Ga naar hoofdinhoud

Golden Oldies: Farn

In de rubriek 'Golden Oldies' zet de redactie van Horses.nl een paard dat veel invloed heeft gehad in de fokkerij óf heel succesvol was in de sport in de schijnwerpers. De serie werd afgetrapt met Amor en Doruto. Deze week staat de Holsteiner-hengst Farn (Fax I x Monarch), die in zowel de spring- als dressuurrichting buitengewoon goede nafok heeft geleverd, in de schijnwerpers.

Farn zag in 1959 het levenslicht bij zijn fokker M. Thormahlen uit Dorfreihhe. Hij werd gefokt uit de Monarch-dochter Dorette, die ook tekende voor het moederschap van vererver Roman (v. Ramzes x) en grootmoeder is van de eveneens bij het KWPN-goedgekeurde Ronald (v. Ramiro Z). Op de Holsteiner hengstenkeuring in 1961 werd de imponerende Farn gespot door wijlen NWP-inspecteur J.K. Wiersema. De hengst werd tot kampioen gekroond, maar het NWP-bestuur gaf geen akkoord voor de aanschaf van Farn.

Komst naar Nederland

In 1963 ging het NWP-bestuur, ondanks verdubbeling van de aanschafprijs, toch akkoord en zo kwam de Holsteiner-hengst naar Nederland. Op de keuring in het Groninger Stadspark hadden de keurmeesters meer oog voor Trakehner-hengsten Porter en Polaris, maar Farn verkreeg wel zijn goedkeuring. Hij kwam ter dekking in Gaasterland. In die periode werd ook zijn eerste goedgekeurde zoon geboren, Garant (mv. Gambrinus). Na enkele omwentelingen kwam Farn in 1967 als opvolger voor Sinaeda terecht bij combinatie Kamminga/De Vries in Surhuisterveen.

Op de kaart

Hoewel Farn daar ter dekking kwam om zijn model en massa door te geven, bleek hij een grote dosis springaanleg aan zijn nafok mee te geven. Zo werd in 1972 zijn tweede goedgekeurde zoon Nimmerdor (mv. Koridon xx) geboren, die later de Nederlandse springpaardenfokkerij op de kaart heeft gezet en de titel ‘Hengst van de Eeuw’ kreeg. Maar Farn tekende ook voor het vaderschap van de goedgekeurde hengsten Amulet, Safari, Uddel, Ufarno, Ulrich en Wolfgang. Zijn nakomelingen vielen positief op in de springsport. Op jonge leeftijd waren het geen uitschieters, maar op hoger niveau toonden ze hun kwaliteit en werkwilligheid tot werken. Farn heeft ook in Zuid Nederland veel goede paarden gebracht en was toen gestationeerd bij Vullers in Nunhem en in eigendom van de combinatie Ardts, Bardoel en Vullers.

Nog altijd grote invloed

Farn liet al snel zien ook in de tweede, derde en vierde generatie sterk te vererven. Hij is grootvader van de Olympische dressuurhengst Ferro, die – net als Nimmerdor – niet meer weg te denken is uit de fokkerij. De postuum preferent verklaarde Farn is zo terug te vinden in de pedigree van menig goedgekeurde hengst of (inter)nationaal sportpaard. Enkele voorbeelden zijn Heartbreaker, Gandor Fortuna, Up to Date, Negro en Rousseau.

Nimmerdor

Ferro

Eerdere Golden Oldies:
Amor
Doruto

Bron: Horses.nl

3 reacties op “Golden Oldies: Farn

 • Laura Dijkhoff

  Farn een heerlijk paard, dat als een koning door de baan ging, met een fijn karakter, wat hij ook door gaf aan zijn kinderen. Kinderen met veel talent, die dit talent ook weer doorgaven aan hun kinderen. Zelfs na enkele generaties zie je het Farn bloed terug in de nafok. Ik denk met Amor samen de beste hengst, die Nederland gehad heeft.

 • G. van Heijst

  U bedoelt waarschijnlijk halfbloed trakehner hengsten.

  in de moederlijn van Dorette, Farn’s moeder, zou men zich moeten verdiepen.

 • Johan Hiemstra

  Two legends Nimmerdor en Wypke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.