Habanna ook drager van WFFS-gen

KWPN-hengst Habanna (v. Vivaldo). Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De KWPN-goedgekeurde Habanna (Vivaldo x Van Gogh) van Dressuurstal Rutten is positief getest op het gendefect dat WFFS kan veroorzaken. Bert Rutten testte het neefje van Cosmo al iets voor de meute uit en ontving gisteren de positieve uitslag. Gisteren en vandaag belde hij met alle fokkers die de hengst dit seizoen gebruikten. “Ik wilde dat ze het van mij persoonlijk hoorden en niet via de media”, vertelt Rutten. 

De fokkers stelden de persoonlijke telefoontjes van Rutten op prijs: “De reacties waren over het algemeen niet paniekerig. Mensen vonden het uiteraard niet leuk om te horen en vervelend voor ons, maar het is wat het is”, zegt Rutten. Voor hem en vrouw Linda Rutten-Tauber is het een bittere pil dat de enige hengst die zij aanbieden in de fokkerij drager is van het gendefect.

‘Wilde het zelf weten’

Rutten besloot al voordat het KWPN bekend maakte alle hengsten te gaan testen om zelf actie te ondernemen. “Ik wilde het zelf weten en daarom hebben we de uitslag nu iets eerder.”

Rutten heeft nog geen besluit genomen over wat dit nu verder gaat betekenen. “Ik vond het eerst belangrijk dat de fokkers het wisten. Wat we er nu verder mee gaan doen besluiten we later. Binnenkort zullen alle resultaten van de KWPN-hengsten bekend zijn en dan is er meer duidelijkheid over hoe wijdverspreid het gen is en wat verstandig is om te doen.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.