Ga naar hoofdinhoud

Golden Oldies: Purioso

Anky van Grunsven en Cocktail (Purioso x Le Val Blanc xx). Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In de rubriek 'Golden Oldies' zet de redactie van Horses.nl een paard dat veel invloed heeft gehad in de fokkerij óf heel succesvol was in de sport in de schijnwerpers. Deze week staat Purioso (Furioso II x Martell) in het zonnetje. Hij bracht onder andere internationaal springpaard Wendela van Jennie Zoer, maar ook Anky van Grunsvens Cocktail.

Purioso werd op 15 maart 1974 geboren bij zijn fokker Clemens Beimforde in Hausstetten (Oldenburg, Duitsland). Beimforde fokte de hengst uit de invloedrijke Furioso II en de Martell-dochter Alinda, die ook de goedgekeurde hengst Grundherr voortbracht.

Verrichtingstest

Na zijn opfokperiode in Duitsland, kwam Purioso in eigendom van H. Kruger uit Middelbert en eindigde in 1977 op de tiende plaats op de Utrechtse Hengstenkeuring. Datzelfde jaar nam hij deel aan het KWPN Verrichtingsonderzoek, maar dit werd vroegtijdig beëindigd door veterinaire redenen. Een jaar later nam hij deel aan de uitgestelde verrichtingstest, waar hij werd goedgekeurd met onder andere negens voor springen onder het zadel en de aangespannen proef.

Dekdienst

De in 1988 keur verklaarde Purioso dekte gedurende zijn carrière bij verschillende stations, maar stond het grootste gedeelte van zijn leven bij J. Brouwer in Marum. In 1996 overleed hij ten gevolge van een longziekte.

Goede indruk

In 1978 werden de eerste nakomelingen van Purioso geboren. Bij de afstammelingenkeuring twee jaar later vallen zijn veulens vooral op dankzij de ruime, gemakkelijke en soepele bewegingen. Op basis van een groep veulens, jaarlingen en tweejarigen wekte Purioso de indruk in staat te zijn goede sportpaarden te kunnen leveren.

Cocktail

Die indruk maakte Purioso in de jaren daarna meer dan waar. Hij bracht zowel internationale spring- als dressuurpaarden voort. De meest bekende is wellicht Cocktail (mv. Le Val Blanc xx), die na zijn goedkeuring bij het KWPN zijn opleiding genoot bij Anky van Grunsven. Hij kwam succesvol uit in de internationale Grand Prix en liet duidelijk zijn sporen na in de fokkerij als vader van onder andere KWPN-boegbeeld Jazz (mv. Ulster), Havel (mv. Elan xx) en Nourejev (mv. Ramiro Z).

Dressuurpaarden

Naast Cocktail leverde Purioso onder andere de internationale Grand Prix-dressuurpaarden Arnoldo Thor (mv. Rigoletto), Chefke (mv. Courville xx), Condor (mv. Solaris xx), Duvon (mv. Joost), Fantast (mv. Leurphelin), Fledermaus (mv. Rigoletto), Murioso (mv. Rossini) en Washkar (mv. Ivanhoe).

Debutante levert beste Nederlands resultaat

In de springsport vertegenwoordigde Wendela (mv. Nimmerdor) haar vader het best. Een jonge Jennie Zoer leidde de merrie zelf op en voegde zich al snel bij het Nederlands team. Ze reed slechts twee wedstrijden bij de senioren, voordat ze de ring binnen galoppeerde op de Wereldruiterspelen van 1990 in Stockholm. Daar werd de combinatie individueel dertiende. Twee jaar later was de merrie reserve voor de Olympische Spelen in Barcelona.

Faldo

Purioso deed meer voor de familie Zoer. Jennie’s broer Albert sprong internationaal met Purioso-zoon Faldo (mv. Nimmerdor).

Goedgekeurde (klein)zonen

Naast Cocktail en Faldo kreeg Purioso ook zonen Bentley (mv. Garant), Cantor (mv. Courville xx) en Prince Paradiso (mv. Rigoletto) goedgekeurd bij het KWPN. Enkele goedgekeurde kleinzonen zijn uiteraard de wereldberoemde Jazz, Consul (v. Nimmerdor), No Limit (v. Indoctro) en Tygo (v. Numero Uno). Laatstgenoemde sprong internationaal onder het zadel van Angelique Hoorn. Daarnaast is ook Netto (v. Negro) van Anne van Olst een goedgekeurde kleinzoon.

Anky van Grunsven en Cocktail:

Eerdere Golden Oldies:
Amor
Doruto
Farn
Sinaeda
Ulft
Roemer
Ramiro Z
Ramzes x
Duc de Normandie
Donnerhall
Florestan I
Cor de la Bryère
Gribaldi
Flemmingh
Brentano II
Abgar xx

Bron: Horses.nl/Het Complete Hengstenboek

2 reacties op “Golden Oldies: Purioso

  • Ketaki

    De kwpn ggk hengst radar is ool een kleinzoon van purioso
    Dat is namelijk een ggk Oon van cocktail

  • willi

    Martell van Trebonius xx , de grootvader, was in de jaaren 50 een van de eerste deckhengsten in de sport in duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.