toont ze heel veel vermogen.” Zus Womone van Pythagoras springt onder de Italiaan Eugenio Grimaldi op 1.50m niveau en uit de moederlijn komt ook het internationale springpaard Victor (Lucky Boy xx) die onder de Amerikaanse amazone Joan Scharffenberger ging.

Met dezelfde bovenbalk kreeg Gillenia (Quality Time uit Celine prok v. Padinus) van fokker C. Koppelman uit Haaksbergen haar sterpredicaat. “Een goed ontwikkelde en langgelijnde merrie met een mooi lichaam. Op stand mist ze in eerste instantie nog iets halsbespiering maar in beweging zie je dat niet meer terug en presenteert ze zich heel goed. Ze heeft drie goede basisgangen en kreeg 80 punten voor zowel de draf als galop. Ze springt heel vlug en heeft een opvallende sprongafloop en veel vermogen.” De grootmoeder van Gillenia heeft onder de naam Why Not eerst met Steven Veldhuis en daarna onder Meagan Nusz op 1.50m niveau gesprongen.

Van topvererver Numero Uno werden drie dochters gepresenteerd, alle drie werden ze ster verklaard. Met tweemaal 80 punten deed Glamour van f/g J.B. Hammink uit Albergen de beste zaken. “Een ruim voldoende ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en een goede halsvorm heeft. Ze zou iets sterker in de rug mogen zijn en heeft correct fundament. Ze springt met veel afdruk en goede reflexen.” Henk Dirksen is tevreden over de resultaten. “We hebben echt een stel fijne springpaarden gezien, en hebben plezierig kunnen keuren. We hebben ook onder meer van Quidaro een aantal fijne bloedgemaakte nakomelingen gezien.”

In de dressuurrichting was het wat meer zoeken naar een compleet paard. Henk Dirksen beoordeelde de merries samen met Marijke Kool en zij gaven de hoogste punten aan de Apache-dochter Gigi-Reina (uit de Reina-stam) van fokker J.H.M. Pegge uit Hengelo. “Dat is een rassige, aansprekende merrie met een mooi front. Voor het exterieur hebben we haar 80 punten gegeven en voor de beweging kwam ze uit op 75, met onder meer 80 punten voor de galop. Daarin heeft ze veel afdruk, balans en gedragenheid.” Met tweemaal 75 punten werd de Uphill-dochter Ghana (uit een Rheinlandse merrie) van fokker G. Oosterik uit Ootmarsum ster. Deze goed ontwikkelde merrie heeft een goede halsvorm en fijne bewegingen.

Morgen staat de laatste Overijsselse keuring op het programma in Mariënheem.

Bron KWPN

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook